Zuster Ludwina Foolen
Zuster Ludwina Foolen Foto: Eigen foto

Zuster Ludwina Foolen viert 70-jarig Kloosterjubileum

Human Interest

Son en Breugel - Zaterdag 27 augustus viert de uit Breugel afkomstige zuster Ludwina Foolen haar zeventigjarig kloosterjubileum. Ze is er nog steeds van overtuigd destijds de juiste beslissing te hebben genomen om in te gaan op Zijn roeping. Uit dankbaarheid wordt er zaterdag 27 augustus om 10:30 een eucharistieviering opgedragen in de Genoveva-kerk in Breugel.

Gastredacteur: Petra van de Laar

Wat bezielt je om op zeventienjarige leeftijd naar een klooster te gaan, terwijl je midden in het leven staat en het geplaveide pad voor je ligt: trouwen, moeder worden en genieten van een groot gezin en een boerderij? Zó zag Rien Foolen, geboren en getogen in Breugel, haar leven voor zich. Tot het moment waarop ze ervoer dat God haar riep met de woorden: “Ik heb je nodig voor Mijn werk”, op dat moment niet wetend wat dat inhield. Haar antwoord was in eerste instantie: ”Dat kan niet, want dan moet ik al mijn plannen voor de toekomst inleveren”. Toch heeft Rien Foolen ja gezegd, op de volgende voorwaarden: “Dan zult U ervoor moeten zorgen God, dat U - mijn leven lang - de nummer één blijft in mijn leven, dat ik gezond mag zijn, van overvloed mag leven en in álle facetten van mijn leven tot mijn recht mag komen”. En nu, na zeventig jaar kloosterleven, kan zij volmondig bevestigen dat God Zijn woord gestand heeft gedaan. 

Roeping 
Ze herinnert zich nog precies de plek in Vressel waar ze door God ‘geroepen’ werd. Thuis gekomen vertelde ze haar ouders wat haar was overkomen en zei er meteen bij dat ze naar een klooster wilde gaan. In eerste instantie begrepen haar ouders daar niets van en vroegen hun dochter waar ze dan naar toe wilde: “Je hebt nooit bij zusters op school gezeten en je kent héél die wereld niet”. Die zoektocht vertrouwde ze haar ouders toe omdat zij hun dochter het beste kenden. Ze vroeg hen of ze wilden onderzoeken waar ze het beste tot haar recht zou komen. Vader en moeder Foolen hebben haar vergezeld naar het klooster van de congregatie van de Zusters Franciscanessen in Veghel. Daar lieten ze haar zélf op die grote deur kloppen, om duidelijk te maken dat het echt háár beslissing was. En nu, zeventig jaar later, is ze er nog steeds van overtuigd de juiste keuze te hebben gemaakt. Ze zegt dat “God zijn woord heeft gehouden en ruimschoots aan alle voorwaarden heeft voldaan om mij tot mijn recht te laten komen” toen ze volmondig ja zei op de uitnodiging om in te treden. Dit is wat men noemt: roeping.

Tijdens haar kloosterleven heeft ze in Reusel, Deurne, Hengelo en daarna ruim twintig jaar in Veghel lesgegeven in het basis-onderwijs. Daarnaast was ze heel actief in diverse parochies als dirigente van een kinderkoor, de liturgische werkgroep en het versieren van de kerk voor de vieringen. Ze heeft talrijke tentoonstellingen mogen verzorgen met bijbelse, liturgische en actuele onderwerpen, die ze zelf ontwierp en op doeken schilderde van allerlei formaat en met diverse technieken en materialen. Tijdens de schoolvakanties werd ze regelmatig door reisbureaus gevraagd om als reisleidster te fungeren voor bejaarde groepen naar Oostenrijk of Zwitserland. En daarnaast maakt ze graag foto en film, waarbij ze zelf zorgt voor de teksten en ondertiteling. Met recht is ze “dankbaar dat God mij al deze mogelijkheden heeft gegeven”.

Dankbaar 
Zuster Ludwina zegt uit te kijken naar de jubileumviering om uiting te kunnen geven aan haar dankbaarheid. Voor God, die haar riep voor deze vorm van kloosterleven. Maar ook voor de congregatie van de Veghelse Zusters Franciscanessen, die haar álle mogelijkheden heeft gegeven, waardoor ze helemaal tot haar recht kon komen. En niet in de laatste plaats dankbaarheid voor haar ouders die haar naar het klooster lieten gaan, omdat het háár keuze was. 

Er is veel veranderd sinds de oprichting van de Veghelse congregatie van de Zusters Franciscanessen in 1844. Zuster Ludwina Foolen zegt dat ze “tijdens haar verblijf bij deze Congregatie altijd midden in de wereld heeft mogen staan”. Nu het aantal zusters in Veghel steeds kleiner wordt is er besloten om een herbestemmingsplan op te stellen, waarin de idealen en principes vanaf de oprichting van de Congregatie verwezenlijkt worden, in een eigentijdse vormgeving. 

Zuster Ludwina Foolen
!