Patrick Meis
Patrick Meis Foto: Ingezonden

Muzikale creativiteit van Patrick Meis

Algemeen

Son en Breugel - Een jong gezin, een carrière als fotograaf, Indonesische roots en een levenslange passie voor muziek, dat zijn de ingrediënten voor het concert van Patrick Meis: Zeijn. “Je hoeft je niet te bewijzen, je mag gewoon Zijn.”

Redactie: Eva Wiselius

Al in zijn tienerjaren speelde hij gitaar en kreeg hij met zijn toenmalige band een platencontract. Dat was een fantastische tijd met optredens en studio-opnames. Totdat de vraag kwam of ze op tour wilden door Amerika. Patrick: “Dan moeten er toch keuzes gemaakt worden, en dat resulteerde in een studie aan de kunstacademie. Al had mijn vader liever gezien dat ik een concretere studie zou gaan doen, dit was wat ik wilde.” Hij studeerde af en werd succesvol fotograaf, voornamelijk in theaters. Zo was hij jarenlang vaste fotograaf van het Zuidelijk Toneel.

In zijn hoofd maakte hij altijd al ‘plaatjes’ en met fotografie wordt dat natuurlijk heel letterlijk. Met zijn muziek probeert hij ook plaatjes te schetsen, van situaties maar ook van emoties. Hij wil zijn publiek meenemen in het beeld dat hij bij een lied heeft. Dat doet hij zowel met zijn zelfgeschreven teksten als met de muziek, waarin in eerste instantie de emotie van het verhaal moet weerklinken.

Met zijn muziek probeert hij ook plaatjes te schetsen, van situaties maar ook van emoties

Muziek is altijd belangrijk voor hem gebleven, als uitlaatklep, het uiten van emoties, en ook wel verwerken van bepaalde gebeurtenissen. Zo maakt hij met zijn concert eigenlijk een reis door de tijd. “Het wordt een mix van oudere nummers en nieuwere. Zo zijn we afgelopen maand nog de studio in gegaan om een nieuw lied op te nemen, en dat spelen we ook”, aldus Patrick. Zijn muziek omschrijft hij als Engelstalige soulvolle pop met een vleugje jazz. “En de special guests op deze avond zijn celliste Marie-José van Didderen, Ben van de Velden op mondharmonica, en zangeres Eva Wiselius”, vertelt Patrick trots.


Patrick Meis - Ingezonden

Zoals hij de noten bij elkaar zoekt voor een nieuw lied, zo lijkt hij ook zijn bandleden bij elkaar te vinden: “Via via heb ik ze individueel ontmoet, en als het klikt dan klikt het, en het is fantastisch als ze met mij mijn muziek willen spelen.” Zo kwam Stephan van Erp (drums) in beeld via een drummer met wie Patrick eerder speelde: Door Raeymaekers. Deze had zelf weinig tijd om te spelen en stelde de heren aan elkaar voor. Met Addy Toatobun (contrabas) speelt hij al langer samen en de nieuwste aanwinst is gitarist Erik Verhoef, die hij ontmoette tijdens een optreden in Gerwen, waar Erik aanbood een aantal nummers mee te spelen.

en als het klikt dan klikt het, en het is fantastisch als ze met mij mijn muziek willen spelen

Beide heren brengen meerdere instrumenten mee naar het concert. Patrick: “Ik schrijf vanuit gevoel, en dan is de klank van het instrument heel bepalend of het bij een lied past of niet.” Dus ook voor gitaarliefhebbers wordt het een lust voor het oor. Daarnaast zit het in het theaterwezen van Patrick om het ‘plaatje compleet te maken’ met gebruik van belichting en hier en daar een effect: “Ik wil het publiek een totaalbeleving geven, en verbinden en ervaringen delen.”

Omdat hij 4 jaar geleden met zijn gezin in Son en Breugel neerstreek, heeft hij gekozen voor het Dommelhuis als start locatie, waarna hij hoopt regelmatiger in theaters te staan dan de jaren hiervoor. Door de switch van theaterfotograaf naar interieurfotograaf heeft hij nu meer tijd en rust om muziek een grotere rol te laten spelen in zijn leven.

Zeijn is te zien en horen op 30 maart in het nieuwe Vestzaktheater in het Dommelhuis. Kaarten zijn nu al verkrijgbaar via de website of in het Dommelhuis zelf. Nieuwsgierig geworden naar Patrick Meis? Neem dan alvast een kijkje op zijn website: https://patrickmeis.com.