Foto ter illustratie
Foto ter illustratie Foto: MooiSonenBreugel

Drugsgerelateerde materialen aangetroffen in buitengebied

Politie politie

Son en Breugel - Bij een controle van enkel locaties in het buitengebied van Son en Breugel heeft het Dommelstroom Interventie Team (DIT) in een loods drugsgerelateerde materialen aangetroffen. Deze zijn door de politie in beslag genomen.

Ook nam de politie een verduisterde motor in beslag en werd een bus meegenomen vanwege openstaande schulden bij het Centraal Justitieel Incasso Bureau. Verder constateerde het DIT diverse milieuovertredingen, zoals verkeerd opgeslagen gevaarlijke stoffen. Daarnaast kwamen er strijdigheden met het bestemmingsplan aan het licht. Zo werd een schuur illegaal bewoond. Alle overtredingen worden verder onderzocht.

In veel gemeenten staan boerderijen en opstallen leeg. Criminelen zien buitengebieden daarom als ideale plekken voor illegale activiteiten. 1 op de 5 agrariërs in Brabant wordt weleens benaderd voor het verhuren van leegstaande panden voor onzuivere doeleinden. Steeds vaker worden hennepkwekerijen, drugslabs en dumpingen van drugsafval ontdekt. Met de controle wilde het DIT te weten komen of er locaties zijn die kwetsbaar zijn voor criminele activiteiten, inmiddels benaderd zijn door criminelen of hun bedrijf (onbewust) beschikbaar hebben gesteld voor criminele praktijken.

De eigenaren van alle bezochte locaties werkten mee aan de controle. Zij kregen informatie van medewerkers van het DIT over de risico’s en signalen van ondermijnende criminaliteit en wat te doen bij verdachte situaties. Bij de controle van vandaag waren de volgende instanties betrokken: gemeente Son en Breugel, politie Oost-Brabant, Omgevingsdienst Zuidoost-Brabant (ODZOB) en de Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost (VRBZO).

Dommelstroom Interventie Team (DIT)
Het DIT is een interventieteam onder regie van de zes Dommelstroomgemeenten Cranendonck, Geldrop-Mierlo, Heeze-Leende, Nuenen, Son en Breugel en Valkenswaard. Het DIT voert controles uit bij panden en locaties waarvan het vermoeden bestaat dat er sprake is van misstanden of die niet voldoen aan wet- en regelgeving. Het team kijkt naar brandveiligheid, boekhouding, illegale bewoning, vergunningen, inschrijving Basisregistratie Personen (BRP), mensenhandel, prostitutie, drugs, sociale zekerheidsfraude en/of andere overtredingen. Het DIT werkt nauw samen met zorg- en welzijnsinstanties.

Melden verdachte situaties en overlast
Inwoners kunnen bijdragen aan een veilige leefomgeving. Zij kunnen verdachte situaties en/of overlast melden bij het DIT. Dat kan telefonisch bij de gemeente Son en Breugel via 0499 - 491 491 of bij de politie via 0900-8844. Liever anoniem melden? Dat kan bij Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000 of www.meldmisdaadanoniem.nl. Anonieme meldingen komen rechtstreeks bij de gemeente terecht en kunnen gebruikt worden voor onderzoek of een controle door het DIT.

Speciaal voor inwoners in en aan de rand van het buitengebied is er een vertrouwenspersoon Veilig Buitengebied. Dat is mw. F. v.d. Plas van het ZLTO. Woont en/of werkt u in het buitengebied en heeft u vragen of vermoedens over veiligheid in het buitengebied? Neem dan gerust contact op via vertrouwenspersoon@veilig-buitengebied.nl of telefonisch via 06 - 29520266