De voorkant van de nieuwe Bongerd
De voorkant van de nieuwe Bongerd Foto: Bouwbedrijf Pellikaan BV

Uitleg aan gebruikers nieuwe Bongerd tijdens bijeenkomst

Algemeen

Son en Breugel - Op 22 november organiseerde de Sportraad Son en Breugel een bijeenkomst over de toekomst van De Bongerd. Wethouder Jelle de Jong en Ramon Ockhuizen van Synarchis lichtten de planning en de inrichting toe voor de gebruikers van de nieuwe Bongerd. 

Tijdrovend traject
De besluitvorming over de inrichting was een tijdrovend traject, maar er liggen nu een plan en een tekening, legde de wethouder uit. De sloop begint in maart 2023 en halverwege 2024 moet er een nieuwe Bongerd staan. De overbruggingsperiode wordt met een opblaashal op het terrein van HTC gefaciliteerd. In de opblaashal zul je wel moeten inschikken, en scholen zullen wellicht het sporten op een andere manier gaan organiseren. Daar komt bij dat recentelijk de stikstofregels rondom bouwen zijn aangescherpt, en de berekeningen daarvoor opnieuw onder de loep genomen en goedgekeurd moeten worden.

Inrichting
De sportruimte van de nieuwe Bongerd wordt 44,2 x 24 meter, en 7 meter hoog. Er kunnen maximaal 1000 personen gelijktijdig aanwezig zijn. Het gebouw wordt BENG (Bijna Energie Neutraal Gebouw) opgeleverd en in de loop van de tijd ENG (Energie Neutraal Gebouw) en onderhoudsarm gemaakt. Voor wat betreft de inrichting, de belijning, de parkeervoorzieningen, de terreinverlichting en het terras voor de foyer moeten de puntjes nog op de i gezet worden. Op de vaste tribune kunnen 100 mensen zitten. Om de sporters te vrijwaren van vals licht in de hal is er gekozen voor puntverlichting (i.p.v. neonbuizen) en een niet-doorzichtige wand tussen foyer en hal.

Vragen
De nieuwe gebruikers waren enthousiast over de plannen maar hadden nog wel vragen. Zo werd geopperd of de oude Bongerd niet in gebruik kan blijven zolang er geen besluit over de stikstofvergunning is gevallen. Ook het aantal parkeerplaatsen is een onderwerp van gesprek omdat het niet alleen Bongerd-bezoekers zijn die er nu gebruik van maken. Ook de plattegronden werden nauwkeurig bestudeerd aangaande kleedkamers, pantry en beheerdersruimte. Aan het eind van de avond gaven de gebruikers aan goed geïnformeerd te zijn.