Annemieke van den Broek is weer in India
Annemieke van den Broek is weer in India Foto: Ingezonden

Stichting Kindia - Maak het verschil in het leven van een ander

Human Interest

Son en Breugel/India - Na 3,5 jaar is het eindelijk zover, Annemieke van den Broek is weer in India met een aantal vrijwilligers van haar stichting Kindia (Kind in India). Het is een stichting waarmee ze zich inzet voor Indiase straatkinderen en kinderen met een lichamelijke en/of geestelijke handicap. De afgelopen weken is Annemieke vooral bezig geweest bij project JET, dat kansarme kinderen, vaak met een beperking, onderdak, voeding, kleding en scholing biedt, en ook onderwijs biedt voor meer dan 250 kinderen.

Redactie: Hanny Evers


Activiteiten van stichting Kindia
Annemieke gaat schoenen en kleding kopen voor de kinderen die wonen op het project, en ze heeft nieuwe tafels en bankjes aangeschaft voor de lokalen, zodat de kinderen niet meer op de grond hoeven te zitten. Ook organiseert ze een speldag, met spellen als spijkerpoepen en zaklopen, voor de hele school. Vooral dat laatste heeft nogal wat voeten in de aarde. Was ze 3 jaar geleden op en top voorbereid op z’n Nederlands, deze keer gaat het op z’n Indiaas. Op het laatste moment moeten er nog spelmaterialen worden gekocht, waardoor de sportdag uren later pas begint en de volgende dag vrolijk afgemaakt wordt. De pret bij de kinderen was er echter niet minder om en dat is natuurlijk het allerbelangrijkste.

Op bezoek bij oud-studenten
De afgelopen jaren hebben verschillende kinderen een opleiding afgemaakt, mede door de inzet van stichting Kindia, en ze wonen nu zelfstandig. Annemieke gaat op bezoek bij deze oud-studenten. Een van hen is Mani, een jongen uit een arm gezin, met een ernstige lichamelijke beperking. Mani woont nu samen met zijn moeder. Door zijn beperking kan Mani niet buitenshuis werken. Project JET heeft hem een winkeltje geschonken, waarin hij een aantal producten verkoopt die de bewoners van zijn dorp dagelijks nodig hebben. Zijn moeder helpt hem met de in- en verkoop. Overdag draait Mani zelfstandig zijn winkeltje, als zijn moeder naar haar werk is. Het gaat goed met Mani, hij is enorm trots op zijn winkeltje.

Nieuw huis voor Mani
Als Annemieke het huisje van Mani en zijn moeder ziet, is ze wel in shock: een klein donker hutje, met niet veel meer dan twee stretchers. De omstandigheden waarin Mani en zijn moeder leven zijn heel armoedig. Deze dappere, hardwerkende jongen en zijn moeder verdienen echt meer. In het hoofd van Annemieke beginnen de radertjes meteen te draaien: Wat zou ze voor deze jongen nog kunnen betekenen?

De reisgenoten van Annemieke gaan de komende weken nog rondreizen door India. Annemieke blijft nog even bij project JET. Een nieuw huisje voor Mani is een van de projecten waarmee Annemieke de komende weken aan de slag gaat. Annemieke laat zien dat je met weinig middelen en veel creativiteit echt iets kunt bereiken. Hulp doet er echt toe. Wij zijn allemaal in staat om het verschil te maken in het leven van een ander. 

Annemieke schrijft dagelijks over haar belevenissen, en dat zijn er nogal wat. Je kunt haar volgen via Polarsteps.

Donaties zijn natuurlijk ook van harte welkom. Ga hiervoor naar: www.kindia.nl/help-ons-helpen/  


Annemieke van den Broek is weer in India