Aleyna Avci nieuwe raadslid bij gemeente Son en Breugel
Aleyna Avci nieuwe raadslid bij gemeente Son en Breugel Foto: Wil Feijen

Jongste raadslid Aleyna Avci brengt niet alleen verjonging

Algemeen

Son en Breugel - Aleyna Avci, met haar 22-jarige leeftijd het jongste raadslid ooit in de gemeente Son en Breugel, is een Nederlandse jongedame met Turkse roots.

Redactie: Adrie Neervoort

Op 15-jarige leeftijd verhuisde Aleyna met haar vader en moeder naar Son en Breugel. “We woonden aan een zeer drukke weg in Eindhoven. Mijn ouders zochten naar een rustige omgeving waar zij zich als gezin thuis zouden voelen, en zo kwamen we in Son en Breugel terecht”, legt Aleyna uit.

Het gezin voelde zich al snel thuis in Son en Breugel, en ook Aleyna had vanaf het begin een heel goed gevoel over het wonen hier. Ook tijdens het werken bij de Albert Heijn gaf zij aan een fijn dorps gevoel te hebben en de inwoners erg te waarderen. Na de lagere school begon ze aan haar studie, die op dit moment tijdelijk eindigt met een titel als jurist en een bachelor. “Later wil ik nog een master halen en uiteindelijk is mijn doel om de beste strafrecht- en letseladvocaat te worden van Nederland”, aldus Aleyna.


Aleyna Avci - Wil Feijen

Sinds juni 2022 was ze burgerraadslid voor het CDA in Son en Breugel en daarvoor zat ze bij dezelfde partij als steunfractielid. Haar keuze voor het CDA hing samen met haar normen en waarden, die ze ook terugzag bij het CDA. De suggestie om de politiek in te gaan kwam van Henk Hulsen, destijds haar loopbaanbegeleider op het HBO. Hij zag haar gedrevenheid en betrokkenheid bij maatschappelijke onderwerpen en vroeg haar of politiek iets voor haar zou zijn. Na een gesprek met Hulsen en fractievoorzitter Mireille Bonnier was er niet alleen een persoonlijke klik, maar ook een klik met waar het CDA voor staat, zo vertelt ze.

Zevende positie
“En zo besloot ik op 20-jarige leeftijd lid te worden van de steunfractie van het CDA, om zo kennis te maken met de politiek in Son en Breugel, maar ook met het CDA. Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2022 ben ik voor het CDA campagne gaan voeren en besloot ik me verkiesbaar te stellen. Ik kreeg 41 stemmen en eindigde op de zevende positie; daar was ik heel tevreden mee, zeker voor de eerste keer.”

Na de verkiezingen kwam er een plek vrij bij het CDA om burgerraadslid te worden en besloot Avci om de volgende stap te maken. “Dit gaf mij de gelegenheid om nog meer te weten te komen over het reilen en zeilen in de politiek”, legt ze uit. “Het afgelopen anderhalf jaar heb ik dus als burgerraadslid de politiek in ons dorp van dichtbij mee mogen maken.


Aleyna Avci - Wil Feijen

En toen kwam er, omdat Giel van Beers om persoonlijke redenen stopte als raadslid, een plekje vrij bij het CDA in de raad. Aleyna geeft aan veel bewondering en respect voor Giel te hebben en noemde Giel haar leermeester door dit proces. Toen de nummer zes van de verkiezingslijst van het CDA, Camille Limpens, aangaf de vrije plek van Van Beers niet te willen vullen, werd aan mij gevraagd om dat te doen.”

Volgens Avci stemde zij hiermee in omdat zij met haar benoeming ook een kans zag om verjonging in de raad te krijgen en zij het gevoel heeft dat zij ook echt iets kan bijdragen in de lokale politiek. Hoewel de raad nu prima functioneert, is het natuurlijk belangrijk dat er ook verjonging ontstaat in de raad, want daardoor krijg je andere discussies en een andere manier van politiek voeren, zo denkt Avci.

Keuze
Over haar keuze voor het CDA krijgt zij regelmatig de vraag of het niet tegenstrijdig is dat zij als islamitische persoon zich bij een christelijke partij heeft aangesloten. “Dan moet ik steeds weer uitleggen dat ook het CDA niet meer de partij is van 50 jaar geleden. Het gaat nu vooral om gelijkheid, samenwerking, armoedebestrijding, het verenigingsleven, jeugd en andere onderwerpen die ook heel goed passen bij mij en mijn geloof. En juist omdat ik ook een religie aanhang en solidariteit, saamhorigheid en verantwoordelijkheid belangrijk vindt, pas ik bij het CDA”, aldus Avci.

Hoewel ze aangeeft nog niet alle politieke ambities helemaal duidelijk te hebben, kan ze toch al één ambitie noemen: het betrekken van meer jongeren bij de politiek en het creëren van nog meer rechtvaardigheid in het dorp. 


Aleyna Avci- Wil Feijen

Al eerder heeft zij bijeenkomsten met andere jonge politiek geïnteresseerden georganiseerd om jongeren enthousiast te maken voor de politiek; dat gaat ze nu als raadslid zeker doorzetten. Jongeren denken soms dat zij niets in te brengen hebben in de politiek, maar volgens Avci hebben zij juist wel iets te zeggen.

Haar leeftijd in combinatie met haar roots en ontwikkeling in Nederland, en dus ook in Son en Breugel, maken Avci niet alleen het jongste maar ook een heel interessant raadslid voor de toekomst.