Lijsttrekker PvdA/GroenLinks Joris van Dam
Lijsttrekker PvdA/GroenLinks Joris van Dam Foto: Wil Feijen

PvdA-GroenLinks: een sociaal en groen dorp

Algemeen Gemeenteraadsverkiezingen 2022

Son en Breugel - ‘Een sociaal en groen dorp’, zo luidt de titel van het verkiezingsprogramma van PvdA-GroenLinks Son en Breugel voor de jaren 2022-2026. ‘Wij kiezen voor een samenleving waarin iedereen mee kan doen en mee kan delen in de welvaart. Voor een samenleving ook waarin verantwoord wordt omgegaan met natuur en milieu’, aldus lijsttrekker Joris van Dam. ‘Ons ideaal is een dorp, waar je goed en betaalbaar kunt wonen; waar je erbij hoort en de hulp krijgt die je nodig hebt; waar je op weg kunt naar een duurzamere toekomst; waar je veilig kunt fietsen en wandelen; waar je prettig kunt winkelen, sporten, recreëren en van cultuur genieten; waar je veiligheid in goede handen is; en waar je kunt rekenen op een dienstbare overheid die inwoners inspraak geeft.’

De afgelopen jaren heeft PvdA-GroenLinks in de gemeenteraad volgens Van Dam veel bereikt op zowel sociaal gebied als op het terrein van verduurzaming. “Dat is ons gelukt door een kwalitatief goede inbreng te leveren en open en eerlijk te debatteren met raadsleden van andere partijen en met burgemeester en wethouders. Verbinding zoeken en samenwerken was en blijft ons streven. Samen kunnen we meer voor de mensen in Son betekenen”, zo stelt hij.

Inspraak
“De komende jaren zullen we ons vanuit onze idealen en ambities met hart en ziel in blijven zetten voor het algemeen belang. Daarbij zullen we ons er hard voor maken dat inwoners over voor hen belangrijke onderwerpen al vroeg in het proces van beleidsvoorbereiding hun zegje kunnen doen tijdens openbare inspraakavonden. Dat moet waarborgen dat verschillende belangen goed worden afgewogen, voordat beleid definitief vorm krijgt en beslissingen worden genomen. Dat betekent niet dat iedereen altijd over alles zijn of haar zin zal kunnen krijgen. Gemeenteraadsleden moeten na afweging van alle belangen knopen doorhakken en keuzes maken. Iedereen mag erop rekenen dat wij als PvdA-GroenLinks ruimhartig mee zullen werken aan de uitvoering van zorgvuldig voorbereide en democratisch genomen besluiten, ook als wij niet helemaal onze zin hebben gekregen.”

Vier zetels
PvdA-GroenLinks Son en Breugel heeft zich volgens Van Dam inmiddels ontwikkeld tot een krachtige sociale en duurzame beweging met een groeiend aantal leden. Dat wordt naar zijn mening ook weerspiegeld door de combinatie van vertrouwde en nieuwe gezichten (20 in totaal) op de kandidatenlijst. “Samen willen we Son en Breugel beter toekomstbestendig maken. Met minstens vier zetels in de gemeenteraad, een verdubbeling ten opzichte van nu, kunnen we onze idealen nog sterker bepleiten en hebben we een grotere kans weer een ambitieuze wethouder te kunnen leveren. Daar gaan we dan ook voor”, aldus Van Dam.

Aanpak woningnood
Als leidraad bij het werk in de gemeenteraad hanteert de toekomstige fractie van PvdA-GroenLinks de (in totaal ruim 60) concrete doelstellingen uit haar verkiezingsprogramma. Een van de belangrijkste is het aanpakken van de woningnood in Son en Breugel met een ambitieus bouwprogramma, dat vooral is gericht op de bouw van sociale huurwoningen en betaalbare koopwoningen. Met het programma wil PvdA-GroenLinks ook inspelen op de groeiende behoefte aan kleinere woningen en aan nieuwe woonvormen voor groepen bewoners. Een ander belangrijk doel is het meer laten samenwerken van welzijns- en zorgorganisaties bij het voorkomen en zo nodig oplossen van maatschappelijke en individuele problemen, bij het bestrijden van armoede en bij het ondersteunen van mensen die een steuntje in de rug nodig hebben. Extra aandacht wordt bepleit voor de jeugd(zorg) en voor gelijke kansen in het onderwijs. Meer gymnastiekles op de basisscholen moet kinderen stimuleren meer te bewegen.

Aantrekkelijkere dorpscentra
PvdA-GroenLinks wil er verder voor zorgen dat het centrum van Son aantrekkelijker, groener en veiliger wordt, dat Breugel echt gaat bruisen en dat het Dommelhuis een succes wordt. Zij wil de doorgaande routes door het dorp laten voorzien van fietspaden of laten inrichten als fietsstraat en zij wil deze routes autoluw maken door middel van een algeheel inrijverbod voor doorgaand verkeer.

Duurzaamheid
Veel doelstellingen omvat het programma op het terrein van duurzaamheid. Daarbij gaat het om zaken als overschakelen op groene-energieopwekking, elektrische auto’s en biologische voedselproductie en afkoppelen van huizen van het gas. Maar ook beperken van de hoeveelheid restafval, hergebruik van goederen en bestrijden van lucht- en milieuvervuiling en lawaaioverlast. Daarnaast blijven het behoud van waardevolle natuur, verdere vergroening van de leefomgeving en de kwaliteitsimpuls voor de bossen belangrijke doelstellingen. “Een meerderheid van de raad heeft voor dat laatste gekozen om te waarborgen dat toekomstige generaties ook nog van onze bossen kunnen genieten”, aldus lijsttrekker Van Dam. “De communicatie hierover had achteraf gezien beter gemoeten. Die les heb ook ik geleerd uit de reacties vanuit de bevolking. In de toekomst doen we dat beter.”

Criminaliteit
De aanpak van criminaliteit en overlast wordt, als het aan PvdA-GroenLinks ligt, geïntensiveerd, onder meer door de samenwerking tussen politie, boa’s, welzijnsorganisaties en buurtnetwerken te versterken.

Zelfstandigheid
Tot slot zet de partij ook in op behoud van de zelfstandigheid van Son en Breugel door de samenwerking met andere gemeenten te versterken. Met het oog daarop moet de gemeente beter in staat zijn ervaren gespecialiseerde ambtenaren aan te trekken en te behouden. Nu is voor hen de verleiding groot om te kiezen voor grotere gemeenten.

Website
Wie het verkiezingsprogramma van PvdA-GroenLinks in zijn geheel wil lezen, kan terecht op www.pvdagl.nl. Daar is ook informatie te vinden over de personen op de kandidatenlijst van PvdA-GroenLinks.

Afbeelding