Afbeelding

Voetbal-legendes bij SBC op promotiedag G-voetbal

Algemeen

Wel eens een voetballegende in levenden lijve gezien? Een praatje mee gemaakt? Mee op de foto gestaan?

Op zaterdag 18 juni zou dat zo maar eens kunnen gebeuren. Op sportpark Schuttersheide, bij SBC. De entree is gratis. Want het is dan promotiedag voor het G-voetbal.
"Een dag voor iedereen, en voor het hele gezin" benadrukt G-team-trainer John van Hout van SBC. Dat klinkt misschien als een cliché, maar dat is het zeker niet. Want het kan niet genoeg worden benadrukt dat G-teams, waarvan de (jonge) leden om uiteenlopende redenen niet kunnen of willen voetballen in een regulier team, er gewoon bij horen. Bovendien is de grens tussen een regulier en een G-team vaak flinterdun. SBC-voorzitter Willem van 't Geloof illustreert dat treffend vanuit de praktijk. "Soms stapt een lid van een regulier team over naar een G-team. Maar het omgekeerde gebeurt óók!"
Diana van der Looij, secretaris van Stichting MeeDoen S&B, beaamt dat. "G-teams zijn geen eilandjes binnen de club. Zij zijn een van de vele teams van SBC."
Als je ziet wat je ervoor terugkrijgt …
Zo'n 2 ½ jaar geleden raakten de twee in gesprek over de mogelijkheid om een G-team op te richten. "Ik zei toen: als jullie zorgen voor de kinderen, zorgen wij voor het veld en de trainer" aldus Van 't Geloof. "Meer kon SBC niet doen, want de organisatie van de doelgroep komt erg nauw en is enorm tijdrovend." "Ik heb er bijna een dagtaak aan" bevestigt Diana van der Looij. "Maar als je ziet wat je ervoor terugkrijgt ….". Haar ogen maken de zin af.
"Om in contact te komen met andere ouders met een bijzonder kind, hebben we hulp ingeroepen van de gemeente. Die heeft voor ons brieven gestuurd naar de ouders met een kind dat op dat moment gebruik maakte van het leerlingenvervoer voor het speciaal onderwijs, met de vraag of de kinderen interesse hadden in vrijetijdsactiviteiten en/of sport op maat in de gemeente Son en Breugel. Vanwege de privacy konden ze die adressen natuurlijk niet rechtstreeks aan ons geven" aldus de stichtingssecretaris. MeeDoen S&B kreeg daar veel reacties op, genoeg om met de G-teams aan de slag te gaan. Diana van der Looij: "De kinderen die meedoen kunnen niet zo makkelijk aansluiten binnen het bestaande vrijetijds- en sportaanbod in onze gemeente. Dat kan zijn omdat ze een beperking hebben, omdat ze gepest worden of een laag zelfbeeld hebben. Bij ons kan iedereen zichzelf zijn ongeacht je beperking. Je ziet deze kinderen vaak helemaal opbloeien. Ze maken weer vriendjes, krijgen meer zelfvertrouwen en kunnen en durven weer beter mee te doen met maatschappelijke activiteiten."
Speciale regels
Op de vraag of er ook speciale regels zijn voor een G-team, blijkt het antwoord niet zo eenduidig. In principe gelden dezelfde regels als bij E en F jeugd op een half veld, maar bij G-voetbal gaat het meer om de geest, dan om de letter. "Bij regulier voetbal fluit je bij een overtreding, bij een G-team als er een speler op de grond ligt."
SBC, met 1000 leden en 200 vrijwilligers, heeft 36 spelers opgesplitst in 3 G-teams. Het eerste G-volwassenenteam zit er aan te komen. Via de G-team promotiedag willen ze graag, behalve nieuwe kinderen én volwassenen voor de G-teams, andere voetbalteams in de keuken laten kijken om ze ook te stimuleren om zo'n team te starten. "Sint-Oedenrode is er pas mee begonnen, Nuenen heeft ook interesse. We willen natuurlijk voor uitwedstrijden zo dicht mogelijk bij huis blijven" aldus trainer John van Hout.
Familiedag
Hij vervolgt: "Eén ding wil ik hier nog benadrukken. Als de mensen dit in de krant lezen, zeggen dat SBC supergoed bezig is, en vervolgens de krant dichtvouwen, hebben wij ons doel niet bereikt. De aanleiding is dan wel G-voetbal, maar het is dus écht een familiedag, voor jong en oud. Er is van alles te doen, springkussen, hapjes en drankjes, en ouders zien hier ook hun favorieten van vroeger. Namen? Nee dat blijft een verrassing, ze kunnen op het laatste moment afzeggen en dat zal maar net je favoriet zijn. Daar hebben we slechte ervaringen mee."
Wat verwachten ze van de promotiedag? Diana: "We zijn vooral zó benieuwd hoe druk het wordt. Wij hebben er alles aan gedaan, het belangrijkste is nu dat het mooi weer wordt."        

Afbeelding
Algemeen 19 uur geleden Tien inwoners Son en Breugel ontvangen een Koninklijke onderscheiding
Ron Hendriks
Algemeen 20 uur geleden Honden uitlaten in losloopgebieden: niet meer dan drie honden los
Wagenpark van het wijkteam Son en Breugel
Algemeen 23 uur geleden Onderhoud openbare ruimte gaat niet vanzelf
The Jewellery Event Sieraad & Friends
Advertorial Algemeen 25 apr, 20:00 Edell Fine Jewelry aanwezig bij Sieraad & Friends
Vrijwilliger gevraagd op de Buurtbus 260
Algemeen 25 apr, 17:00 Buurtbus 260 zoekt vrijwillige chauffeurs
Archieffoto: Fietsenmarkt Dutmella
Algemeen 25 apr, 15:00 Op 1 juni is het weer zover: de Fietsenmarkt van scouting Dutmella