Afbeelding
Foto: Wil Feijen

Column Luc: Vakantie is een luxe

Column Column Column Column Lucky Luc

Vakantie is een luxe. Er was een tijd dat het niet vanzelfsprekend was dat je minimaal één keer per jaar op vakantie ging. Een tijd waarin vliegen een luxe was waar slechts weinig, bevoorrechte mensen gebruik van konden maken. Een tijd waarin vliegschaamte en zorg om het milieu onbekende fenomenen waren. Die tijd is nu verdwenen, al zijn er mensen die niet op vakantie kunnen gaan, of ervoor kiezen niet te gaan. Voor de meeste mensen is vakantie meer een recht geworden, waar ze niet zonder kunnen of willen.

Vakantie kun je zo luxe maken als je wil. Je kunt voor een avontuurlijke vakantie gaan, naar verre en exotische oorden. Rondtrekken door Zuid-Amerika, Afrika of Azië, zoiets. Je kunt ook naar een vakantieparadijs gaan, voorzien van alle gemakken waar je op hun wenken bediend wordt. Een all-in vakantie, zoveel eten en drinken als je wil, met een cola-tic onder de parasol bij het zwembad, of op het dek van een cruise schip. Anderen zoeken de eenvoud en kiezen voor een ‘primitieve’ vakantie, kamperen met de tent of caravan. Ze blijven de hele vakantie op dezelfde plek, of ze trekken van camping naar camping, op zoek naar de zon en het ultieme vakantiegeluk.

Zelf geef ik niet zo om luxe. Als je het op vakantie beter hebt dan thuis, is het lastig om weer te wennen. Over het algemeen waren de appartementen etc. waar ik door de jaren heen verbleef op vakantie niet extreem luxe. Meer als een goed bed, een koelkast en een kooktoestel om water op te kunnen warmen heb ik niet nodig. En o ja, een balkon of terras om lekker buiten te kunnen zitten.

Er is maar één ding waar ik absoluut niet zonder kan, afgezien van mijn lief. Dat is warm water. Niet eens om te kunnen douchen, als het bloedheet is, kan een koude douche best verkwikkend zijn. Vooral om me te kunnen scheren. Als je elektronische scheerapparaten verfoeid, zoals ik, heb je warm, zo niet heet water nodig om de baardharen enigszins te verzachten, te laten weken als het ware. Zonder dat wordt scheren een ramp, een martelgang, dan wordt het een waar bloedbad.

Voor mij is er maar één vraag als we op vakantie gaan: is er warm water? De rest, daar kan ik wel mee leven. Zonder warm water niet!

Warm water, dat is de ware luxe. Als er warm water is, heb ik een luxe vakantie.