Afbeelding

Kwaliteit kinderopvang in Son en Breugel voldoet aan de gestelde eisen

Algemeen

Son en Breugel - De gemeente dient jaarlijks aan de Inspectie van het Onderwijs een verslag uit te brengen over het toezicht dat in het afgelopen jaar is uitgeoefend op de voorzieningen voor kinderopvang.

Uit het verslag over het jaar 2015 blijkt dat er in Son en Breugel eind 2015 vier voorzieningen voor dagopvang (DO) waren met in totaal 136 plaatsen en zeven voorzieningen voor buitenschoolse opvang (BSO) met in totaal 258 plaatsen. Verder waren er vier locaties voor DO met in totaal 74 plaatsen, die in de praktijk enkel worden ingezet voor peuterspeelzaalwerk.
Bovendien waren eind 2015 in Son en Breugel 62 geregistreerde gastouders (GO) actief. Zij beschikken over circa 310 goedgekeurde kindplaatsen.

GGD Brabant Zuidoost
Het toezicht op de kwaliteit van de kinderopvang wordt uitgeoefend door de GGD Brabant- Zuidoost. De GGD heeft in 2015 alle locaties voor DO en BSO geïnspecteerd.
Verder heeft de GGD de 17 nieuwe gastouders gecontroleerd die zich in 2015 hebben aangemeld.
Jaarlijks dient de GGD 5% van de bestaande gastouders te controleren. Op ons verzoek heeft de GGD 5 gastouders bezocht, dit is 8%.

Complimenten
Uit de rapportages blijkt dat alle gecontroleerde gastouders voldoen aan de gestelde kwaliteitseisen en dat de locaties voor DO en BSO vrijwel volledig voldoen aan de gestelde kwaliteitseisen.
Bij sommige locaties zijn enige gebreken geconstateerd. Nadat de GGD de rapportage naar de gemeente had gestuurd bleek dat in de meeste gevallen als gevolg van de
controle de geconstateerde gebreken direct zijn hersteld.
In alle gevallen waarin gebreken zijn geconstateerd is een brief aan de houder gezonden waarin op de geconstateerde gebreken is gewezen. Aangekondigd is dat wanneer bij een volgende inspectie het gebrek niet is hersteld wettelijke handhavingsinstrumenten (zoals het opleggen van een boete) kunnen worden ingezet.
Naar de houders van de locaties die voldoen aan alle kwaliteitseisen is een brief gestuurd met complimenten voor het behaalde resultaat.