Afbeelding

Uitwerking centrumplan is een puzzel

Politiek

Wasgij is een legpuzzel waarbij de puzzelaar niet weet wat er op de puzzel afgebeeld is, maar alleen een hint krijgt.
Deze gedachten kwam bij mij op tijdens de informatie avond centrumvisie Son en Breugel. Een avond bedoeld om de geïnteresseerde te informeren, uit te leggen wat er de komende tijd in het centrum ging veranderen en waarom.

Door: Adrie Neervoort

Een wasgij puzzel is een uitdaging voor de puzzelaar maar ook voor diegene die het resultaat willen zien want dat kan alleen wanneer de puzzel af is.
De aanwezige werden over vier onderwerpen die met het centrumplan te maken hadden geïnformeerd, het kerkplein, de multifunctionele accommodatie (MFA), renovatie gemeentehuis en het parkeren door wethouder Visser, Eric jan de Haan en Frank van de Weijer.

De informatie was duidelijk maar niet concreet, het Raadhuisplein, kerkplein worden zo ingericht dat er een logisch aansluiting ontstaat met het vroonhoven park maar hoe, daar moest nog invulling aan gegeven worden. Misschien een teleurstelling voor de aanwezige die een concreet antwoord wilden hebben. Maar zoals wethouder Visser vaker die avond zou toelichten:"wij hebben geen uitgewerkt plan maar leggen puzzelstukje voor puzzelstukje aan elkaar". Het gebruikte zelfs het voorbeeld van een kathedraal. Een gebouw volgens Visser dat vroeger vaak zonder concreet plan werd gebouwd maar gaande weg vorm kreeg met uiteindelijk een prachtig resultaat dat zelfs op de dag van vandaag nog bezoekers trekt.

En zo bleek elk onderdeel van de centrumvisie de nodige fantasie te eisen van de aanwezige. Maar bekijk je het positief dan blijkt dat de gemeente in haar plannen open staat voor wensen en opmerkingen van buitenaf en zullen zij indien het binnen de puzzel past hier rekening mee gaan houden. Zo gaan ze een wandeling maken met de ondernemers in het centrum van ons dorp om ter plekke de mogelijkheden en de onmogelijkheden in kaart te brengen, zeg maar de wensen van de hardwerkende ondernemer van ons dorp.
Mooie plannen dus en inspraak gewenst. De presentatie van de invulling en bouw van de MFA zorgde zoals verwacht voor enige commotie. Er werd ook een poging gedaan de bouw weer ter discussie te stellen, maar dat is al besloten en geen onderwerp meer van de informatie avond, aldus Visser. Wel over de invulling en de uiteindelijk vorm van het MFA moet er nog gesproken worden. Hierbij worden alle mogelijke gebruikers betrokken. Van het MFA gaan zeker gebruik maken het CMD, Bibliotheek, Vestzaktheater en de Harmonie met mogelijke overige gebruikers is de gemeente in overleg. Doel van het MFA en de gebruikers is o.a. dat zij de levendigheid in het centrum gaan vergroten.
De doorsteek van de Kerkstraat is nog steeds een onderdeel van het centrum visie. Daarvoor moet de huidige kerk natuurlijk wel (gedeeltelijk) afgebroken worden. Maar het bisdom is nu nog eigenaar en de gemeente is niet meer in overleg met het Bisdom over aankoop van de kerk, dus wachten zij af. Het oude vestzak theater krijgt een woonfunctie dus is het niet ondenkbaar dat op de plaats van de huidige kerk ook een complex met mogelijk een woonfunctie komt.

Parkeren in het centrum, is een actueel onderwerp een groot gedeelte van de ondernemers in het centrum hebben dit al duidelijk gemaakt bij de gemeente. Na de bouw van het MFA op de huidige tijdelijke parkeerplaats waar voorheen de pastorie stond , worden voor het parkeren creatieve oplossingen gezocht. Dit zal gebeuren na een telling van een extern bureau over het aantal aanwezige parkeerplaatsen en het gebruik ervan. Alle nieuwbouw zal meer parkeerruimte vragen maar dit is volgens wethouder Visser op te lossen met parkeerplaatsen elders in het dorp en indien nodig komen er plaatsen bij. Want het goed kunnen parkeren in een centrum is belangrijk volgens Visser. Over het waar deze parkeerplaatsen dan komen komt geen duidelijk antwoord het puzzelstukje is nog niet gevonden, maar een oplossing komt er. Natuurlijk hoort de gemeente graag van haar inwoners hoe zij nu over het parkeren in het dorp denken zodat die informatie verwerkt kan worden in de toekomstige plannen. Ook het parkeren van fietsen en dergelijke moet beter.
Dan de kers op de taart van alle veranderingen in het centrum, de renovatie van ons gemeentehuis. Het gebouw zal in zijn geheel behouden blijven maar word grondig gerenoveerd zodat het gebouw weer voldoet aan de huidige normen en weer een duurzaam karakter zal krijgen. Dit gaat echter pas eind 2018 in gaan worden gezet omdat eerst de huidige bibliotheek begin 2017 gesloopt gaat worden en er daardoor een ambtelijke volksverhuizing in Son en Breugel gaat plaats vinden. De ambtenaren en medewerkers van de gemeente komen dan tijdelijk op een ander locatie te werken in Son en Breugel.
Doel van dit alles is om een aantrekkelijk centrum te maken dat uitnodigt tot winkelen en verblijven ook in de toekomst,