Pannenkoekenfestijn Berkenstate
Pannenkoekenfestijn Berkenstate Foto: Wil Feijen

Verbinding tussen jong en oud, verhuld in een pannenkoek

Algemeen

Son en Breugel - Op 8 maart 2024 is het de zeventiende keer dat we Nationale Pannenkoekdag in Nederland vieren. Het staat zelfs gedrukt in de agenda van Berkenstaete-bewoonster Anke van Dalfsen, om de belangrijkheid van deze dag te onderstrepen en niet te vergeten. Het is dé dag waarop kinderen pannenkoeken bakken voor ouderen. Gewoon, omdat alle opa’s en oma’s en andere ouderen best wel eens in het zonnetje gezet mogen worden. En waarmee kan dat nou beter dan met een zelfgebakken pannenkoek?

Redactie: Patricia van Baak

Nationale Pannenkoekdag is uitgegroeid tot een landelijke happening waaraan jaarlijks meer dan 1000 scholen meedoen! Bijna 100.000 ouderen worden op deze dag door bijna net zo veel leerlingen verwend met zelfgebakken pannenkoeken. Leerlingen van groep 8 van sterrenschool De Ruimte bakken voor de 6e keer voor woonzorgcentrum Berkenstaete hun overheerlijke pannenkoeken, wat stiekem staat voor verbinding tussen jong en oud, verhuld in een pannenkoek.

Paar honderd pannenkoeken
De 24 gelegenheidsbakkers worden rond de klok van elf opgevangen door Henny, de mater familias van Stichting Vrienden van Berkenstaete, een groep vrijwilligers die zich al 15 jaar betrokken voelt bij het wel en wee van de bewoners van Berkenstaete. Na chocomel of ranja en een worstenbroodje gaan de kinderen aan de slag. De tafels worden mooi gedekt, de minikeukens in orde gemaakt. Leerkrachten Derk en Carine sturen soms wat bij, maar kijken vooral trots naar de zelfstandigheid van hun leerlingen. Nou nee, echt geoefend hebben ze niet, zo vertellen de kinderen. En dat is bijna niet te geloven als je ziet hoe behendig de pannenkoeken door Jochem, Max, Gioya, Sep en Casper gebakken en omgedraaid worden. Jochem heeft wel bakervaring; vorig jaar aten ze nogal eens pannenkoeken thuis en dan hielp hij graag mee bakken. Sep zegt dat hij op vakantie wel eens pannenkoeken bakt, uit zo’n schudflesje.

Als ze een paar keer langs zijn gelopen, dan durven ze een praatje te maken

Een keukentje verderop staan Iebe, Laurie, Maud, Steven en Evy. Ze hebben alles onder controle en zijn de rust zelve. De bewoners krijgen eerst soep, en er staan achter de schermen al stapels pannenkoeken klaar, gebakken door eigen kok Jeffrey en kok Hans, voormalig lid van de Vrienden van Berkenstaete. Want er gaan wel een paar honderd pannenkoeken doorheen voor de ongeveer 100 bewoners die zich in het pannenkoekenrestaurant en in de hofjes bevinden. Na de opening door Henk, met dank aan en applaus voor alle koks, kan het feest echt beginnen.

Een échte ontmoeting tussen kinderen en ouderen
Rijkje geniet van een pannenkoek met jam. “Heerlijk”, zegt ze, “het is zo belangrijk dat oud en jong met elkaar optrekken en leren van elkaar. Het gaat om elkaar écht ontmoeten in plaats van steeds te tikken op zo’n spiegeltje.” Naast haar is meneer Van Zon, nadat het zakje stroop eindelijk open is, ook aan het smullen. “Is die van jou niet te zwart?“, informeert Rijkje. “Nee, de pannenkoek is heerlijk zo. En het is zo ontzettend leuk om via pannenkoeken de kinderen bij de ouderen te betrekken.”

Verderop zitten Ronna en Anke. Anke heeft er een glaasje wijn bij. “Natuurlijk, het is feest!”, zegt ze.
Ze willen graag contact met de kinderen die de pannenkoeken serveren. Als ze een paar keer langs zijn gelopen, dan durven ze een praatje te maken, weten de dames. En ja hoor, Bieke en Imke zetten hun schaal pannenkoeken neer en gaan het praatje aan. Ze vertellen dat ze bijna naar de middelbare school gaan. “Nou, wij vinden jullie pannenkoeken erg lekker, hoor”, complimenteren de dames hen. Zij weten dat hen ook nog een lekker toetje te wachten staat.

De verbinding tussen jong en oud tijdens zo’n gezellig feest, daar mag een krant mee gevuld worden!

Lezen jullie DeMooiSonenBreugelKrant? “Ja, natuurlijk! Je moet toch weten wat er in het dorp gebeurt?”, geeft Ronna aan, “en ik vind het een fijne, positieve krant.” “Maar soms met te weinig nieuws”, vult Anke aan, “en dan is hij zo gauw uit.” Zouden extra pannenkoekdagen dan een ideetje kunnen zijn? Nou en of! De verbinding tussen jong en oud tijdens zo’n gezellig feest; daar mag een krant mee gevuld worden!

Pannenkoekenfestijn Berkenstate
Pannenkoekenfestijn Berkenstate
Pannenkoekenfestijn Berkenstate
Pannenkoekenfestijn Berkenstate
Pannenkoekenfestijn Berkenstate
Pannenkoekenfestijn Berkenstate
Pannenkoekenfestijn Berkenstate
Pannenkoekenfestijn Berkenstate