v.l.n.r.: Diana van der Looij, Maaike van Kempen, Angelique Hubers en Chantal Goossens
v.l.n.r.: Diana van der Looij, Maaike van Kempen, Angelique Hubers en Chantal Goossens Foto: Wil Feijen

Stichting MeeDoen is niet meer weg te denken uit ons dorp

Algemeen

Son en Breugel - Vanaf dag 1 is Stichting MeeDoen een groot succes! Dat blijkt uit alles. Kinderen met een beperking willen óók sporten. Willen óók activiteiten ondernemen. Willen óók anderen ontmoeten en sociale contacten aangaan. Maar dat gaat niet zo vanzelfsprekend. Stichting MeeDoen bereikt ongeveer 120 jongeren. Al tien jaar lang. En wat zijn er leuke activiteiten georganiseerd voor al die jongeren. En dat niet alleen. Ook ‘Doorpakken Wonen’ en ‘Carrousel Werkt’ zijn voortgekomen uit Stichting MeeDoen. 

Redactie: Ineke van Uden
Foto: Wil Feijen

Stichting MeeDoen bestaat tien jaar. Dat had Angelique Hubers tien jaar geleden niet kunnen dromen toen ze bij de gemeente aanklopte. Ze liep er tegenaan dat haar zoon op het speciaal onderwijs geen uitnodiging kreeg voor het schoolschaatsen in Son en Breugel. De gemeente stuurde op verzoek van Angelique ouders wiens kinderen gebruik maakten van het leerlingenvervoer een brief om eens samen te komen. Er was een flinke opkomst van ouders die het probleem begrepen wat Angelique op tafel legde. Namelijk, dat als kinderen op het speciaal onderwijs zitten, ze vaak minder aansluiting hebben met andere kinderen in het dorp. Zeker als het door hun beperking soms ook lastig is om bij een (sport)vereniging te gaan. 

Diana van der Looij en Maaike van Kempen waren ook op die informatieavond. Ze vormden al snel samen met Angelique een kernteam met het idee om vaker een informatieavond te houden en activiteiten te willen gaan organiseren voor kinderen met een beperking. Een maand later kwam Chantal Goossens in contact met het drietal. Ze was op zoek naar zinvol vrijwilligerswerk en zocht een manier om het dorp waar ze net kwam wonen, te leren kennen. Met haar achtergrond in de pedagogiek is ze een mooie aanwinst voor Stichting MeeDoen.

Het was (oud-inwoner) Janneke Busko die de aftrap van Stichting MeeDoen in een sneltreinvaart bracht. “Zij vond ons initiatief zo mooi, dat ze ons had opgegeven voor de Brabantse Dorpen Derby. We wisten amper wat dat was. Het bleek een wedstrijd te zijn van projecten die door middel van sport en samenwerking hun dorp leefbaarder wilden maken. Ons idee om kinderen met een beperking met elkaar en met (sport)verenigingen in contact te brengen paste zeker in die doelstelling”, vertelt Maaike. Diana voegt toe dat er opnames gemaakt moesten worden: “We moesten dus direct wel wat kunnen laten zien. Maar we kregen met ons idee ook hulp uit allerlei hoeken waardoor we onze doelgroep kinderen konden laten paardrijden, beachvolleyballen, snorkelen, voetballen, etcetera. We eindigden uiteindelijk als derde en ontvingen een mooi geldbedrag waarmee we nog meer activiteiten konden organiseren.” 

Deze jongeren moeten niet eenzaam thuis zitten omdat het ze niet lukt om aan te sluiten bij een reguliere groep

En die activiteiten organiseren ze tot de dag van vandaag en hopelijk nog lang in de toekomst. Van kookworkshops tot een bezoekje naar Eindhoven Airport of lekker kegelen bij De Vresselse Hut. Maar ook de verbindingen die zijn gelegd met verenigingen, zoals bijvoorbeeld de G-teams bij SBC, bij HTC, bij Scouting Dutmella en de danslessen. De jongeren van Stichting MeeDoen kunnen op deze manier MEEDOEN. In hun eigen dorp. “Zo belangrijk”, zegt Diana: “Deze jongeren moeten niet eenzaam thuis zitten omdat het ze niet lukt om aan te sluiten bij een reguliere groep. Ze leven op door dezelfde dingen te kunnen doen als hun broer, zus of buurjongetje uit de straat. Doordat de activiteiten geregeld plaatsvinden en de jongeren elkaar vaker treffen, zijn er al mooie vriendschappen ontstaan.” 

Angelique is blij dat het bestuur en de vrijwilligers al 10 jaar lang actief zijn: “We willen allemaal graag dat deze jongeren de kans krijgen om samen dingen te ondernemen. Er heerst een goede sfeer onderling. Al tien jaar lang.” Chantal wil liever niet terugblikken naar de Corona-periode, maar vond juist wel die periode bijzonder omdat ze samen zo creatief waren om ook toen de jongeren activiteiten aan te bieden en online contact te hebben: “Van thuis pizza’s bakken en het resultaat online aan elkaar tonen tot online Bingo spelen. Ik ben zo dankbaar dat we ook toen iets konden betekenen voor ‘onze’ jongeren.” 

Waar alle vier best trots op zijn is dat vanuit Stichting MeeDoen ook ‘Doorpakken Wonen’ en ‘Carrousel Werkt’ is ontstaan

Waar alle vier best trots op zijn is dat vanuit Stichting MeeDoen ook ‘Doorpakken Wonen’ en ‘Carrousel Werkt’ is ontstaan: “Stichting MeeDoen heeft al veel moois voortgebracht. Maar toen ouders aangaven dat hun kind ook ergens moest kunnen wonen en werken en wel het liefst in het eigen dorp zodat ze zelfstandig op bijvoorbeeld de fiets naar hun werk of dagbesteding kunnen vanuit hun ‘wonen-met-zorg’ is ook dat balletje gaan rollen. Veel jongeren hebben inmiddels een dagbesteding of baan via Carrousel Werkt en het begeleid wonen traject op de Heistraat en Molenstraat viert binnenkort haar 5-jarig bestaan.