Theaterkoor Sincère tijdens de repetitie
Theaterkoor Sincère tijdens de repetitie Foto: Wil Feijen

Theaterkoor Sincère brengt Passion Son en Breugel in eigentijdse voorstelling

Algemeen

Son en Breugel - Het is donderdagavond 19 januari, een half uur voordat de repetitie begint. Ik ga in gesprek met Bianca, Jeroen en Marion over de realisatie van Passion Son en Breugel, een langgekoesterde wens van Theaterkoor Sincère. Zij willen daarbij nog niet te veel weggeven, maar hun ogen vertellen de passie voor de Passion. 

Redactie: Patricia van Baak

Ze zal het ongetwijfeld tijdens de repetitie benoemen: “Over 10 weken en 3 dagen is het voorbij!” Professioneel koorregisseur en trainer in podiumwerk Bianca van Dreumel zegt dit om iedereen scherp te houden. Concentratie, focus en vertrouwen is haar credo. “Het podium staat voor mij metafoor voor ruimte nemen om zichtbaar te worden in al je eigenheid.”

Voor de coronatijd maakte zij al kennis met Theaterkoor Sincère, dat al langer de wens had om Passion Son en Breugel uit te voeren, een project dat vertelt over het lijden, sterven en de opstanding van Jezus aan de hand van popsongs. “Eigenlijk wel bijzonder”, zegt Bianca, “we gingen met elkaar in zee, maar als gevolg van corona zonder een proefrepetitie. Vanaf september 2022 zijn we ‘gewoon’ met elkaar gaan werken.” “Dat heeft alles met vertrouwen te maken”, vult Jeroen Renders aan, “de eigen stijl van Bianca, de durf om voorspelbaarheid om te buigen naar verrassing en de uitdaging om uit amateurs het beste te halen, is heel passend bij Sincère.” Jeroen zal de rol van Pontius Pilatus op zich nemen, de Romeinse politicus die Jezus liet kruisigen. Hij en Marion Rovers, die de rol van Maria Magdalena speelt (de vrouw die aanwezig was bij de kruisiging en begrafenis van Jezus) vertellen dat er 6 solisten zijn, leden van het koor óf verbonden via het netwerk van de koorleden. Ieder van hen heeft geauditeerd voor een passende rol: Jezus, Maria, Petrus, Judas, Maria Magdalena of Pontius Pilatus. En net zoals bij de Passion die het grote publiek kent van de televisie in de aanloop naar Pasen, is er een verteller; Hans van Hattum, geen koorlid, neemt deze rol op zich. Met zijn warme stem zal hij het publiek meenemen in het verhaal, als cement tussen de muziek.

Voldoening
Marion wil de vergelijking met de Passion op televisie niet te veel doortrekken. De Passion Son en Breugel is op zijn ‘Sincèrst’ gezegd eigenzinnig, anders dan ‘normaal’. De uitvoering is vernieuwend, de muziek modern, stevige rock en rustige ballads wisselen elkaar af. De voorstelling - verwacht geen EO-voorstelling - is voor een breed publiek; alle generaties zullen gaan genieten, daar zijn Marion en Jeroen van overtuigd. Jongeren zullen zeker geraakt worden. Ook als het oude verhaal niet bekend is, wordt eenieder in de uitvoering van Sincère meegenomen naar een verhaal van alledag, met herkenbare maatschappelijke thematiek en lokale elementen. Het publiek wordt verrast en ontroerd en gaat met een boodschap naar huis. Jeroen zegt dat hij hoopt dat zijn moeder van 87 ook gaat komen, maar hij zal haar wel voorbereiden dat het verhaal een modern jasje heeft en dat dit ook voor de muziekkeuze geldt, die overigens door de leden van het koor tot stand is gekomen. De 35 leden van het koor hebben allemaal een rol, de meesten zingend en spelend op het podium, sommigen zijn achter de schermen actief. “Ook dat is Sincère, we maken en doen het samen!” Zo is de kledingcommissie via een moodboard tot de juiste kleuren en stijl gekomen. “Nee hoor, we naaien zelf niets”, wordt er lachend opgemerkt. Elk koorlid zorgt zelf voor passende kleding. Bianca zegt binnenkort in deze kleding te gaan repeteren omdat dit als eigen moet gaan aanvoelen. Passievol verwoordt ze: “Niets geeft mij meer voldoening dan te zien hoe mensen groeien en zichtbaar worden in al hun eigenheid.”

En dan beginnen de repetities, elke week op donderdagavond, en daarnaast drie extra doorloopdagen. Bianca is er om de week bij, de andere week komt het combo om zangtechnisch de puntjes op de i te zetten. De solisten en het koor oefenen veel thuis middels midifiles. Iedereen is dus volop aan de bak om een kwalitatief goede voorstelling neer te zetten.
Na wat opwarmingsoefeningen neemt Bianca op vriendelijke wijze de regie. De chemie tussen haar en het koor is voelbaar goed. In no-time staan de koorleden in diagonale opstelling, om vandaaruit te gaan lopen. “Let op jezelf, met je aandacht in het nu. Jezus, jij doet helemaal niet mee in deze scène.” En terwijl Bianca meer overtuiging wil zien, ben ik al meer dan overtuigd dat Passion Son en Breugel een prachtige uitvoering gaat worden, eigen en puur. Sincère doet zijn naam eer aan.
Wacht niet te lang met kaartjes kopen, over 10 weken en 3 dagen is het voorbij!

Passion Son en Breugel is op vrijdag 31 maart en zaterdag 1 april (deze avond is inmiddels uitverkocht) om 20.15 uur en op zondag 2 april om 13.30 uur te zien in het Vestzaktheater in het Dommelhuis. Kaarten zijn te bestellen via  www.vestzaktheaterson.nl