De voormalige kerk met de nieuwe hekken
De voormalige kerk met de nieuwe hekken Foto: Adrie Neervoort

Aankoop kerkgebouw door gemeente definitief

Politiek

Son en Breugel - Afgelopen vrijdag 24 augustus werd de aankoop van het voormalige kerkgebouw Petrus Bandenkerk in Son en Breugel officieel geformaliseerd en gepasseerd bij de notaris. Daarmee zijn het gebouw en de ondergrond vanaf nu eigendom van de gemeente.

Door: Adrie Neervoort

Eerder was er al onderzoek gedaan naar de bouwkundige staat van het gebouw door onderzoeksbureau Aveco De Bondt. Bij dit onderzoek zijn materialen verzameld die in een laboratoriumomgeving nader worden bekeken op exacte samenstelling en (her)bruikbaarheid in het kader van hergebruik van het voormalige kerkgebouw als dorpshuis.
Daarbij moeten nog een aantal zaken nader onderzocht worden zoals de zuurgraad van het beton, dit onderzoek geeft meer duidelijkheid over de staat en levensduur van het aanwezige beton.
 
Het onderzoek heeft al wel aangetoond dat er nog asbest in het gebouw aanwezig is. Dat was al bekend bij de gemeente, eerder was namelijk al besloten dat het asbest in de kelder tijdens de sloop zou worden verwijderd. 

In afwachting van de uitkomsten van het genoemde onderzoek en door de aanwezigheid van asbest, en mogelijk vallend puin blijven de bouwhekken om de voormalige kerk staan. Ook zal er door middel van borden aangegeven worden dat de toegang tot het terrein, en het gebouw verboden is.

Vanwege de genoemde aanwezigheid van asbest alsook andere onduidelijkheid over de bouwkundige staat is het niet mogelijk om het gebouw te gebruiken voor evenementendoeleinden of voor enig ander gebruik. Het lijkt erop dat voorlopig de vleermuizen de enige gebruikers van het gebouw zullen zijn. Of er later nog een vleermuizentoren elders zal worden gebouwd zal mede afhangen van het wel of niet hergebruiken van het voormalige kerkgebouw.
      
Het gedetailleerde en definitieve onderzoeksrapport naar de bouwkundige staat van het gebouw van Aveco De Bondt wordt naar verwachting eind oktober opgeleverd.