Afbeelding

Lichtprocessie Maria Tenhemelopneming 

Algemeen

Mariahout, het feest van Maria Tenhemelopneming op 15 augustus, vindt ook dit jaar plaats in de Mariakerk en Lourdesgrot. Toen de kerk in Mariahout op 10 juli 1933 werd ingezegend, kreeg zij de naam Onze Lieve Vrouw van Lourdeskerk. Hiermee zijn de Mariavereringen in het even oude Mariahout begonnen. 

Vanaf het begin was er op 15 augustus een Mariaprocessie. De plechtigheid begon bij de grot en ging via het processiepark terug naar de Lourdesgrot. Later raakte de grot in verval en werd de traditie voortgezet met een eucharistieviering in het Openluchttheater. In 1999 werd de herbouwde Lourdesgrot weer in gebruik genomen. Nu is er weer ieder jaar op 15 augustus een viering rondom de Mariagrot. De grot in Mariahout wordt jaarlijks bezocht door 35.000 tot 40.000 mensen. Mensen komen om allerlei redenen naar deze plek; om te bidden, om uitkomst voor hun problemen, om verlichting voor hun zorgen en ziekten, om hun dankbaarheid met Maria te delen. Maria, een bescheiden vrouw die ruim 2000 jaar geleden leefde, heeft door de eeuwen heen altijd mensen geïnspireerd, en doet dat nog steeds.

De Mariaviering begint om 20.00 uur in de parochiekerk van Mariahout. Aansluitend een lichtprocessie door het park en een afsluitende plechtigheid bij de Lourdesgrot. De kaarsen voor de processie liggen klaar. Bij slecht weer is de viering in de kerk. Na afloop worden de kaarsen gezamenlijk opgestoken bij Maria in de grot.
Diaken Beks en lectoren zullen in deze viering voorgaan. Samen met het oMase-koor worden er bekende Marialiederen gezongen.