Afbeelding

SBC op bezoek bij Kickstart Bangalore.

Verenigingen

Son en Breugel - In de week van 17 tot 23 februari zijn Willem van 't Geloof (als voorzitter) en Fred Buijs (als technisch adviseur) op bezoek geweest bij de FC Kickstart in Bangalore, India. FC Kickstart is een voetbalclub die kinderen tot en met 19 jaar wonend de slums, van de straat en van de drugs af wil houden door hen iedere avond de mogelijkheid te bieden te trainen en een partijtje te voetballen.

In juni 2017 kreeg SBC onverwacht bezoek van Laxman Batherrai, hoofdtrainer van Kickstart. Hij was op bezoek bij Peter van de Moesdijk, een fervent India-ganger, die tijdens zijn reizen met Kickstart in aanraking was gekomen. Laxman heeft toen onder andere met Wouter Huberts (trainer JO19-1), Fred Buijs en Willem van 't Geloof gesproken. Dat leidde in november 2017 tot een bezoek van het bestuur van Kickstart bij SBC om in Nederland te zoeken naar voetbaltechnische ondersteuning voor hun project. Daarvoor willen ze graag een link met een Nederlandse voetbalclub. Nederlands voetbal staat in India goed aangeschreven. Het verhaal zat goed in elkaar. Reden om één en ander zelf in ogenschouw te nemen. Willem en Fred zijn op eigen kosten naar Bangalore afgereisd om in meerdere opzichten verrast te worden door wat ze aantroffen.

Over FC Kickstart
Kickstart bestaat uit de Academy en de Foundation. De Academy vraagt een bijdrage van de leden, en verhuurt haar veld. Het geld dat daarmee verdiend wordt, gaat naar de Foundation. Zo kunnen jongens uit de slums voetballen, krijgen ze een kleine maaltijd, en wordt het nodige trainingsmateriaal gekocht. Contributie kunnen die jongens immers niet betalen. Kickstart wil in een periode van iets meer dan vijf jaar maar liefst 10.000 kinderen uit de slums bereikt hebben. Willem van 't Geloof: "Vooral de gedrevenheid van bestuur en spelers viel ons op. Kickstart bestaat pas anderhalf jaar, maar heeft al 300 leden. De kinderen uit de slums, voetballers en trainers, komen 5 tot 6 keer per week naar de 'ground', een zandveld ergens in de stad. In het weekend trainen ze op het veld van Kickstart Academy, waar ze naar toe gaan in een speciale bus. Om daar iedere dag naar toe te gaan is ondoenlijk. Bangalore is een stad van 8,5 miljoen inwoners met nauwelijks grote doorgaande wegen. Soms duurt het anderhalf uur om 15 kilometer te overbruggen. Het lijkt veel 10.000 kinderen, maar in Afrika kennen we dergelijke projecten en daar zijn in die periode 6.000 kinderen bereikt, terwijl daarnaar niet eens bewust gestreefd werd."

SBC en Kickstart
Wat kan SBC nu voor Kickstart betekenen? Fred Buijs: "Aan inzet en fanatisme ontbreekt het niet: er wordt veel en hard getraind. Dat gebeurt wel op een manier zoals wij dat zo'n 40 jaar geleden deden. Er is dus veel ruimte voor verbetering. En SBC heeft daarvoor de kennis in huis, en zou dat samen met andere clubs zoals Zeeburgia over kunnen brengen. Wij hebben voorgesteld een train-de-trainer programma op te stellen, en daar eerst mee aan de slag te gaan. Daarnaast hebben ze trainingsmateriaal nodig, vooral ballen. Wellicht kunnen we daar ook wat in betekenen." Willem van 't Geloof benadrukt dat de middelen van SBC daarvoor nooit gebruikt kunnen worden: "Het geld van SBC is van de leden en dit is een project. Geld dat daarvoor nodig is moet van buiten SBC komen, bijvoorbeeld door een inzamelingsactie. De kosten van trainers die naar Kickstart gaan, of als er trainers of voetballers deze kant opgaan, worden betaald uit zulke acties. Als het project is afgerond, moet Kickstart de eigen broek kunnen ophouden. Dat is het doel."
In onze uitgave van 7 maart meer over dit project.

Afbeelding