Joop Dijsselbloem een trotse moeder en oma
Joop Dijsselbloem een trotse moeder en oma Foto: MooiSonenBreugel

Joop Dijsselbloem een trotse moeder en oma

Algemeen

Son en Breugel - De foto’s van de vier kinderen en twaalf kleinkinderen van Joop Dijsselbloem staan uitgestald op het dressoir in haar woning in Son en Breugel. Ze is trots op al haar kinderen en kleinkinderen, zo zegt ze, maar Joop is op dit moment vooral bekend als de moeder van de nieuwe burgemeester van Eindhoven: Jeroen Dijsselbloem.

Redactie: Adrie Neervoort

Jeroen was het jongste kind in het gezin Dijsselbloem. Hij heeft nog twee zussen en een broer, die net als Jeroen allen geboren zijn in Eindhoven. Maar daar groeide hij niet op, want in 1970, toen Jeroen vier jaar was, verhuisde het gezin Dijsselbloem naar Son en Breugel. “Mijn man wilde graag in Son wonen, net als veel mensen destijds. En zo kozen we voor een woning in de nieuwbouwwijk De Gentiaan”. Een woning waar Joop nog steeds woont. Na het overlijden van haar man in 2019 woont ze daar alleen, maar zeker niet eenzaam. Want met haar leeftijd van 89 jaar staat ze nog altijd midden in het leven. Tegenwoordig gebruikt ze een wandelstok voor een wat langere afstand en fietsen doet ze maar niet meer. Maar verder lijkt de leeftijd in haar geval slechts een getal.

Burgemeester
Ja, natuurlijk is ze erg trots op haar zoon, die in september beëdigd zal worden als burgemeester van Eindhoven. “Hij heeft eigenlijk nooit zijn interesse uitgesproken voor een baan als burgemeester, totdat die functie in Eindhoven vrijkwam. Toen hij mij vertelde dat hij ging solliciteren, vertelde ik hem dat hij waarschijnlijk weinig kans zou maken, want er werd duidelijk gezocht naar een vrouw als opvolger”. Ze nog steeds verrast, maar ook heel blij, dat er toch voor haar zoon is gekozen.

Joop denkt dan ook dat Jeroen een goede burgemeester kan zijn. Daarmee doelt ze niet alleen op zijn kennis en ervaring die hij op ambtelijk en politiek niveau heeft. Nee, ook als mens heeft Jeroen een aantal eigenschappen die zeker van pas komen, volgens zijn moeder. 

Op basisschool De Bloktempel begon Jeroen als vierjarige in wat toen nog de kleuterklas heette. Jeroen was een gedreven kleuter, die volgens zijn juf iets te veel aandacht vroeg. In overleg werd besloten om hem de kleuterklas te laten volgen bij basisschool de Vijverberg. Na de kleuterklas keerde hij weer terug op de Bloktempel. Op deze school was het waar ook zijn moeder, die van beroep onderwijzer was, regelmatig inviel als leerkracht. Jeroen was een echt buitenkind en voelde zich dan ook thuis in Son en Breugel, een dorp met veel groen en genoeg ruimte om te spelen.

Dierenarts
Na de lagere school ging Jeroen naar het vwo op het Eindhovense Eckart College. Nadat hij daar zijn diploma had behaald meldde hij zich aan voor een studie als dierenarts. Maar hij werd uitgeloot, een flinke tegenvaller. “Hij wilde zo graag die opleiding volgen, daarom verraste het ons dat hij toen koos voor een opleiding in de economie aan de landbouwuniversiteit in Wageningen. Redelijk verrast door zijn besluit drukte ik hem op het hart dat hij zeker na het eerste jaar nog een poging moest wagen bij de opleiding voor dierenarts”. Dat het allemaal anders zou lopen, weten we nu.

Politiek
Niet alleen werd economie zijn ding, ook de politiek kreeg steeds meer zijn interesse. Zo besloot hij om lid te worden van de PvdA. Dat politiek zijn interesse had was niet zeker niet vreemd. “Thuis keek hij op tv regelmatig mee naar politieke programma’s en hij volgde het ook in de kranten. Maar de keuze voor het PvdA was natuurlijk voor mijn man, een VVD’er, wel een verrassing.” Een andere verrassing weet Joop zich ook nog zeer goed te herinneren: “Toen Jeroen op het Eckart zat was er een demonstratie in Amsterdam tegen de kruisraketten. De school regelde zelfs het busvervoer erheen. Jeroen vertelde dat hij daar ook graag naar toe wilde. Maar in die tijd waren enkele demonstraties al met geweld geëindigd en daarom leek het mij en mijn man niet zo’n goed plan voor een jongen van amper vijftien jaar. Dus wij verboden het hem.”

De volgende dag was het bed van Jeroen leeg en lag er een briefje voor zijn ouders met de tekst ‘Sorry, ik ben toch naar Amsterdam’. Natuurlijk waren zijn ouders de hele dag ongerust, en werd er daarna nog veel over gesproken. “Ik denk dat hij daar zijn keuze voor de PvdA heeft gemaakt. Die partij was fel tegenstander van de kruisraketten, net als Jeroen”.

Blauwe bankjes
Maar behalve dat denkt ze dat Jeroen al op jonge leeftijd een talent had voor hoe politiek functioneert. Zo moest hij na zijn studie in Wageningen zich melden voor de dienstplicht. Jeroen had gewetensbezwaren en moest daarom een alternatieve vervangende dienstplicht doen. En zo kwam hij bij het Ministerie van Landbouw terecht. Toen was Jozias van Aartsen (VVD) minister van landbouw. Hij was het die de potentie van de jonge Jeroen opmerkte, want hij voorspelde “Ik zie jou nog wel eens terug in de blauwe bankjes”, verwijzend naar de Tweede Kamer.

Nu, jaren later, weten we dat de voorspelling helemaal is uitgekomen. Na zijn studietijd werd Jeroen gemeenteraadslid in de gemeente Wageningen. Daarna kwam hij in de Tweede Kamer, werd minister van Financiën, daarna voorzitter van de Eurogroep, voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, voorzitter van de Adviescommissie Nationaal Groeifonds, en nu wordt hij dus burgemeester van Eindhoven.

Maar voor zijn moeder blijft hij gewoon een van de vier kinderen waar ze trots op is. Ook voor haar blijft het wel de vraag wat er gebeurd zou zijn als hij toen wel was aangenomen voor de studie dierenarts. “We weten het niet”, zegt Joop met een lach.