Afbeelding
Foto: Wil Feijen

Nieuw burgerinitiatief vraagt aandacht voor straling

Algemeen

Son en Breugel - Kan straling van mobiele en smartphones, UMTS en wifi gevaarlijk zijn. Steeds meer wetenschappelijk onderzoek wijst er op dat dit inderdaad het geval is. Sommigen spreken zelfs over het nieuwe asbest van de 21ste eeuw. Diverse landen hebben inmiddels verscherpte maatregelen genomen om mensen te beschermen. Vooral kinderen en jong volwassenen zijn extra gevoelig voor lichamelijke schade door straling.

Door: Burgerinitiatief StralingsBewust Son en Breugel

Hoe zit het in Nederland?
In Nederland wordt echter nog weinig aandacht gevraagd voor dit onderwerp. Het lezen van de bijsluiter bij de telefoon, die in kleine lettertjes laat zien dat het niet wordt aangeraden het apparaat op een afstand kleiner dan anderhalve centimeter van het lichaam (inclusief het hoofd!) te gebruiken, maakt niet veel indruk. 
Uiteraard is de ene persoon gevoeliger voor straling dan de andere. Er zijn echter steeds meer burgers die nu al (ernstige) gezondheidsklachten ervaren door elektromagnetische straling van o.a. zendmasten, smartphones en wifi; klachten als hoofdpijn, slaapstoornissen, vermoeidheid, concentratieproblemen, hyperactiviteit, oorsuizen en geheugenstoornissen.

Straling wordt in verband gebracht met een verhoogd risico op kanker en DNA-schade. 
Het kan goed zijn dat lichamelijke schade, ook bij hen die er nu niets van voelen, gedurende het jarenlange gebruik van mobiele apparatuur, wordt opgebouwd. En straling is overal: je mobieltje en smartphone, je laptop, je router thuis, in de bus, in de trein, in de bibliotheek, op school, in het café, bij de buren....
Worden wij wel beschermd door onze overheid?

Met name onze overheid neemt zijn verantwoordelijkheid niet ondanks de jarenlange, en inmiddels toenemende hoeveelheid, waarschuwingen met als gevolg dat in Nederland nog geen maatregelen zijn getroffen om de burgers te beschermen met, voor sommigen, ernstige gevolgen voor de gezondheid. 
Het lijkt er op dat geld hier gaat boven gezondheid, immers de overheid verdient grof geld aan het uitgeven van de frequenties voor mobiel dataverkeer. Ons overheidsbeleid is tot nu toe, vanwege de economische belangen, gebaseerd op het ontkennen van een mogelijke relatie tussen lichamelijke klachten en stralingsbelasting. Gezondheid is ondergeschikt aan de economie.

Kinderen
Voor kinderen is het gevaar het grootst want kinderen hebben dunnere schedels dan volwassenen en hun zenuwstelsel is nog volop in ontwikkeling. Straling van wifi en mobiele telefoons dringt veel verder in hun hoofd door.
Op scholen zouden dan ook juist extra voorzorgsmaatregelen genomen moeten worden in plaats van dat kinderen met wifi, iPads en digitale schoolborden moeten werken. Er zijn al diverse landen waar wifi uit de scholen verbannen is of waar de wifi alleen incidenteel  aangezet mag worden. ( Zie www.stichtingehs.nl Wifi op school)

Enkele adviezen om de stralingsbelasting te verminderen:
1.    Zet de wifi 's zeker 's nachts uit en wanneer U deze niet nodig heeft en gebruik een modem met ECO-Wifi, waar U de Wifi-beschikbaarheid kunt instellen
(pas op met standaardinstellingen bij updates…)
2.    Gebruik geen draadloze technieken, dus pc, laptop, tablet, gamecomputer, printers, luidsprekers, e.d. bij voorkeur "met een kabel"
3.    Gebruik geen draadloze DECT-telefoon of Babyfoon, maar liefst bekabeld of de "ECO-mode plus-versies": deze geven veel minder straling.
4.    Leg Uw mobiel of smartphone niet onder Uw hoofdkussen en benut altijd een veilige afstand tot Uw lichaam bij gebruik of bewaren. Houd bij bellen tenminste 1,5 cm afstand van Uw oor: deze waarschuwing staat zelfs in de gebruiksaanwijzingen, maar niemand leest ze!
5.    Zet modems, routers niet op maximum zendvermogen.
6.    Bel bij voorkeur niet in een afgesloten ruimte, in lift, auto, trein of bus (geeft meer straling).
7.    Gebruik een 'oortje' bij het mobiel bellen of houdt de telefoon liefst op tenminste 2,5 cm afstand van het oor. Zet de mobiele telefoon in de vliegtuig-stand indien hij tijdelijk niet gebruikt wordt of zet hem helemaal uit.
8.    Installeer géén slimme meter (deze mag je weigeren) of andere draadloze communicatie-middelen tussen apparaten onderling (Internet of Things).
9.    Gebruik geen magnetron, maar een gasfornuis. De magnetron-frequentie is dezelfde als wifi. 

Op de website www.eerlijkoverstraling.nl ziet u welke organisaties zich inspannen om de bevolking van Nederland bewust te maken omtrent de almaar groeiende stralingsbelasting en de daaraan verbonden gezondheidsrisico's. Deze sites geven eerlijke informatie over straling en geven aan wat iedereen zelf kan doen om minder risico te lopen. 

Zitten we wel te wachten op 5G?
De ontwikkelingen op het gebied van de draadloze technologie gaan erg snel. Onze wereld wordt steeds digitaler en er wordt steeds meer gebruik gemaakt van draadloze verbindingen. Met de komst van het Internet of Things (IoT) communiceren nu ook steeds meer apparaten draadloos met elkaar. Deze toename van draadloze toepassingen heeft tot gevolg dat er ook steeds meer zendantennes bij komen aan lantaarnpalen, in bushokjes enz. 
Een groeiend aantal artsen en wetenschappers is tegen het 5G-netwerk en probeert het uitrollen ervan te blokkeren totdat precies duidelijk is wat de gevolgen zijn voor mens en milieu. Het is aannemelijk dat de gezondheidseffecten van 5G nog dramatischer zullen zijn dan dat van 3G, 4G en wifi omdat er hogere frequenties worden gebruikt en er sprake is van een cumulatie van stralingsbronnen. 

In een brandbrief roepen de wetenschappers de EU op om: "Alle redelijke maatregelen te nemen om de implementatie van 5G een halt toe te roepen tot onafhankelijke wetenschappers kunnen garanderen dat 5G en de totale stralingslevels veroorzaakt door straling afkomstig van 2G, 3G, 4G en 5G samen niet schadelijk zijn voor EU-burgers (kinderen en zwangere vrouwen in het bijzonder) en voor de omgeving." Er moet snel een Europees onderzoek komen vinden zij. 

Vind jij ook dat er op een verstandige manier moet worden omgegaan met het invoeren van nieuwe technologie? Dat gezondheidsrisico's serieus genomen dienen te worden en we het recht hebben op eerlijke voorlichting? Teken dan de petitie op www.verminder elektrosmog.nl

Wij van Burgerinitiatief "StralingsBewust Son en Breugel" maken ons ernstig zorgen om de huidige en toekomstige ontwikkelingen rondom 3G, 4G en 5G en zijn daarom in overleg gegaan met de Gemeente Son en Breugel over te nemen stappen naar een stralingsveilige leefomgeving. We houden u op de hoogte.
Burgerinitiatief "StralingsBewust Son en Breugel"

Ter verdere verdieping:
Artikelen: stralingsbewust.info/artikelen
Onderzoek: Grootschalig onderzoek elektromagnetische straling: www.bioinitiative.org  
Video: Documentaire "UBIQUITY" www.vpro.nl/programmas/2doc/2018/ubiquity.html VPRO.nl/digidocs, uitgezonden op 22 oktober 2018 op NPO2
Voor eventuele reacties: stralingsbewustsonenbreugel@hotmail.com