Afbeelding

Afschaffen terrasheffing en invoeren centrummanagement

Zakelijk

Son en Breugel - De OVSB staat voor Ondernemersvereninging Son en Breugel. Een actieve vereniging van ondernemers die zich inzetten om op een maatschappelijk betrokken wijze een sterk ondernemersklimaat te bereiken in Son en Breugel. In een brief aan de gemeenteraad van begin november, verzoekt de OVSB tot het intrekken van de verordening precario in 2018.

Door: Arjen Strik

Intrekken Precariobelasting
Precario is de belasting die winkels en bedrijven aan de gemeente betalen voor gebruik van gemeentegrond. Een voorbeeld van gemeentegrond is de stoep.
Ondernemers moeten deze belasting betalen als men een terras, container, uithangbord of bouwsteiger op grond van de gemeente heeft staan. Precario wordt in de volksmond ook wel terrasbelasting genoemd. In 2006 is dit beleid voor het gebuik van openbare grond voor exploitatie van terrassen vastgesteld, in Son en Breugel bedraagt deze € 15 de m². De reden voor deze heffing was destijds om deze belastinggelden beschikbaar te stellen aan initiatieven die het vestigingsklimaat en evementenaanbod zouden versterken.

De OVSB schrijft: "Sinds de invoering van de precario is er echter weinig tot geen beroep gedaan op deze middelen en zijn de gelden teruggevloeid naar de algemene middelen, wat tot een groeiend ongenoegen bij de horecaondernemers leidt." Daarom vraagt de OVSB aan de gemeenteraad om te overwegen de verordening precario 2018 niet vast te stellen maar juist in te trekken. Dat ongenoegen bij horecaondernemers hebben wij als krant onlangs nog verwoord in een interview met Eddie van de Wiel, mede eigenaar van Pizzeria 'Il Ponte", die aangaf dat de jaarlijkse precario-aanslag van de gemeente een grote frustratie voor hem is. "Eerst word je gevraagd je te vestigen op het Raadhuisplein, omdat het als koud en ongezellig ervaren wordt. Vervolgens maak je het gezellig met zitjes en loungebanken en moet je opeens per vierkante meter fors betalen aan de gemeente voor gebruik van het terras. Dat moet je allemaal maar zien terug te verdienen, zoveel mooie dagen hebben we echt niet in Nederland."

Invoeren van Centrummanagement
De OVSB is van mening dat het nu cruciaal is om aan te sturen op een gezamenlijke aanpak tot een vitale dorpskern met dynamiek, sfeer en een uitnodigend karakter. Een goed functionerend, aantrekkelijk en veilig centrum zorgt er immers voor dat consumenten graag hier hun geld uitgeven, ondernemers zich bij voorkeur in onze gemeente vestigen en werkzoekenden bij lokale werkgevers aan het werk kunnen.
De OVSB schrijft verder dat zij een onderzoek verricht heeft in het centrum en de regio naar de mogelijkheden voor invoering van centrummanagement. Son en Breugel is één van de weinige gemeenten in Zuidoost-Brabant waar geen vorm van centrummanagement aanwezig is, terwijl dit instrument tot bewezen resultaten leidt.

Op basis van de positieve onderzoeksresultaten en de ontwikkelingen in de regio is onlangs de volgende stap gezet en is een initiatiefgroep gestart met het opstellen van een plan van aanpak centrummanagement. Hierin zijn op thema's een aantal aandachtsvelden en acties benoemd, alsmede de noodzakelijk betrokken partijen. Op korte termijn wordt deze aanpak ter instemming voorgelegd aan de centrumondernemers en wordt gepolst of zij (in meerderheid) bereid zijn om uw gemeenteraad te verzoeken een reclamebelasting in te voeren. De opbrengsten uit deze belasting zouden (met een mogelijke verdubbelaar van de gemeente) beschikbaar gesteld moeten worden aan een lokaal (nog op te richten) ondernemersfonds.

Oprichting lokaal Ondernemersfonds (om Son te laten bruisen?)
Naast de bekostiging van een centrummanager die zorgdraagt voor een kwalitatieve structurele aanpak, zou dit fonds voldoende financiële voeding moeten bieden om de diverse acties uit het plan van aanpak uit te kunnen voeren. De OVSB nodigt de gemeente uit om gezamenlijk met de ondernemers én de vastgoedeigenaren in het centrum van Son te komen tot een lokaal ondernemersfonds ter financiering van het centrummanagement. De OVSB hoopt dat de gemeente Son en Breugel als partner bereid is zitting te nemen in de toekomstige centrummanagement organisatie en daarmee te streven naar een vitaal centrum met werkgelegenheid, welvaart en aantrekkingskracht voor burgers, consumenten en ondernemers.