Logo mooisonenbreugel.nl
Roefeldag 2017   | Fotonummer: fc890e
Roefeldag 2017 (Foto: Wil Feijen)

Roefelen, even snuffelen aan het werk van grote mensen


Son en Breugel - Op 30 oktober trekken de leerlingen van groep 8 van alle zeven basisscholen uit Son en Breugel erop uit om te Roefelen. De kinderen gaan die ochtend langs lokale bedrijven en instellingen, om een kijkje achter de schermen te nemen en zodoende en beeld te krijgen wat 'het werken' daar nu eigenlijk inhoudt.

Door: Arjen Strik
Foto: Wil Feijen

Een korte snuffelstage
Organisator Michelle Driessen van de LEVgroep geeft een enthousiaste toelichting. `'Roefelen is een Vlaams woord en staat voor snuffelen of ontdekken. Leerlingen hebben vaak geen idee wat het werken bij een bedrijf, winkel of instelling precies betekent. Het kan gaan over het omkleden, hoe ziet de kantine eruit, wat doet men de hele dag, welke opleiding heb je nodig, ze krijgen een rondleiding en soms wordt zelfs een vergadering nagespeeld. Ze bezoeken deze ochtend ieder twee organisaties en krijgen zo een indruk wat het werken in deze organisatie behelst. Eigenlijk is het een soort verkorte snuffelstage."

Hoe gaat dat precies in zijn werk? Michelle: "In de voorbereiding mogen de kinderen een organisatie van hun voorkeur opgeven. Aan de hand daarvan wordt een organisatie toegevoegd die feitelijk onbekend is en juist het tegenovergestelde is van hun eerste keuze. Zo bezoekt iedere leerling twee organisaties. 's Ochtends verzamelen de leerlingen zich bij de Kiosk op het Kerkplein. Daar geeft wethouder John Frenken een korte toelichting op het belang van deze Roefeldag en worden de enveloppen overhandigd met de twee organisaties per leerling. Daarna zijn de leerlingen aan zet en fietsen naar het opgegeven adres. Per bedrijf is een uur beschikbaar. De leerlingen zijn echt enthousiast en laten zich graag verrassen." Als bijzonder voorbeeld geeft ze aan dat vorig jaar ook leerlingen een uitvaartcentrum op Wolfswinkel bezochten. In feite ook een bedrijf, maar niet de eerste keuze in de gedachten van de leerlingen.

Roefelorganisaties nog van harte welkom
Michelle vervolgt: "Het is nu het vijfde jaar dat de Roefeldag georganiseerd wordt. Het blijkt een groot succes. Vaak wordt er op school die middag aandacht besteed aan de ervaringen van leerlingen. Tot nu toe hebben we 32 organisaties weten te strikken om mee te doen en de leerlingen te ontvangen en voor te lichten. We zoeken echter nog veel meer organisaties die hun medewerking aan deze belangrijke activiteit willen verlenen. Voor bedrijven, instellingen en winkels een mooie mogelijkheid om de deuren open te zetten en wellicht toekomstige werknemers te interesseren voor hun branche, door ze te laten proeven en te snuffelen aan de arbeidsmarkt."

Hebt u interesse een Roefelplaats aan te bieden of wilt u meer informatie hierover? Neem dan contact op met Michelle Driessen van de LEVgroep: tel. 06-14465937.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037618&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooisonenbreugel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=569" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>