Afbeelding
Foto: buurkracht

Bewoners Gentiaan willen collectief besparen

Algemeen

Son en Breugel - Bewoners in de Gentiaan die interesse hebben om hun huizen te isoleren of samen zonnepanelen aan te schaffen, zijn op 21 januari om 19.30 uur van harte welkom in Buurthuis Braecklant, Amerikalaan 2 in Son en Breugel.

Een aantal buren is aan de slag gegaan met een burenaanbod voor isolatie en zonnepanelen en presenteren de resultaten aan de buurt. Door dit samen te doen is het voordeliger, makkelijker en verduurzamen de huizen.

Lage isolatie waarde
Veel huizen in de Gentiaan zijn in de jaren zeventig gebouwd met relatief lage isolatiewaarden. Gezamenlijke verduurzaming is een onderwerp dat steeds meer leeft in de Gentiaan. Een groep enthousiaste bewoners heeft daarom de krachten gebundeld en is voor alle buren aan de slag gegaan met een mooi collectief buren aanbod voor (muur)isolatie en of zonnepanelen. Zij hebben hiervoor verschillende offertes van leveranciers uit de regio vergeleken en samen met een onafhankelijk energieadviseur de kwaliteit, service en prijs beoordeeld. Op 21 januari presenteren zij het collectieve buren aanbod.

Aanmelden en meedoen
Bewoners die willen komen en interesse hebben, kunnen zich vrijblijvend aanmelden via de buurkracht-app, via de app-stores (zoek op buurkracht). Of inloggen op www.buurkracht.nl of email ceras95@gmail.com. Op de bijeenkomst kunnen bewoners meteen vrijblijvend een persoonlijke offerte aanvragen. Er is ruimte voor het stellen van vragen. Het buurkrachtteam Gentiaan is bereikbaar via ceras95@gmail.com of 06-31992262.

Samen energie besparen
Buurkracht is gratis, onafhankelijk en niet-commercieel. Het maatschappelijk initiatief wordt gesteund door gemeenten en provincies. Buurkracht gelooft dat collectief energie besparen makkelijker, voordeliger en leuker is als je het met de buren doet. Buurkracht is iets wat buren tezamen hebben. De buurtbegeleiders van Buurkracht helpen onder meer bij het enthousiasmeren van buurtgenoten en het aanvragen van offertes bij leveranciers, zie ook www.buurkracht.nl.


Nachtelijke zichtbaarheid zebrapaden

In de periode 2017-2018 is de openbare verlichting in Son en Breugel vernieuwd. Alle armaturen zijn vervangen door energiezuinige led-armaturen.

In de begrotingsvergadering van 8 november 2018 zijn er vragen gesteld over het verlichtingsniveau bij de zebra Boslaan/Heistraat. Naar aanleiding van deze vraag is de toezegging gedaan om alle zebrapaden op nachtelijke zichtbaarheid te controleren.

Voor de toetsing van de nachtelijke zichtbaarheid heeft een schouw plaatsgevonden van de zebrapaden in het kader van veiligheid en verkeer. Son en Breugel heeft circa 58 zebrapaden. Uit onderzoek is gebleken dat meer dan 90% van de zebrapaden voldoet aan de nachtelijke zichtbaarheid. Een viertal zebrapaden zijn minder goed verlicht. Deze zebra's gaan we daarom voorzien van extra verlichting. Het betreft onderstaande zebra's:

Zebra hoek Boslaan/Heistraat
Zebra kruising Afrikalaan-Vlielandlaan
Zebra bocht Afrikalaan naar SBC
Zebra kruising Brabantlaan

De werkzaamheden zullen in de periode maart – april 2019 worden uitgevoerd.

Afbeelding