De deelnemers luisteren aandachtig  naar de uitkomsten van de pilot
De deelnemers luisteren aandachtig naar de uitkomsten van de pilot Foto: MooiSonenBreugel

Tevredenheid van deelnemers aan de pilot Samen Fit en Veilig

Algemeen

Son en Breugel - In Son en Breugel hebben het afgelopen half jaar 26 ouderen deelgenomen aan Samen Fit en Veilig, een project waarin ouderen met behulp van een smartwatch en sociale contacten hun gezondheid en veiligheid in de gaten hielden.

Redactie: Adrie Neervoort

Volgens huisarts Christiaan de Groot werken verschillende instanties in Son en Breugel al langer goed samen als het gaat om de gezondheid van de inwoners. Hij was echter blij met dit nieuwe initiatief. Samen Fit en Veilig is een initiatief van de werkgroep Digidokters van Son en Breugel Verbindt.

Samen Fit en Veilig maakt ook deel uit van de proeftuinen binnen Vitaal Brainport ‘De Stap naar Gezonder’. Het project is opgezet om deelnemers (vijfenzestigplussers) op een plezierige manier in groepsverband te laten werken aan fitheid en veiligheid. Door samen aan hun gezondheid te werken, kunnen de deelnemers elkaar helpen en stimuleren. De deelnemers waren zeventig jaar en ouder en waren verdeeld over zeven groepen. Elke groep had een eigen coach en bestond uit drie tot vijf deelnemers.

Elke deelnemer kreeg een smartwatch en een slimme weegschaal in bruikleen. Deze werden allemaal gedurende de afgelopen tien weken gebruikt. Hiermee konden verschillende gegevens worden verzameld, zoals gewicht, hartslag en het aantal stappen dat een deelnemer zet. Eenmaal per maand beoordeelde een praktijkondersteuner van MC de Linden en voormalig huisarts Othon Eijsbouts de gedeelde gegevens en nam indien nodig contact op met de deelnemer.

Het nut van dit project kwam naar voren toen bij een van de deelnemers boezemfibrillatie (onregelmatige hartslag) werd gedetecteerd. Er werd direct contact opgenomen met de deelnemer en er werden passende maatregelen genomen. Volgens Finnola Busbridge, projectleider van Fit en Veilig, is dit een mooi voorbeeld van preventieve gezondheidszorg. Zij merkt op dat niet alleen deze deelnemer, maar ook de meerderheid van de andere deelnemers het prettig vond dat er op deze manier werd meegekeken.

Groepsapp
Naast het gezondheidsaspect was er ook aandacht voor veiligheid. Veel ouderen wonen steeds langer zelfstandig en sommigen wonen zelfs alleen. Het geeft een veilig gevoel als ze deel uitmaken van een vertrouwde groep die op elkaar let. Hiervoor werd een groepsapp gebruikt. Elke ochtend stuurden de groepsleden op een afgesproken tijd een appje naar elkaar. Als er geen reactie kwam van iemand in de groep, kwamen de andere groepsleden in actie volgens vooraf gemaakte afspraken, zoals het waarschuwen van familie, vrienden of buren. Deze vorm van sociale controle werd door de meeste deelnemers als zeer prettig ervaren, vooral als er een alleenstaande persoon in de groep zat.

Huisarts De Groot ziet veel voordelen in projecten zoals Samen Fit en Veilig voor de toekomst. “We worden allemaal ouder en krijgen in meer of mindere mate bijna allemaal te maken met een chronische aandoening. Het zou geweldig zijn als we dit met 5 jaar kunnen uitstellen. Dan hebben we meer gezonde jaren, wat niet alleen prettig is voor de persoon zelf, maar ook voor de zorg eromheen,” legt hij uit.

Truus van den Broek, een van de deelnemers, geeft aan dat vooral de smartwatch een positieve invloed had op haar levensstijl. “Als ik mijn stappendoel niet had gehaald, ging ik ‘s avonds nog snel een rondje lopen,” lacht ze. Toch is ze ook kritisch als deelnemer. “De gebruikte smartwatch tijdens de proef was niet altijd even betrouwbaar. Ik twijfelde met name aan de metingen tijdens de nacht. Als ik heerlijk had geslapen, gaf de smartwatch aan dat ik slecht had geslapen. Maar de smartwatch is zeker een stimulans om bepaalde doelen te behalen en dingen te meten.”

Ze vond het jammer dat de deelnemers uit haar groep niet dichter bij elkaar in de buurt woonden. “Misschien moet daar rekening mee worden gehouden, dan is het gemakkelijker om even bij elkaar langs te gaan,” legt ze uit.

Volgens haar is Fit en Veilig een nuttige toevoeging op het gebied van zorg, maar ze vraagt zich tegelijkertijd af of de inwoners die er het meest bij gebaat zijn ook daadwerkelijk gaan deelnemen. Ze suggereert dat de zorgsector een actieve rol kan spelen, bijvoorbeeld tijdens huisbezoeken of verzorgingstaken. Zorgverleners krijgen vaak een goed beeld van de situatie van de cliënt en kunnen dit extra zorgaspect bespreekbaar maken. Van den Broek is zo enthousiast over het project dat ze zich al heeft aangemeld als coach voor een mogelijke volgende groep, mogelijk al in september.

Ad van Etten heeft met plezier deelgenomen aan Fit en Veilig. “Mooi dat onze gemeente voorop loopt in de medische zorg van de toekomst. Want dat is het wel. Vergrijzing en grote druk op te weinig artsen maakt dat ook wel nodig. Ik moest zelf wel even wennen aan het idee, dat je in de toekomst een beetje meer zelf verantwoordelijk wordt voor de bewaking van je gezondheid. Maar de techniek gaat daarbij helpen”. Aldus van Etten.

Ook huisarts De Groot ziet voordelen: “Als we mensen zelfredzaam kunnen maken en langer gezond kunnen houden, hebben hulpverleners en andere zorgverleners meer tijd om echt aandacht te besteden aan mensen. Uiteindelijk is het tonen van medeleven aan kwetsbare medemensen net zo belangrijk. Daar wil ik als huisarts altijd tijd voor vrijmaken. En daarom zijn alle hulpmiddelen belangrijk om dit te bereiken.”