Afbeelding
Foto: Adrie Neervoort

Opkomst 'Mobility Hackathon' valt tegen

Algemeen

Son en Breugel - Op vrijdag 2 maart jl. vond er gedurende de gehele dag een 'Mobility Hack', plaats in Feestcafé De Bongerd. Deze 'hackelton' werd georganiseerd door de Jongerenraad Son en Breugel in samenwerking met Helicon MBO Tilburg en You(th) Challange Het Groene Woud. De jongerenraad had alle jongeren uit onze gemeente uitgenodigd te participeren om samen met studenten van de Helicon Tilburg en vertegenwoordigers uit het professionele werkveld zoals gemeente, provincie en vervoerders oplossingen te bedenken voor problemen in de mobiliteit van de plaatselijke jeugd.

Door: Adrie Neervoort
 

Is mobiliteit een knelpunt bij de jeugd?
Aanleiding voor deze 'Mobility Hackathon' was o.a. een artikel in het Eindhovens Dagblad waarin stond dat jongeren in Son en Breugel niet op een voor hun passende manier van Son en Breugel naar Eindhoven en/of Den Bosch kunnen komen. Het openbaar vervoer sluit onvoldoende aan qua frequentie en tijdsduur, fietsen is te ver en met de auto is geen duurzame optie. Een actueel onderwerp over een probleem dat momenteel speelt bij de jeugd van Son en Breugel, aldus de Jongerenraad.
 

Magere belangstelling
Tijdens de 'Mobility Hack' konden jongeren uit Son en Breugel aandacht vragen voor het probleem en vernieuwende en creatieve oplossingen bedenken in de problemen rond de mobiliteit en openbaar vervoer. De bedoeling was dat teams van 4 tot 5 jongeren de gehele dag zouden werken aan oplossingen. Dit zouden zij dan samen met studenten van de Helicon Tilburg en vertegenwoordigers uit het professionele werkveld zoals gemeente, provincie en vervoerders doen. De belangstelling voor de 'Mobility Hack' kan gerust erg mager genoemd worden. De aanwezige deelnemers bestonden uit de al eerdergenoemde partijen. Wat ontbrak was de inbreng van de jeugd uit Son en Breugel. De groep die zich dus zou moeten herkennen in het probleem dat de Jongerenraad schetst. Vraag is dan ook waarom waren er de jongeren niet? Waren het de dag en/of het tijdstip, de communicatie rondom de 'Mobility Hack', of wordt het probleem niet herkent bij de jongeren van Son en Breugel? De aanwezigen op de 'Mobility Hack' lieten zich niet beïnvloeden door de slechte opkomst en gingen gedreven aan de slag met de probleemstelling
 

Leermoment voor Jongerenraad
Ook de Jongerenraad ziet de 'Mobility Hack' als een leermoment, en dat siert ze! Want jongeren die zich organiseren in ons dorp om ook de leefbaarheid voor jongeren beter te maken, verdienen respect. Misschien dat het probleem niet zo leeft als de Jongerenraad op dit moment denkt, zij hebben echter wel bewezen een platform te kunnen organiseren waarop de jongeren van Son en Breugel hun stem kunnen laten horen. 

Hacken wordt steeds populairder
Bij een 'Hack' denken we al gauw aan computers en ingewikkelde systemen. Maar niks is minder waar. Bij een hack gaat het om het vinden van snelle innovatieve en alternatieve oplossingen, zonder hele systemen overhoop te gooien. Als voorbeeld: 'Het gebruik van een wasknijper om te voorkomen dat een broekspijp tussen een fietsketting komt is ook een hack. Simpel en oplossingsgericht, bedacht zonder de kleding- of fietsindustrie.

Afbeelding