Oldtimer
Oldtimer Foto: © ANP / Annemiek Mommers

Kwart meer oldtimers in vijf jaar tijd

Algemeen

Son en Breugel - Er zijn meer klassieke personenauto’s van 40 jaar of ouder. Het aantal oldtimers met een Nederlands kenteken is op 1 januari 2024, vergeleken met vijf jaar eerder, met 28 procent gegroeid naar 217 duizend. Het meest voorkomende merk onder de oldtimers is Volkswagen, blauw is de meest voorkomende kleur. Dat meldt het CBS op basis van de laatste cijfers.

Begin 2024 waren er 47 duizend meer geregistreerde oldtimers dan in 2019. Bijna de helft van de oldtimers was 40 tot 50 jaar oud. Vijf jaar geleden was dit nog 63 procent. Vooral het aantal auto’s van 50 tot 60 jaar is de laatste jaren toegenomen. In vijf jaar tijd is dat verdubbeld naar 84 duizend oldtimers.

De gemiddelde leeftijd van een oldtimer was 53 jaar. De oudste geregistreerde klassieker komt uit 1894. In totaal stonden er 661 (0,3 procent) auto’s van 100 jaar of ouder geregistreerd.

Volkswagen meest voorkomende merk, blauw meest voorkomende kleur

Met 32 duizend auto’s was Volkswagen begin 2024 het meest voorkomende oldtimermerk in Nederland. Bijna 15 procent van alle oldtimers was een Volkswagen. Mercedes en Citroën volgen met respectievelijk 21 duizend en 14 duizend oldtimers.

Het wagenpark van oldtimers is kleurrijk. Blauw is de meest voorkomende kleur (16,9 procent), op de voet gevolgd door rood (16,5 procent) en groen (16,2 procent). De meest voorkomende kleuren bij auto’s jonger dan 40 jaar zijn grijs, zwart en wit.

Bezit klassieke auto’s rondom Son en Breugel
Het oldtimerbezit is In Son en Breugel en Nuenen /Gerwen/ Nederwetten heeft zo’n 17 auto’s per duizend inwoners. Boxtel (18) en Laarbeek (21) hebben er wat meer, terwijl Best (13) er beduidend minder heeft, terwijl Oirschot er dan weer 28 auto’s per duizend inwoners heeft.

Het oldtimerbezit is het hoogst in de gemeenten Alphen-Chaam en Opmeer, met zo’n 41 auto’s per duizend inwoners. Ook in Baarle-Nassau en Nederweert is het aantal oldtimers relatief groot. In Diemen en Almere is het oldtimerbezit het laagst, met ongeveer 4 auto’s per duizend inwoners.

Jonge oldtimers in overgangsregeling
Tot 1 januari 2014 waren auto’s van 25 jaar of ouder volledig vrijgesteld van wegenbelasting. Vanaf dat moment is de wetgeving voor oude auto’s aangepast, waardoor alleen oldtimers van 40 jaar en ouder vrijgesteld zijn van wegenbelasting. Wel kan er gebruik gemaakt worden van een overgangsregeling. Deze overgangsregeling geldt alleen voor benzineauto’s met een bouwjaar vóór 1988 tot ze de leeftijd van 40 jaar bereiken. Begin 2024 konden bijna 45 duizend auto’s gebruik maken van deze overgangsregeling.

In 2028 zijn alle auto’s uit de overgangsregeling 40 jaar of ouder en hiermee loopt deze regeling af. Eigenaren van personenauto’s vanaf 1988 betalen tot die tijd, net als autobezitters van nieuwere auto’s, het reguliere tarief motorrijtuigenbelasting.

Yannick Vrielink en Harm van Koppen winnen de 59e editie van de ELE Rally
Sport 16 uur geleden Yannick Vrielink wint op grootse wijze ook de ELE Rally
Thema:'Fotografeer kunst in Son en Breugel'
Algemeen 16 uur geleden Fotoclub Son en Breugel bestaat een jaar
Archieffoto Lazy Sonnie: Ted Swinkels & Maikel van Hak
Algemeen 18 uur geleden Big Chief & The Greasy Spoons tweede band op Lazy Sonnie Festival
Wateroverlast Wilhelminalaan in Son en Breugel
112 Berichten 25 mei, 19:44 Wateroverlast Wilhelminalaan in Son en Breugel
Prachtige doorkomst van Gerard de Rooy en Tom Colsoul in de Subaru S5 WRC
Sport 25 mei, 17:38 Eerste avond in de ELE Rally bracht verrassingen
Bouke Scholten
Algemeen 25 mei, 17:00 Blauwe Kei, Theater aan de Noordkade pakt groots uit in nieuw seizoen