Notaris Heleen Vaarten in gesprek
Notaris Heleen Vaarten in gesprek Foto: Fran Maasdam

Testament-levenstestament-schenking

Algemeen

Son en Breugel - Op vrijdag 25 mei was het weer gezellig druk in De Boerderij. Meer dan 40 senioren waren afgekomen op een presentatie van notaris Heleen Vaarten van het gelijknamige notariskantoor in Eindhoven.

Tijdens de inmiddels traditionele "koffie-ochtend met een thema", georganiseerd door de werkgroep Welzijn en Zorg van de SeniorenRaad, wist Heleen de aandacht van de aanwezigen vanaf de start vast te houden met een heldere uitleg over genoemd thema. Niet zo vreemd, daar zij gespecialiseerd is in de doelgroep 50-plus.
Er werd met name ingegaan op bestaande misverstanden/valkuilen en hoe dat te voorkomen rondom zaken als erfrecht, erfbelasting, schenkingen en wils(on)bekwaamheid.

De verschillen tussen het traditionele testament en het levenstestament kwamen aan bod. Het belang om tijdig en overdacht familieleden of bekenden te machtigen werd uitgebreid toegelicht, evenals het begrip langstlevende en de rol van de Kantonrechter indien er geen duidelijkheid is over de wensen van de overledene.
Tenslotte werden er een aantal legale mogelijkheden besproken om door middel van een testament in combinatie met schenkingen het bedrag aan erfbelasting voor de nabestaanden binnen de perken te houden.
Al met al onderwerpen die duidelijk bij de aanwezigen leven, wat bleek uit de vele geïnteresseerde vragen gedurende het daarvoor bedoelde laatste deel van de presentatie.

Heleen besloot haar presentatie met een verwijzing naar websites waar informatie over het besprokene kan worden nagelezen.
De volgende koffie-ochtend in De Boerderij met een thema wordt gehouden op 22 juni van 10.00 – 12.00 uur. Het thema is "Houd je hart gezond"; de spreker is Chris Kinders van de GGD Brabant-Zuidoost. U bent van harte welkom. De toegang is gratis; voor de koffie of thee wordt een kleine bijdrage gevraagd.

Notaris Heleen Vaarten in gesprek