Afbeelding

Mozaïek Dommelvallei: alle hens aan dek bij aanpak water

Landbouw / Visserij

De veranderingen in het klimaat hebben gevolgen voor de waterbeheersing en daar krijgt iedereen, direct of indirect, vroeg of laat, last van. In Brabant hebben 20 betrokken organisaties en instellingen daarom de handen ineen geslagen om daar oplossingen voor te bedenken, en uit te laten voeren. Dat eerste kan nog tot 15 mei, met dat laatste zou je al meteen kunnen beginnen en sommige partijen hebben dat al gedaan. De initiatiefgroep Mozaïek Dommelvallei roept zowel inwoners, organisaties als bedrijfsleven op om daar een bijdrage aan te leveren. Iedereen met een idee kan daarmee terecht bij mozaïekdommelvallei@gmail.com of even bellen met 0411-631031.


Begrippen
Terwijl de organisatie nieuw vakjargon bedenkt als "watermachines" om de koppeling van water met een aandachtsgebied aan te geven – nota bene een bestaand woord met een andere betekenis - spreekt rijksbouwmeester Floris Alkemade uit Sint-Oedenrode de taal van de doelgroep. Van "In de winter is het veel te nat en in de zomer veel te droog" via "Op het oog tegenstrijdige belangen ombuigen naar elkaar versterkende elementen" tot "Wacht helemaal nergens op, en ga gewoon aan de slag."
Ook "mozaïek" is goed uit te leggen, als je de betekenis kent van de blokjes op de Brabantse vlag, die ook terugkomen in het logo in de kleuren groen (van natuur) en blauw (van water).
Algemeen belang
Tijdens een perslunch op vrijdag 22 april geeft de initiatiefgroep verdere tekst en uitleg. De locatie is Van den Berk aan de Boskantseweg en dat is niet toevallig: de boomkwekerij is een belangrijke speler in het Mozaïek. Zelfs een van de veroorzakers van het probleem van de verdroging, stelt een van de aanwezigen, wat meteen wordt gepareerd door initiatiefgroep-voorzitter Jan Kerkhof. Het bedrijf heeft al geruime tijd geleden maatregelen genomen, onder meer door de sloten bij de kweeklocaties te verdiepen om regenwater langer vast te houden. Ook bijvoorbeeld Bavaria heeft al heel wat werk verzet bij het project 'Boer Bier Water'. Beide ondernemers dienen hiermee niet alleen hun eigen, maar ook een maatschappelijk belang. Andere spelers stellen ook middelen beschikbaar voor de uitvoering, Agrifood Capital bijvoorbeeld deed 50.000 euro in het laatje.
Projecten Boxtel en Sint-Oedenrode
Van de gemeentes in het stroomgebied van de Dommel lopen Boxtel en Sint-Oedenrode voorop. Wethouder Peter van der Wiel (Boxtel) en Ad van der Heijden (Sint-Oedenrode) leggen uit wat hun projecten inhouden, Jac Hendriks van Waterschap De Dommel geeft vakinhoudelijk commentaar .
Boxtel heeft gekozen voor het project De Groote Waterloop, die in Liempde loopt vanaf het Landgoed Velder tot aan de Dommel, Sint-Oedenrode voor de Zuidelijke Bypass, door onder meer de Diependael.
De bestaande wallenstructuren daar werden eeuwen geleden al met middeleeuwse intelligentie aangelegd en kunnen nu na enkele ingrepen opnieuw worden ingezet als buffer of afvoer.
"We zijn nu in overleg met de grondeigenaren, om te komen tot een oplossing die de meeste voordelen biedt en de minste overlast veroorzaakt. Niet iedereen zal hier meteen blij mee zijn, maar het gaat pas blinken als je het schuurt" aldus Kerkhof.
Niet alleen droge voeten
Met name Kerkhof en Hendriks kunnen de belangen en de te behalen voordelen niet genoeg benadrukken van wat er nu in gang is gezet. "Het gaat niet alleen om droge voeten. We willen ideeën en innovatieve projecten waarbij stad, natuur en productieland elkaar versterken. Niet opgelegd vanuit de overheid, maar ontstaan vanuit de samenleving. De manifestpartners helpen de initiatiefnemers op weg en bieden naar behoefte experimenteerruimte, kennis en middelen. In het najaar willen we het uitvoeringsprogramma klaar hebben en van start gaan met zoveel mogelijk projecten."