Mart Buurman (3de van rechts) aan het werk tijdens de opnames
Mart Buurman (3de van rechts) aan het werk tijdens de opnames Foto: Wil Feijen

Mart Buurman produceert en regisseert film in Son en Breugel

Human Interest

Son en Breugel - Stel, je bent een onzekere jongen en hebt het niet breed thuis. Je wordt door een manipulatieve vriend gevraagd om drugsafval te dumpen om veel geld te verdienen. Door de nieuwe schoenen die je nu kunt kopen voel je je veel zekerder. Met het verdiende geld kun je je moeder helpen die het niet zo breed heeft. Maar dan… Je broertje valt in een sloot. Die sloot zat vol drugsafval. Hij heeft brandwonden en komt in het ziekenhuis terecht. Je voelt je schuldig. Immers, jij dumpt ook drugsafval. Je wilt ermee stoppen. Maar dan blijkt het toch niet zo makkelijk te zijn om uit het criminele wereldje te stappen. 

Redactie: Ineke van Uden
Foto: Wil Feijen

Het zou zomaar een waar gebeurd verhaal kunnen zijn. Maar wat u las is het script van een film die afgelopen weekend werd opgenomen in Son en Breugel. Dorpsgenoot Mart Buurman studeert in Eindhoven aan de Nederlandse Academie Voor Beeldcreatie. Als opdracht voor zijn opleiding moet hij een film van a tot z als producent en regisseur uitwerken. Mart koos het onderwerp van dumping van drugsafval nadat hij het programma ‘Spuiten en Slikken’ had gezien waar drugs vaak onderwerp van gesprek is: “In die afleveringen liet een boswachter de gevolgen zien van dumping van drugsafval in de natuur. De grond was daar zo vervuild, daar groeide gewoon helemaal niets meer. Toen ik me erin verdiepte kwam ik op internet ook verhalen tegen dat kinderen gewond raken door gedumpte chemicaliën waar ze mee in aanraking komen.” 

En zo had Mart zijn onderwerp voor de film: Dumping drugsafval, gewond raken door de chemicaliën en de onzekerheid van een jongen die stoer wil zijn, maar het uiteindelijk niet lukt om uit de criminaliteit te komen. De jonge filmmaker wil het liefst met zijn film een verhaal vertellen: “Ondanks dat ik nu vooral lerende ben en moet leren hoe je een film produceert en regisseert wil ik ook graag een verhaal vertellen en hoop ik dat ik een gedachte achterlaat.” 

Mart buurman heeft een opleiding gekozen waar niet 13 in een dozijn voor kiezen. Het is een jongen met ambitie, maar die zichzelf en anderen nu vooral het leren gunt: “Het leuke is dat er websites zijn waar beginnende acteurs zich aanmelden en graag klussen doen om ervaring op te doen. Ook mensen van licht en geluid en producer-assistenten bieden hun diensten aan. Daar maak ik graag gebruik van.” 

Het weekend werd er volop gefilmd bij de vijver aan de Europalaan. En als het aan Mart ligt, is dit niet zijn laatste film wat hij opneemt in Son en Breugel: “Ik ben hier opgegroeid. Met veel plezier woon ik hier. Het zou leuk zijn als ik Son en Breugel op de kaart kan zetten. Een volgende speelfilm hoeft niet perse over Son en Breugel te gaan, maar wel dat mensen herkennen dat het in Son en Breugel is opgenomen. Wat zou Mart zijn favoriete plek dan zijn om te filmen? “In de Sonse Bergen. Bij de zandvlakte. Ik woon er dichtbij. Het is een magische plek.” Als je Mart hoort praten over films maken en als je hem aan het werk ziet, dan kan het niet anders dan dat we nog meer van hem gaan horen! En zien!