Afbeelding
Foto: Heemkundekring

Lezing Heemkundekring Son en Breugel

Verenigingen

Son en Breugel - De beeldenstorm en Alva's Raad van Beroerten.
In de zomer van 1566 bereikten sociale, religieuze en economische spanningen in de Nederlanden het kookpunt. Ballingen die om geloofsredenen de Nederlanden waren ontvlucht keerden terug en predikanten voelden zich zeker genoeg om in het openbaar hun anti-roomse ideeën te uiten. Schouten en stadsbesturen konden niets beginnen tegen de oproeren die overal de kop op staken.

De Beeldenstorm verspreidde zich razendsnel door het land en het Spaans-Habsburgse bewind in Brussel wankelde op haar grondvesten. Op 10 augustus, de dag dat de Beeldenstorm begon, werd een hagenprediker 's-Hertogenbosch binnengebracht onder begeleiding van een gewapende escorte. Het bleek een voorbode te zijn van de vernielingen die twaalf dagen later begonnen in de Sint-Janskathedraal en daags daarna oversloegen naar de kloosters in de omgeving. Beeldenbrekers spraken spottend over heiligenbeelden die '…nyet bloeden konden'. De uit Son afkomstige inquisiteur en bisschop Franciscus Sonnius (1507-1576) was in deze roerige tijden bisschop van 's-Hertogenbosch.
Dichterbij Son en Breugel sloegen beeldenstormers toe in Eindhoven. Na een vurige preek vanaf het kansel door 'Meester Aerdt' sloegen de toehoorders het interieur van de parochiekerk stuk.

Koning Filips II stuurde de hertog van Alva om de rust te herstellen. Eenmaal aangekomen in Brussel stelde Alva een speciale rechtbank samen om de beeldenstormers op te sporen en te bestraffen: de Raad van Beroerten.
Hoe verleende Sonnius steun aan Alva? Waar was hij getuige van gedurende het jaar van de Beeldenstorm? Hoe brachten de inwoners van zestiende-eeuws Son en Breugel het ervan af in 1566?
Tijdens de lezing die gehouden wordt door Sander Wassing komen deze vragen aan de orde.

Sander Wassing (1976) is historicus en studeerde aan de Universiteit van Leiden waar hij zich specialiseerde in de geschiedenis van de Nederlanden gedurende de zestiende en zeventiende eeuw. Zijn scriptie schreef hij over de Beeldenstorm en Alva's Raad van Beroerten.

Heemkundekring Son en Breugel nodigt u van harte uit om op dinsdag 23 oktober aanstaande deze lezing bij te wonen in De Zwaan in Son. De aanvang is 20.00 uur.

Voor leden van de Heemkundekring is de toegang gratis, van niet-leden zal een bijdrage van 2 euro worden gevraagd.

Lezing Heemkundekring Son en Breugel op
dinsdag 23 oktober 2018 om 20.00 uur in
de zaal van 'De Zwaan', Markt 9 te Son en Breugel.

Afbeelding
Afbeelding