Afbeelding
Foto: Hans Kisteman

Een duurzame toekomst in Son en Breugel

Algemeen

Son en Breugel - Sta jij voldoende stil bij het onderwerp duurzaamheid? De gemeente Son en Breugel doet dit zeker wel. Er wordt de laatste maanden veel geroepen rondom het thema 'energieneutraal'. We moeten op termijn allemaal gasvrij gaan wonen. Maar wanneer is dat precies? En wat houdt dat in? In dit artikel word je kort bijgepraat over de recente ontwikkelingen.

De toekomst
Om te beginnen zetten we even een aantal data op een rijtje om de noodzaak van deelname aan de energietransitie in Son en Breugel aan te geven.

1. Sinds juli 2018 is het mogelijk om een nieuwbouwwoning niet meer aan te sluiten op het gasnet. Dit was tot voorkort een verplichting. We zien dit als de grote start van de landelijke energietransitie. Bestaande bouw ondervindt dus de grootste impact.
2. Vanaf 2021 gaat de gaskraan in Groningen langzaam dicht. We zullen vanaf dat moment allemaal een bijdrage moeten leveren. Dat kan in de vorm van bijvoorbeeld een hybride warmtepomp systeem. Een elektrisch systeem dat samen met je CV ketel je woning kan verwarmen. Je bespaart hiermee al een heleboel gas. Je kunt echter nog niet volledig gasvrij wonen. Ga altijd energieleveranciers vergelijken om te kijken waar je het goedkoopst uit bent met je nieuwe energieverbruik.
3. Vanaf 2030 zal er uit Groning geen gas meer komen. Wanneer je nog geen volledig elektrische warmtepomp hebt geïnstalleerd zul je vanaf dat moment na verwachting gas uit andere landen krijgen (Duitsland en Rusland). Dit wordt een complex proces.
4. Rond 2050 zal ons land helemaal gasvrij moeten zijn. Er wordt vanaf dat moment dus uitsluitend gebruik gemaakt van 100% duurzame energie. Binnen nu en 32 jaar zullen miljoenen woningen moeten worden aangepast.

Lokale initiatieven
Lokale projecten zijn erg belangrijk bij het behalen van de klimaatdoelstellingen. Neem nou initiatieven als sonenergie; "een energiecoöperatie voor en door inwoners van Son en Breugel om eigen, duurzame en betaalbare energie voor de leden en inwoners mogelijk te maken". Door deel te nemen aan dit soort projecten kunnen inwoners op collectieve basis vaak veel voordeliger investeren in zonne-energie / zonnepanelen.

Subsidie in Son en Breugel
Op dit moment is er geen subsidiemogelijkheid vanuit de gemeente om je woning te verduurzamen. Vorig jaar is er wel een stap gezet met het zonnepanelen project waarbij er collectief, in samenwerking met de gemeente, zonnepanelen konden worden aangeschaft. Wie nu gebruik wil maken van subsidies kan zich wenden tot de RVO. De ISDE (investeringssubsidie duurzame energie) is namelijk erg aantrekkelijk. Op een warmtepomp van €4000 ontvang je gemiddeld wel zo'n €1500 subsidie. Afhankelijk van het model en het vermogen varieert de tegemoetkoming.

De warmtepomp
De warmtepomp wordt op dit moment gezien als het beste alternatief voor de CV ketel. Het laat infraroodpanelen en pelletkachels qua populariteit achter zich. Een warmtepomp kan volledig elektrisch worden uitgevoerd, of draaien in een hybride systeem. Je kunt kiezen voor verschillende warmtebronnen. Zoals aardwarmte (waarbij er een systeem in de grond wordt geboord), water en lucht (buitenunits). Ook speciale ventilatiewarmtepompen kunnen worden aangeschaft en aangesloten op de mechanische ventilatie. Op die manier kun je jouw woning naast de vloer- of radiatorverwarming ook via de lucht verwarmen. Meer weten over dit onderwerp? Raadpleeg dan een lokale warmtepomp installateur voor meer informatie over prijzen, de verschillende modellen en woning specifiek advies

Afbeelding