Foto ter illustratie
Foto ter illustratie Foto: Wil Feijen

VVD organiseert avond over veilig fietsen in Son en Breugel

Politiek

Son en Breugel - Volgens de VVD in Son en Breugel hoort men in de gemeente vaak dat inwoners vinden dat zij nooit mee mogen praten. “Je mag meepraten als de plannen al bijna klaar zijn, en vertellen of de boom bij een bouwplan groen of rood moet zijn”, zegt Martien Merks, fractievoorzitter van de VVD in Son en Breugel, “en dat wil VVD Son en Breugel anders.”

Redactie: Adrie Neervoort

“Daarom wil de VVD input ophalen uit het dorp, voordat de raad hierover gaat praten. Doel is om zo te bepalen wat er volgens de inwoners in een plan moet zitten, zodat de raad de kaders kan zetten, waarna het college en de ambtenaren het kunnen gaan uitwerken in concrete plannen. De VVD Son en Breugel is voornemens om een dergelijk proces voor alle belangrijke onderwerpen op te zetten“, zo legt Merks uit.

Fietsen in het dorp
Volgens Merks hadden alle partijen in hun verkiezingsprogramma wel iets over fietsen in het dorp.
“Om daar dan ook wat aan te doen heeft de VVD Son en Breugel over dit onderwerp een enquête gehouden die erop gericht was om met de inwoners te kijken naar wat nu belangrijk is als we het hebben over fietsen. De deelnemers aan de enquête kregen veel ruimte om eigen antwoorden te geven en die toe te lichten, zodat een en ander ook context krijgt”, aldus Merks.

Nu de gegevens van de enquête bekend zijn, blijkt dat 65% van de deelnemers vindt dat het beter kan met de fietsvoorzieningen in het dorp, en nog eens 20% vindt dat het nu slecht gesteld is met deze voorzieningen.

90% van de mensen kent wel onveilige situaties in het dorp; deze worden ook genoemd, bijvoorbeeld: Kruispunt Nieuwstraat-Wilhelminalaan, Nieuwstraat in zijn geheel, Veerstraat, en de kruising Piet Heinlaan-Van Gentlaan. “En natuurlijk ontbreken de straatjuwelen niet. Kortom, het beeld, wat ook recent door de fietsersbond is afgegeven, dat Son en Breugel nog wel het een en ander te doen heeft, wordt door de deelnemers bevestigd “, benadrukt Merks.

Beter geregeld
Bij de vraag in de enquête welke gemeentes het fietsen beter geregeld hebben, komen Best en Eindhoven goed uit de bus, evenals Veldhoven en Nuenen. “Het is relevant om de raad daar eens naar te laten kijken en niet alles opnieuw te verzinnen”, aldus Merks.

Ook komen er uit de enquête enkele voorbeelden van invulling en routes. Zo vindt een grote meerderheid dat het centrum aangepakt moet worden als het om de veiligheid van de fietser gaat, waarbij een meerderheid gaat voor een aparte fietsstrook (65%), terwijl 30% voor een alternatieve route is. Een aanvullende vraag was of men, zoals in Oirschot, een aparte fietsbrug over het kanaal zou zien zitten. Hier was de meerderheid voor, maar ook vinden veel mensen dat er al bruggen genoeg liggen, zo blijkt uit de enquête.

“Een tweede kaderstellende vraag was wat er vanuit de wijken moet gebeuren. Ook hier vindt een grote meerderheid dat iedere wijk een fietsroute naar het centrum toe en het dorp uit moet krijgen”, aldus Merks. Om dat te verwezenlijken, werden een aantal hoofd-fietsroutes voorgesteld, voor noord-zuid en oost-west, in een aantal varianten. Bij noord-zuid worden drie alternatieven genoemd; er is geen echte voorkeur, maar een nieuwe route langs de Dommel heeft licht de overhand. Maar voor de oost-westverbinding krijgt min of meer de bestaande route via de Dommelpas een lichte voorkeur. Het alternatief, volledig langs het kanaal, krijgt iets minder steun, al ligt het dicht bij elkaar, zo blijkt uit de enquête.

Tot slot zijn er nog wat principevragen gesteld. Deze maken duidelijk dat er een sterke voorkeur is om voetgangers en fietsers (en ook auto’s) van elkaar te scheiden. Merks noemt daarbij als voorbeeld het fietspad over de A50, de Bestseweg, waar je ook als voetganger overheen moet.

Meepraten
Natuurlijk komen er op de vraag ‘Hoe dan?’ veel verschillende antwoorden, volgens Merks. Daarom wil de VVD Son en Breugel, overigens in samenwerking met Voor U!, D66 en Dorpsbelang, een informatieavond houden op 21 september om 19.30 uur in het Dommelhuis om een en ander toe te lichten en uit te diepen.

Kom meepraten op 21 september in het Dommelhuis.
Opgeven kan via: aanmeldensonenbreugel@gmail.com