Afbeelding
Foto: Wil Feijen

Werkzaamheden vervangen oude kunstgrasvelden hervat

Politiek

Son en Breugel - De werkzaamheden voor het vervangen van de drie oude kunstgrasvelden van sportpark Schuttersheide in Son en Breugel worden vanaf maandag 18 februari hervat. De locatie van de tijdelijke opslag en verwerking van de oude kunstgrasmatten is bekendgemaakt door de Kunstgrasalliantie, laat de gemeente weten in een brief.

Redacteur: Emmy Grit

Locatie bekendgemaakt
Lange tijd was het onduidelijk waar de oude kunstgrasmatten naar toe gebracht zouden worden voor verwerking. Bij de keuze van de aanbesteding was de verwerking van de oude kunstgrasmatten een belangrijk element, liet wethouder Frenken eerder weten via deze krant. Eindelijk is er nu goed nieuws. De grote kunstgrasleveranciers en – aannemers in Nederland zijn 'de Alliantie van samenwerkende kunstgrasproducenten en -aannemers' gestart. De afgelopen weken zijn belangrijke stappen gezet richting de opening van een recyclingfabriek voor hoogwaardige, circulaire verwerking van kunstgras.

Noodfaciliteit
Op dit moment wordt aan de inname van kunstgras seizoen 2019 en de bouw van een recyclingfabriek gewerkt. In Hoorn wordt per direct een noodfaciliteit geopend voor de inname van het kunstgras. In Nederland bestaat momenteel een grote vraag naar een partij die op verantwoorde wijze kunstgras kan innemen, daarom biedt de Alliantie per direct een tijdelijke noodfaciliteit voor inname en opslag. Met deze faciliteit, op de locatie Schelphoek te Hoorn, wordt een onmiddellijke oplossing geboden voor de vele partijen in Nederland die op dit moment niet over innamemogelijkheden voor oud kunstgras beschikken. Dit geschiedt uiteraard onder de garantie en zekerheid van duurzame en verantwoorde verwerking. De faciliteit in Hoorn is een volledig vergunde locatie voor deze inname.

Tijdelijke opslagfaciliteit op centrale plek
In aanvulling op de noodfaciliteit verwacht de Alliantie op korte termijn een voorziening voor gecontroleerde tijdelijke opslag van kunstgras te kunnen openen. De beoogde locatie ligt in het Westelijk Havengebied van Amsterdam. Het vergunningstraject – dat in goed overleg met het Amsterdamse havenbedrijf, de gemeente Amsterdam en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat wordt doorlopen – bevindt zich in de afrondende fase. Zo verwacht de Alliantie op korte termijn veilige inname te kunnen garanderen op een tijdelijke locatie die aan alle richtlijnen en criteria voldoet. De Alliantie draagt hiermee ook zorg voor verantwoordelijke inname van kunstgrasmatten voorafgaand aan de opening van de permanente recyclingfabriek.

Bouw en opening fabriek
Parallel aan de vergunningen voor de tijdelijke locatie wordt in goed overleg gewerkt met bovengenoemde partijen aan de vergunningen voor de definitieve locatie voor de recyclingfabriek. De beoogde locatie ligt aan de Santoriniweg in het Amsterdamse havengebied: midden in het zogenoemde circulaire cluster waar verschillende circulaire bedrijven actief zijn. De komst van de fabriek sluit naadloos aan bij de circulaire ambities van het Amsterdamse havenbedrijf, de gemeente Amsterdam en de landelijke overheid.