Afbeelding
Foto: Werner Leermakers Architectuur

Lokale ondernemers presenteren idee hergebruik voormalige kerk

Algemeen

Son en Breugel - De neven Bert-Jan Leermakers en Werner Leermakers hebben de handen ineengeslagen en samen een idee uitgewerkt hoe de voormalige Sint Petrus-Bandenkerk met respect voor het gebouw getransformeerd kan worden tot een evenementenhal en cultuurhuis. Bert-Jan is horecaondernemer en Werner is architect. Beiden wonen en werken in onze gemeente.
In een brochure voorzien van vele kleurrijke tekeningen hebben zij hun ideeën verder uitgewerkt en aangeboden aan B&W, de lokale politieke partijen en de gemeenschap van Son en Breugel. 'Monument van verval of geniale aankoop', kopte onze krant eind oktober over de aankoop van de gemeente van het voormalig kerkgebouw. Gered van de sloop, dat wel, maar de gemeente heeft voor herbestemming nog geen plan liggen. De huidige coalitie wil er hoe dan ook een dorpshuis in vestigen maar heeft nog geen idee hoe dit gerealiseerd kan worden. Wel moet het Energieneutraal en groen zijn en voorzien in zijn eigen energiebehoefte. 

Door: Arjen Strik
Impressie: Werner Leermakers, architectuur

Laat het maar even sudderen
Bert-Jan Leermakers geeft een korte toelichting op hun plan. "We hebben er onderling al vaak over gesproken. Het is een uniek gebouw, zowel architectonisch als qua ruimte. We hebben onze ideeën gewoon maar eens op papier gezet. Gelukkig dat het gebouw niet gesloopt wordt want we zien mogelijkheden om hier een cultuurcentrum en evenementenhal in onder te brengen. Als horecaondernemer en uitbater van café-restaurant de Zwaan weet hij dat er behoefte is aan een evenementenhal voor meer dan 600 bezoekers. Er zijn vele evenementen in het centrum, de bevolking wordt steeds ouder en geluidsoverlast wordt steeds meer een item, dus vaak moet het vroeg in de avond al afgelopen zijn. Daarnaast worden bedrijven door fusie steeds groter en hebben behoefte aan zo'n centrum. Met het aanbrengen van een verdieping kan er ook prima een cultureel centrum in gevestigd worden. Maak een scheiding tussen commerciële en culturele activiteiten." Bouwkundig heeft zijn neef een plan ontwikkeld waarbij het gebouw qua structuur intact blijft en aan de buitenkant een transparante glazen constructie komt die het gebouw een moderne uitstraling geeft. In hun plannen neemt 'green thinking' een prominente plaats in. De gemeente heeft een bouwkundig onderzoek laten uitvoeren en daaruit bleek dat de dakconstructie niet geschikt is voor zonnepanelen. Dit heeft de neven echter niet weerhouden om hun ideeën voor herbestemming van de kerk op papier te zetten en aan de gemeente te presenteren. "Als je erin geloofd zijn de problemen te overwinnen", is de overtuiging van de neven. "We hebben onze ideeën gepresenteerd, laat het met de kerst maar even sudderen, we horen het wel, geen idee hoe het verder gaat."

Evenementenhal en cultuurhuis
De plannen behelzen ideeën en schetsen over de upgrading van het gebouw en de wijze waarop deze het beste geëxploiteerd kan worden. In hun ideevorming stellen ze voor het gebouw te her ontwikkelen tot evenementenhal en cultuurhuis. De evenementenhal zou een functie kunnen krijgen om activiteiten onder te brengen die nu vaak in de buitenlucht of feesttenten georganiseerd worden. Denk hierbij aan het IJsfeest, carnaval of Towerfestival en de kerstmarkt. Maar het zou ook kunnen dienen als locatie voor bijvoorbeeld bedrijfsfeesten, concerten, toneelvoorstellingen en congressen enz.
Op de eerste verdieping komen ruimtes voor bijvoorbeeld de Harmonie, de bibliotheek, oefenruimtes voor toneelclubs en muziekactiviteiten, vergaderruimte voor diverse verenigingen, de Heemkundekring etc.

Leven en laten leven
Uitgangspunt daarbij is, dat de herontwikkeling van het gebouw en de exploitatie voordelen moet hebben voor de lokale gemeenschap van Son en Breugel.
Ze stellen de gemeente voor het gebouw geheel of gedeeltelijk te privatiseren en zouden het graag willen kopen of pachten. Als voordelen voor de gemeente van een private exploitatie schetsen ze dat de gemeente voordeliger uit is doordat zij minder vergunningen hoeft te verlenen voor evenementen, minder geld kwijt is aan onderhoudskosten voor het gebouw, er minder geluidsoverlast is, er geen beheerskosten zijn en minder subsidies hoeven te worden verstrekt.  De dorpskern wordt versterkt door centralisatie van functies en het kerkplein kan mooi her ontwikkeld en ingevuld worden. De professionele invulling voor horeca en organisatie biedt voordelen, want ambtenaren hebben verstand van procedures maar zijn geen ondernemers. Door te werken met lokale ondernemers, indien mogelijk, vindt er kostenbesparing plaats voor de ontwikkeling van het gebouw waaronder architectenkosten, bouwkosten, energiekosten, inhuren derden en andere instanties.

Bestaande structuur kerk blijft ongewijzigd.
In het schetsontwerp is men van mening dat de bestaande structuur van het gebouw ongewijzigd dient te blijven. Dit wil zeggen dat aan de betonnen hoofddraagconstructies en de bakstenen gevels niet zal worden getornd. De betonnen hoofddraagconstructie en de bakstenen gevels zijn in zijn architectuur onlosmakelijk met elkaar verbonden en vormen een twee eenheid. Het gebouw zal in de geschetste plannen zijn eigen energie opwekken die mede het gebouw van een aangenaam binnenklimaat moet voorzien. Om het gebouw te upgraden is het idee om aan de buitenzijde transparante glas en balustrades te plaatsen. Voor elke gebruiker moet het zo mogelijk zijn om wisselend zo van de 'buitenruimtes als de binnenruimten' gebruik te maken. Zodoende blijft de oude structuur intact in een modern jasje.

Bert-Jan Leermakers besluit het gesprek met: "Laat de gemeente en de bevolking er met de kerst maar eens over nadenken. We hebben een voorzet gegeven, we merken wel of en hoe deze kans opgepakt wordt." 
 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding