Met het Sons Kamerkoor 'Op weg naar Kerst
Met het Sons Kamerkoor 'Op weg naar Kerst Foto: Sons Kamerkoor

Met het Sons Kamerkoor ‘Op weg naar Kerst

Algemeen

Son en Breugel - Op zondagmiddag 11 december zal het Sons Kamerkoor onder leiding van Paul Gieles in samenwerking met organiste Tannie van Loon een adventconcert verzorgen in de Sint-Genovevakerk in Breugel.

Het gevarieerde en sfeervolle programma bevat a capella kerstmuziek van J.S. Bach, Praetorius, Schütz, Gauntlett, Ballet, Willcocks, Suttner en Westbrook, kerstmuziek voor orgelsolo van Buxtehude, Pachelbel, Kint, Vierne en Daquin, en kerstmuziek voor koor en orgel van Gorczycki en Charpentier. Het concert zal besloten worden met samenzang.

Sons Kamerkoor
Dit is een gemengd koor en bestaat sinds 1972. Doel van het koor is oude en moderne koormuziek in te studeren en uit te voeren. Het uitgebreide repertoire bestrijkt de middeleeuwen tot de moderne tijd, waarbij het accent op muziek van voor 1900 ligt. Het koor zingt geestelijke en profane, ernstige en vrolijke muziek, voornamelijk a capella. Paul Gieles heeft de muzikale leiding. Het Sons Kamerkoor is actief en houdt van afwisseling. Daarom presenteert het koor jaarlijks twee thematische programma’s: vrolijk/luchtig in het voorjaar en religieus in het najaar. De kerkelijke concerten vinden meestal plaats in de Sint-Genovevakerk. Het koor zingt hier graag vanwege de fantastische akoestiek.

Paul Gieles
Hij studeerde natuurkunde aan de Technische Universiteit Eindhoven en werkte 30 jaar bij Philips Healthcare. Daarnaast was hij altijd actief als violist en dirigent. Na de SNK dirigentenopleiding en het dirigentschap bij Hoighe Donce studeerde hij koordirectie aan het Brabants Conservatorium in Tilburg bij Martien van Woerkum en Louis Buskens. Van 2001 tot 2004 dirigeerde hij het Strijps Kamerkoor en volgde meerdere malen de Kurt Thomas-cursus. In 2006 startte Paul zijn eigen projectkoor (www.projectkoorpg.nl). Van 2014 tot 2018 was hij lid van de programmacommissie en bestuurslid bij stichting ‘Muziek in de Cathrien’. Enkele jaren geleden besloot hij zich volledig aan de muziek te gaan wijden. Sinds 2021 is hij dirigent van het Sons Kamerkoor.

Tannie van Loon
Zij studeerde achtereenvolgens schoolmuziek, piano en orgel aan het Brabants Conservatorium in Tilburg; piano bij Ton Demmers en orgel bij Bram Beekman. In het kader van de 2e fase-opleiding orgel volgde zij tevens interpretatielessen bij Ewald Kooiman (Amsterdam), Ad van Sleuwen (Hilvarenbeek), Theo Jellema (Leeuwarden) en Eric Lebrun (Parijs).

Tannie treedt regelmatig op als soliste, begeleidt op projectbasis diverse koren en is organiste van de Maria Presentatiekerk in Aalst. Voor de Brabantse Orgelfederatie heeft Tannie medewerking verleend aan een aantal cd-opnames van bijzondere instrumenten in Brabant.

In de afgelopen jaren heeft zij onder andere concerten mogen geven in de kathedralen van Den Bosch, Brugge, Brussel, de Grote Kerk in Breda, de Universiteitskerk St. Mary the Virgin in Oxford, de St. Severikirche te Erfurt, de Dom van Wenen, het klooster in Melk en de Thomaskirche te Leipzig.

Het concert vindt plaats in de Sint-Genovevakerk in Breugel en begint om 15.00 uur. De toegang is gratis, met een vrije toegift na afloop. 

Paul Gieles
Tannie van Loon
Het Sons kamerkoor