Afbeelding
Foto: Wil Feijen

Column Luc: Oude jas

Column Column Column Column Lucky Luc

Son en Breugel - Ineens zag ik hem hangen, een oude jas. Niet die van mij, die van mijn lief. Hij hing aan de kraan van de douche, te drogen nadat hij gewassen was. Hoewel de jas al aardig oud is, zag hij eruit als nieuw! Mijn eigen jas, een heerlijke warme jas, grijs en met lekker veel vakjes en ritsen, is ook alweer zes jaar oud. Ik kan me herinneren dat ik hem kocht, als de dag van gisteren.

Het was na een weekend weg met mijn beste vriend. Toen we nog beide single waren, gingen we op vakantie. Naar warme oorden, waar geen jas nodig was, zelfs niet als het afkoelde, ’s avonds als het donker werd. Om de traditie voort te zetten nadat ik niet langer single was, besloten we een weekendje weg te gaan, naar het mooie Groningen. ‘Er gaat niets boven Groningen’, zeggen de Groningers trots. Letterlijk gezien klopt dat niet helemaal, in figuurlijke zin zitten ze er niet heel veel naast. Een mooie stad, niet alleen de Martini-toren, maar ook de vele hofjes, een oase van rust in de grote stad. Het was een flink eind rijden vanuit het warme zuiden, het was de moeite waard!

Het was eind november, dus een jas was geen overbodige luxe. Te voet verkenden we de stad, vanuit het huisje dat we geregeld hadden. Huisje is het juiste woord, het was een smalle pijp, er pasten net twee bedden met een smal gangetje ertussen door. De douche was midden in de kamer, tussen de keuken en de bedden in. Een douchegordijn moest zorgen dat de boel niet overstroomde. Het was klein, maar fijn, gelukkig hoefden we er niet al te veel te zijn. Sjaal om, jas aan, en we gingen op pad. Ergens gedurende dat weekend begaf de rits van de jas het, op zondag, de winkels waren dicht. Een nieuwe jas moest wachten tot maandag, tot ik weer thuis was. Met de klittenbandstrips kon ik mijn jas provisorisch dicht houden, het ging, het hield niet over.

We hadden grootse plannen, elk jaar zouden we een weekendje weg gaan, mannen onder elkaar. Het jaar daarop zouden we naar Valkenburg gaan, die stad zou ik pas drie jaar later zien. Voordat ons weekend aangebroken was, vertelde hij me het vreselijke nieuws nadat mijn lief en ik terugkwamen van onze vakantie. Een jaar lang heeft hij gevochten, tevergeefs.

Al de herinneringen kwamen boven, bij het zien van de oude jas.