Je sport naar eigen kunnen!
Je sport naar eigen kunnen! Foto: Wil Feijen

Je hoeft niet over je grenzen heen te gaan. Je sport naar eigen kunnen!

Sport sport

Tijdens de nieuwjaarsreceptie van DeMooiSonenBreugelKrant ontmoet ik mijn collega correspondent Hanny Evers en we raken aan de praat. Ze heeft een bedrijf ‘Best9Moms’ waarbij ze vrouwen ondersteunt tijdens de zwangerschap en moederschap. Ook geeft ze bootcamps voor vrouwen. Ik stelde haar voor een bootcamp mee te mogen doen zodat ik weet waar ik over schrijf in dit verhaal. Zo gezegd zo gedaan…

Redactie: Ineke van Uden
Foto: Wil Feijen

Me voorbereidend op de bootcamp kom ik erachter dat ik niet eens sportkleding heb. Maar de joggingsbroek van onze zoon biedt uitkomst. In de speeltuin bij basisschool De Ruimte staan op de woensdagochtend om 9 uur al een aantal vrouwen klaar. Ze hebben er zin in. Hanny heeft me beloofd dat ze de bootcamp aanpast aan ieders mogelijkheden. Want ik weet niet of ik kan tippen aan deze vrouwen die al langer wekelijks sporten. 

Ik merk al snel dat de sfeer ontspannen is en ik echt niet over mijn grenzen hoef te gaan. Ik doe wat ik kan. En als ik net wat minder hard loop of wat trager de trap op en af ga voelt dat voor mij niet als ‘verliezen’. De vrouwen beamen dat ze speciaal kiezen voor de bootcamp van Hanny omdat er geen competitie onderling is: “Je hoeft niet te laten zien dat je sneller of harder iets kunt doen. Je sport naar eigen kunnen. En als ik iets niet kan, dan heeft Hanny wel een vervangende opdracht zodat echt die hartslag wel omhoog gaat of dat die specifieke spiergroep echt wel geoefend wordt.” Waar de vrouwen ook enthousiast over zijn is dat je buiten sport. En regent het? Dan biedt de overkapping onder de trappen uitkomst. Nog een reden waarom de vrouwen de bootcamp wekelijks bezoeken? “Ondanks dat we ons inspannen is het een uurtje ontspanning. Even tijd voor ons zelf.”

En dat laatste is iets wat Hanny erg belangrijk vindt. Dat vrouwen tijd voor zichzelf nemen: “In de zwangerschap en na de geboorte gaat er heel veel aandacht naar de baby toe. Maar het is ook goed om te kijken wat jij als zwangere en wat jij als moeder nodig hebt. Ik dacht voor mijn verlof dat ik het heerlijk zou vinden 6 maanden vrij te zijn! Maar dat pakte anders uit. Ik vond dat helemaal niet tof.” Hanny ontdekte dat ze het sporten miste, dat ze het nodig heeft om mentaal uitgedaagd te worden en dat ze tijd nodig heeft om tot rust te komen: “Als je dat van jezelf weet kun je het moederschap veel beter inrichten. Moeder zijn. Maar ook tijd voor jezelf nemen en dingen doen waar je energie van krijgt. Alleen zo kan ik de beste mama van mijn kinderen zijn.” Op de website www.best9moms.com lees je informatie waarin Hanny jou als zwangere of kersverse moeder in kan begeleiden. 

Terug naar de bootcamps voor vrouwen. Op dit moment zijn er drie groepen aan het trainen. Hanny houdt rekening met mogelijk kleine blessures en heeft zo nodig overleg met iemands fysiotherapeut. Tijdens het uurtje waarbij ik in een voor mij vreemde groep terecht kwam, voelde ik me snel opgenomen in de groep en kwamen er talloze onderwerpen aan bod om - soms hijgend - te bespreken. 

De bootcamps van maandagavond 20.30-21.30 uur, woensdagochtend 9.00-10.00 uur en donderdagavond van 20.00-21.00 uur hebben allemaal nog een paar plekjes vrij. Via de website vraag je gemakkelijk een gratis proeftraining aan. Je zit overigens niet vast aan een abonnement. Hanny werkt met betaalbare tien-ritten-kaarten. 

Maandag 16 januari was het Blue Monday. De dag waarop veel mensen sip de balans opmaken dat de goede voornemens van het nieuwe jaar alweer in duigen zijn gevallen. Geen nood. Je kunt de draad weer oppakken en probeer de tien-ritten-kaart van Hanny uit. Alle vrouwen van 18+ zijn welkom. Was ik als 56-jarige de oudste deelnemer? Nee hoor, er sport ook nog een zestiger mee in één van de bootcamps.