JamieDeGoei
JamieDeGoei

Orgelconcert met gedichten in de Sint Genovevakerk te Breugel

Cultuur

Zondag 30 oktober verzorgt Jamie de Goei uit Den Bosch een orgelconcert om 16.00 uur in de Sint Genovevakerk te Breugel. Bespeeld wordt dan het fraaie historische Vollebregtorgel uit 1854. Dit orgel staat bekend om zijn warme klank.

Het programma bevat prachtige werken van de 19e eeuwse romantische componisten Mendelssohn (o.a. de indrukwekkende 2e sonate) en Reger (o.a. het lyrische Melodia). De muziek wordt afgewisseld met door Stan Mooij voorgedragen gedichten.
Jamie de Goei studeerde orgel aan de Hogeschool voor de Kunsten te Utrecht. Hij behaalde achtereenvolgens de diploma's Eerste Fase Muziek en Tweede Fase Orgel. Daarnaast behaalde hij het diploma Kerkmuziek. Zijn docenten waren Reitze Smits en Bernard Winsemius. Aan hetzelfde instituut studeerde Jamie enkele jaren Koordirectie bij Krijn Koetsveld.
Jamie geeft regelmatig orgelconcerten in binnen- en buitenland. Ook op de radio was hij meerdere te beluisteren in orgelprogramma's van de NCRV en de IKON (Musica Religiosa). Van zijn orgelspel verschenen enkele cd's waarop hij de orgels van de Grote Kerk te Gorinchem, Vianen en 's-Hertogenbosch bespeelt.
Sinds juni 2012 is Jamie organist van de Grote Kerk te 's-Hertogenbosch en is daarmee de vaste bespeler van het Bätz-orgel uit 1831 en het Strümphler-kabinetorgel uit ca. 1780. Jamie is daarnaast nog werkzaam als dirigent èn begeleider van koren en instrumentalisten en werkte o.m. samen met het vermaarde Cappella Brabant.

Stan Mooij schrijft vanaf 2003 gedichten, waarin de weemoed van vergankelijkheid een belangrijke rol speelt. Hij beschouwt zijn gedichten als geschreven foto's waarmee hij de tijd wat beter onder controle heeft. Hij kiest voor een vrije dichtvorm waarin slechts enkele woorden rijmen maar waarin metaforen, alliteratie en ritme belangrijk zijn. Zijn werk kenmerkt zich door sterke beelden, verrassende verbanden en een weergave daarvan in compacte woorden.
In november 2008 mocht Stan Mooij de Literatuur-stimuleringsprijs van Eindhoven in ontvangst nemen. In 2011 won hij bij dezelfde wedstrijd de 3e prijs. Verder won hij landelijke prijzen bij de uitgeverij Kontrast (2x) en Bibliotheek Dommeldal (2x). In 2014 ontving Stan Mooij zijn eerste internationale prijs; de 1e prijs van de Engelse uitgeverij Holland Park Press. Zijn gedichten zijn opgenomen in verzamelbundels van Uitgeverij Kontrast en Concept. Een tweede dichtbundel van Stan Mooij is in voorbereiding en zal in 2017 worden uitgebracht door Uitgeverij Kontrast.
De toegang tot het concert is gratis.