Bijeenkomst Een veilig buitengebied
Bijeenkomst Een veilig buitengebied Foto: Wil Feijen

Hoe houden we ons buitengebied veilig?

Algemeen

Son en Breugel - Een belangrijke vraag lag ten grondslag aan de bijeenkomst ‘Een veilig buitengebied’, gehouden op dinsdag 7 november: ‘Hoe houden we ons buitengebied veilig?’ Deze bijeenkomst, georganiseerd door ZLTO, het Platform Veilig Ondernemen (PVO) Brabant-Zeeland, samen met de gemeente Son en Breugel, de politie Oost-Brabant en Samen Sterk in Brabant (SSiB), probeert een antwoord te geven op deze vraag door middel van informeren, voorlichten en natuurlijk het gesprek aan te gaan met de aanwezigen. Aan de opkomst te zien is het een onderwerp dat echt leeft bij ondernemers en bewoners in het buitengebied.

Redactie: Hanny Evers

Een avond voor bewoners en ondernemers
De avond werd geopend door burgemeester Suzanne Otters-Bruijnen: “Rust, ruimte en weinig mensen, daardoor is het buitengebied kwetsbaar. Steeds vaker is er leegstand en zijn er ondernemers die moeilijk het hoofd boven water kunnen houden. Dit is ideaal voor criminele praktijken. Zeker 1/5 van de agrariërs wordt benaderd voor de verhuur van leegstaande panden.”

Gelukkig zijn de meeste ondernemers weerbaar. De bijeenkomst is dan ook bedoeld om deze weerbaarheid te behouden en versterken, voor ondernemers en bewoners. Samen wordt gekeken hoe we elkaar kunnen helpen en meer kunnen samenwerken. 

Vertrouwenspersoon buitengebied ZLTO
De eerste stap hierin is het kennismaken met de vertrouwenspersoon veilig buitengebied van ZLTO in Brabant, Femke van de Plas. Sinds januari 2022 is zij de persoon bij wie agrariërs vertrouwelijk vragen kunnen stellen, advies kunnen vragen of hulp kunnen zoeken. Femke: “Het eerste speerpunt is het bouwen aan vertrouwen. Boeren en bewoners zien veel, maar durven dit niet altijd te melden. De meldingsbereidheid is hoger als meldingen anoniem kunnen worden gedaan, en dat kan bij mij, voor leden en niet-leden. Ik werk samen met onder andere de politie en boa’s, zo komt de melding vanzelf op de juiste plek terecht.” Femke gaat verder: “De lage meldingsbereidheid maakt dat het openen van een loket geen zin heeft. Ik moet dus wel naar buiten gaan om zo in contact te komen met agrarische ondernemers. Deze avond is hier een voorbeeld van.”

Naast het versterken van het vertrouwen en het leggen van contacten is Femke bezig met het verzamelen van informatie, zodat er eens steeds beter beeld komt van de problemen die er zijn en hoe deze kunnen worden voorkomen. Zo geeft ze aan dat het verminderen van de anonimiteit en leegstand veel criminelen afschrikt. Het plaatsen van een melktap of eierautomaat, waardoor meer mensen naar het buitengebied gaan, is al helpend. 

Groene boa’s en wijkagenten
Na vertrouwenspersoon Femke is het woord aan de groene boa’s van Samen Sterk in Brabant (SSiB). Frank van den Broek vertelt meer over zijn werk, waarin hij met name te maken krijgt met stroperij, afval dumpen en motorcrossen. Het is heel verhelderend om te zien waar hij mee te maken krijgt en welke mogelijkheden hij heeft om hier mee om te gaan. Zijn belangrijkste boodschap: “Ik heb ogen en oren van anderen nodig.” Iedere melding, hoe klein ook, wordt serieus genomen en kan uiteindelijk leiden tot een aanhouding. Vaak zijn het juist vele kleine meldingen die helpend zijn om een grotere zaak op te lossen.

Als laatsten komen ook de wijkagenten Sander en Diana aan het woord om zichzelf voor te stellen en kort iets over hun werk te vertellen: “Wij zijn er echt voor de wijk, voor 112-meldingen zijn er ook andere auto’s beschikbaar.” 

Aan de vragen van de aanwezigen valt af te leiden dat de meldingsbereidheid inderdaad niet altijd groot is. Angst dat te achterhalen is wie de melding heeft gedaan en voor acties van criminelen die kunnen volgen, lijkt sterk aanwezig. Niet geheel onterecht als je het aan groene boa Frank vraagt: “Deze bijeenkomst is er juist voor bedoeld om te laten zien waar meldingen wel veilig gedaan kunnen worden. Hierin is de rol van vertrouwenspersoon Femke groot. Bij haar kun je een melding anoniem doen. Zij zorgt dat de informatie op de juiste plek terechtkomt. Elkaar helpen door samen te werken is hierbij heel belangrijk; dit maakt ondernemers en ook bewoners weerbaarder.” 


Bijeenkomst Een veilig buitengebied
Bijeenkomst Een veilig buitengebied
Bijeenkomst Een veilig buitengebied