Politiek Café VVD Son en Breugel
Politiek Café VVD Son en Breugel Foto: MooiSonenBreugel

Op 9 april was er weer een Politiek Café VVD

Algemeen

Son en Breugel - Vorige week was het 2e Politiek Café. Dit ‘kleine café’ organiseert de VVD regelmatig om de ondervonden afstand tussen lokale politiek en inwoners te laten verdampen. Klein maar fijn zullen we maar zeggen: geen ondersteunend personeel dat met microfoons voor insprekers rondloopt, nee, kleinschalig, en zo hebben ze met onze gasten een interessante avond gehad. Hieronder in het kort de besproken onderwerpen.

Afvalbeleid: De raad heeft besloten om in plaats van de afvalstoffenheffing te verhogen, de ophaalservice te verlagen. Hierdoor is onder meer de ophaalfrequentie van GFT in de zomermaanden verlaagd naar eenmaal per 2 weken. Gelet op de enquête, gehouden tijdens een samenspraakavond ‘Afval’ in januari en de inbreng in het café, is er een voorkeur om terug te gaan naar de wekelijkse GFT-baklediging in de zomermaanden. En zou het misschien mogelijk zijn om een 2e GFT-bak aan te schaffen?

Centrumvisie: Die kan niet los worden gezien van de nog in ontwikkeling zijnde Mobiliteitsvisie. Onlangs zijn er 3 centrumontwerpen gepubliceerd. We waren het met zijn allen erover eens dat de voorgestelde knip in de Nieuwstraat geen optie is en dat er meer ruimte moet komen voor voetgangers en fietsers. Verder vonden we ook dat er een vermindering moet komen van doorgaand verkeer, maar dat je dat niet bereikt met ‘straatjuwelen’, drempels en dat soort belemmeringen. Onze lokale verkeersproblematiek dient regionaal op de agenda te komen. Alleen een goed alternatief zorgt voor minder verkeer in de Nieuwstraat, Dommelstraat, Boslaan-Wilhelminalaan en Veerstraat.

Dan hebben ze het nog gehad over de rol van de gemeenteraad. Want wat voor een raad hebben we eigenlijk? Een interessante vraag. Het lijkt er soms op dat het college van burgemeester en wethouders tijdens vergaderingen leidend is, maar dat is niet zo. Raadsleden zijn ‘eigenaren’ van de vergaderingen en dat besef moet sterker worden, vonden de aanwezigen.

Ook kwamen de rapporten over woonwensen en woonbeleid van de Seniorenraad ter sprake, waaronder de mogelijkheid tot Collectief Particulier Opdrachtgeverschap. Het gemeentebestuur neemt deze rapporten mee in het programma ‘Wonen’. Hierna hebben ze nog gesproken over het vreemdelingenbeleid en kwamen tot de conclusie dat je tijdelijke huisvesting niet moet plannen op locaties waar nu woningbouw staat ingetekend.

Kortom, het was een goede bijeenkomst waarin ze ‘de dingen van de dag’ de revue hebben laten passeren en nieuwe informatie en inzichten hebben gekregen. Wil je ook eens bijdragen aan zaken die ons allen aangaan, dan ben je van harte welkom in ‘het kleine café’. Een nieuwe uitnodiging komt weer in DeMooiSonenBreugelKrant namens Marco Pulles, VVD Son en Breugel.