Quodlibet
Quodlibet Foto: Ingezonden

Concert ‘Op weg naar kerst’

Algemeen

Son en Breugel - Op zondagmiddag 10 december om 15.00 uur zal kamerkoor Quodlibet onder leiding van Marion de Wit, in samenwerking met organiste Tannie van Loon, een adventsconcert verzorgen in de Sint-Genovevakerk in Breugel. De toegang is gratis, met een vrije toegift na afloop. 

Het gevarieerde en sfeervolle programma bevat a capella kerstmuziek van Holst, Sullivan, Pichaud, Ledger, Willcocks, Rippen en Van Geldorp, muziek voor orgelsolo van Pachelbel, Kellner, J.S. Bach, Daquin en Zwaving, muziek voor koor en piano van Mendelssohn en Franck, en kerstmuziek voor koor en orgel van J.S. Bach en Cuijpers. Het concert zal begonnen en besloten worden met samenzang. 

Quodlibet 
Quodlibet bestaat vanaf 2004, spontaan ontstaan door een toevallige ontmoeting op straat, en uitgegroeid tot een kleinschalig ad hoc-koor dat in wisselende samenstelling mooie concerten geeft. Wat we steeds terughoren is dat Quodlibet verrast. Met niet-aflatend enthousiasme wordt er alles uitgehaald wat erin zit, en dat komt over op de deelnemers en het publiek. De groep bestaat uit een kleine vaste kern. Voor elk project vullen ze dat aan, maar ze blijven die kleinschaligheid trouw. De zangers worden gezocht op basis van de muziek die ze willen uitvoeren. Voor de themaconcerten wordt Quodlibet uitgebreid met Instrumentalisten en solisten, die ze ‘vrienden van Quodlibet’ zijn gaan noemen.

uitgegroeid tot een kleinschalig ad hoc-koor dat in wisselende samenstelling mooie concerten geeft

Marion de Wit 
Marion de Wit werd op 8 december 1959 in Amsterdam geboren. Haar eerste muzikale indrukken kreeg zij van haar vader, die organist en componist was, waardoor zij zich al heel jong aangetrokken voelde tot de muziek. Haar eerste dwarsfluitlessen volgde ze bij Jan en Cees van Rooy. Enkele jaren later studeerde zij dwarsfluit aan het Brabants Conservatorium in Tilburg. Ook nam zij het dirigeren in studie. Zij studeerde hiervoor in Arnhem, Nijmegen en Utrecht, waar zij de applicatieopleiding Koordirectie voor Vakmusici, de twee specialisatieopleidingen Vocaal en Instrumentaal Ensemble en Koor en Communicatie, en de opleiding tot Professioneel Coach met goed gevolg afrondde. Met projectkoor Quodlibet voerde zij in Eindhoven verschillende themaprojecten voor koor, orkest en solisten uit binnen de concertreeks ‘Muziek in de Cathrien’. In de Genovevakerk werd het Stabat Mater van Pergolesi onder haar leiding uitgevoerd. Daarbij schreef zij een praktische en theoretische muziekcursus voor koorzangers, gaf zij cursussen voor koristen, en werkte zij als koorcoach.

Tannie van Loon 
Tannie van Loon (1974) studeerde achtereenvolgens schoolmuziek, piano en orgel aan het Brabants Conservatorium in Tilburg, en piano bij Ton Demmers en orgel bij Bram Beekman. In het kader van de 2e-fase-opleiding orgel volgde zij tevens interpretatielessen bij Ewald Kooiman (Amsterdam), Ad van Sleuwen (Hilvarenbeek), Theo Jellema (Leeuwarden) en Eric Lebrun (Parijs). Tannie treedt regelmatig op als soliste, begeleidt op projectbasis diverse koren, en is organiste van de Maria Presentatiekerk in Aalst. Voor de Brabantse Orgelfederatie heeft Tannie medewerking verleend aan een aantal cd-opnames van bijzondere instrumenten in Brabant. In de afgelopen jaren heeft zij onder andere concerten mogen geven in de kathedralen van Den Bosch, Haarlem, Brugge, de Grote Kerk in Breda, de Dom van Wenen, het klooster in Melk en de Thomaskirche te Leipzig.

Marion de Wit
Poster
Tannie Weimar