Percy von Kriegenbergh
Percy von Kriegenbergh Foto: Wil Feijen

Jarig op 29 februari: “Ik denk dat dit mijn mooiste schrikkeljaar wordt”

Algemeen

Son en Breugel - Hoe bijzonder is het om éénmaal in de vier jaar écht jarig te zijn? En op welke dag vier je de andere drie jaar je verjaardag eigenlijk? Is geboren zijn in een schrikkeljaar vervelend of juist leuk? En is 29 februari 2024 extra bijzonder? De bijna 40-jarige (of bijna 10-jarige?) Percy von Kriegenbergh vertelt er graag over. 

Redactie: Patricia van Baak

“Jazeker is mijn verjaardag dit jaar éxtra bijzonder”, beantwoordt Percy direct een van de vragen, “ik vier dit jaar twee leeftijden in veelvoud van tien. Ik word 40, maar voor de tiende keer mag ik dit op mijn echte geboortedag vieren. In goede gezondheid kun je dit slechts twee keer in je leven vieren, dus als ik 80 word pas weer. Ik denk dat dit mijn mooiste schrikkeljaar wordt, want onze dochter Guusje is ook 10. Ze verheugt zich er al enorm op; we zijn dan allebei 10 jaar. Guusje is dan zelfs ouder dan mij.”

Percy werd eigenlijk helemaal niet verwacht rondom 29 februari 1984; hij kwam zo’n 5 weken te vroeg. Percy lacht: “Mijn oma brandde een kaarsje dat haar kleinkind toch niet op 29 februari geboren zou worden. Dat leek haar zo zielig voor het kindje. Nou, daar kwam ik dan op 29 februari... Ik vind het vooral leuk om op deze bijzondere dag jarig te zijn. De eerste keer dat er tegen mij gezegd werd ‘nu ben je écht jarig’, begreep ik dat nog niet zo goed. De tweede keer des te meer! In 1992 was het ook nog eens carnaval op 29 februari. Mijn vader was toen prins carnaval in Nuenen, waar ik toen woonde.”

Internationaal schrikkeljarigenregister
Percy laat een bewijs zien van inschrijving in het internationaal schrikkeljarigenregister. Hij mag officieel de naam schrikkeljarige dragen. Volgens zijn moeder was hij het kleinste schrikkeldagkindje van dat jaar. In zijn gezin zei hij altijd plagend: “Als ik niet jarig ben wil ik wel cadeautjes. Maar als ik écht jarig ben, wil ik gróte cadeautjes.” Hij viert zijn niet-verjaardag - “ja, zo noem ik dat echt” - op 1 maart. Zo werkt het voor de wet ook: je wordt volwassen op de dag dat je 18 wordt, niet daarvoor.


Percy von Kriegenbergh - undefined

Dat schrikkeljaar een thema is in het gezin van Percy blijkt wel uit het feit dat zoon Ties, 8 jaar, de Grej of the day met een raadsel over schrikkeljaar begon. Grej of the day is een lesmethode waarbij een raadsel de nieuwsgierigheid prikkelt, waarna er een korte les met feitjes volgt. Dus begon Ties met ‘ik ben met mijn 366 langer dan de andere. Rara... wat ben ik?’

Het gezin gaat op 29 februari uit eten, waarna het feest in het weekend gevierd zal worden.
Wij wensen Percy een heel fijne, bijzondere échte verjaardag toe.