Joep Brekelmans en Lianne van Genugten van boerderij Vaderland
Joep Brekelmans en Lianne van Genugten van boerderij Vaderland Foto: Ingezonden
Ingezonden mededeling

Verse groenten en (h)eerlijke gerechten bij boerderij Vaderland

Zakelijk

Son en Breugel/Nederwetten - In Nederwetten, naast de oude kerktoren, zijn Lianne van Genugten en Joep Brekelmans twee jaar geleden begonnen met het uitvoeren van hun droom: een natuurinclusieve boerderij en een restaurant met eerlijke gerechten uit de eigen groentetuin en van eigen dieren. Vol enthousiasme vertelt Lianne wat er inmiddels al gerealiseerd is en wat in de toekomst nog verder ontwikkeld zal worden.

Redacteur: Jürgen Feuerriegel

Lianne: “Op ons land wordt al zeker vier generaties lang geboerd door mijn familie; vroeger was er ook een café bij de kerk waarvan nu alleen de toren er nog staat. Mijn vader had hier vijftig koeien en Joep en ik willen deze traditie graag voortzetten in een modern jasje. Vandaar de naam Vaderland, ook bedoeld als een plek waar je je thuis kunt voelen, dicht bij de natuur en de dieren, zoals vroeger bij een gemengd bedrijf. Mijn man Joep is chef-kok en had voorheen restaurant Ketelhuis op Strijp-S. Mijn achtergrond is design, en natuurlijk boerendochter, en nu zijn we samen aan het bouwen aan onze droom: een gastronomische kringloopboerderij.”

De ambities zijn groot en worden stap voor stap werkelijkheid. Er is al een groentetuin aangelegd en er worden plannen gemaakt om nog 15 ha over te nemen van haar vader. Naast de boerderij is een winkel. Het is de bedoeling om later ook verschillende boerderijdieren te gaan houden, zoals varkens, koeien en kippen.

Een deel van het land zal bebost worden met onder andere fruitbomen. Op dit moment bereidt Joep in de professionele keuken afhaalmaaltijden en verzorgen ze catering bij particulieren en bedrijven. Het is de bedoeling om nog deze zomer een eigen restaurant te openen in de voormalige boerderijwoning, en om daar gerechten aan te bieden die volledig zelf geproduceerd zijn op een eerlijke manier, met respect voor de aarde en het welzijn van de dieren.

Lianne heeft een duidelijke visie op hetgeen zij voor ogen heeft: “Wij zorgen voor het land, investeren in de bodem en de biodiversiteit. Tradities uit het verleden verweven we met inzichten van vandaag. We werken natuurinclusief, bewust en lokaal, op het land en in de keuken.”

Dit betekent dat er geen cherrytomaten op het menu staan in de winter, maar wel groente en fruit van het seizoen en bijvoorbeeld zelfgemaakte chutneys of ingemaakte stoven. Er wordt al vaak een beroep gedaan op de keuken van Vaderland, zoals recent bij de Dutch Design Week, waar gedurende zes dagen avondvullende diners zijn verzorgd.

Lianne: “Bij ons werken ook enkele vrijwilligers naast betaalde parttime krachten. De tuinderij is het hart van ons bedrijf en om die goed te kunnen runnen heb je vaste en deskundige medewerkers nodig, want wij hebben zelf natuurlijk niet alle expertise over groenteteelt in huis. Wij zijn nu twee jaar bezig en al heel trots op hetgeen we bereikt hebben. Graag willen we de inwoners van Son en Breugel uitnodigen om onze winkel te bezoeken of een maaltijd te bestellen c.q. te laten koken bij speciale gelegenheden thuis of in het bedrijf.”

Vaderland ligt aan de Kerkhoef 12 in Nederwetten. De boerderijwinkel is open op vrijdagen van 12.00 tot 17.00 uur en op zaterdagen van 10.00 tot 14.00 uur.