achterzijde van het huis van klompenmakerij Van Aarle
achterzijde van het huis van klompenmakerij Van Aarle Foto: HeemkundeKring Son en Breugel

Oma's schoenendoos

Algemeen

Son en Breugel - De foto toont hoe het er aan de achterzijde van het huis van klompenmakerij Van Aarle, Dommelstraat 22 te Son, in 1955 uitzag. Zo was het vroeger het geval bij vele klompenmakerijen. Stammen van wilgen, iepen en populieren liggen klaar om tot klompen te worden versneden. Het klompenrek tegen de aanbouw rechts is practisch leeg omdat er toen al een andere manier was om klompen te drogen. Achter de deur van de aanbouw, die de schop werd genoemd, was het toilet en buiten was ook nog een urinoir. De familie Van Aarle was twee jaar eerder in Son komen wonen. De kinderen vermaken zich zo te zien opperbest. De woonboerderij aan de overkant van de weg was van Johan van de Ven (bijnaam: Hem Pauwe).


De foto werd gemaakt door het Philips Persbureau en gepubliceerd in het Kerstnummer van de Philips Koerier in 1955. De Philips Koerier was het personeelsblad voor Philips-medewerkers in Nederland. In de jaren 50 en 60 kwam het blad vóór de fabrieksvakantie, de bevrijdingsherdenking en Kerstmis uit met een extra dikke en grote editie. In het Kerstnummer van 1955 stond ook Hendrikus van Aarle zelf afgebeeld met de volgende tekst: "De klompenmaker H. van Aarle aan het werk aan de hölbank (ö komt de Brabantse uitspraak het meest nabij; het komt van hol, uithollen). Zo ging het vroeger met beide handen. Dat zou nu niet meer lonend zijn. Sinds 1930 worden de klompen machinaal gemaakt. Toch moet men ook nu nog het handwerk kunnen uitoefenen, om de mal te snijden, waarnaar de nieuwe klompen moeten worden vervaardigd. Oude meesters in het vak, zoals de heer H. van Aarle, die het vak achter de vingers heeft, verminderen steeds in aantal. Er zullen niet veel knechts op een klompenfabriek zijn, die het handwerk beoefenen. Vroeger was er in Best een vakschool voor klompenmakersleerlingen, maar die is sinds lang verdwenen."

In het blad werd ook aandacht besteed aan enkele Philips-employés uit Son en Breugel met een hobby. Een daarvan is de heer S. Ramakers die een boerderijtje heeft in de Philipswijk dat toen nog tot de gemeente Son en Breugel behoorde. De Philipswijk werd gebouwd in 1928-1929. Aanvankelijk vestigden zich er grote boerengezinnen waarvan de vader het boerenbedrijf voortzette op de halve hectare grond die bij elk huis lag, terwijl de kinderen bij Philips gingen werken. Latere bewoners zoals de heer Ramakers, werken in de zomer in hun vrije tijd op het land. De meeste bewoners houden daarnaast nog een toom kippen en een of twee varkens. In 1972 is de Philipswijk door Eindhoven geannexeerd en geïntegreerd in de Eindhovense wijken De Tempel en Blixembosch. Een aantal huizen van de Philipswijk is bewaard gebleven en wordt nog steeds bewoond.

U kunt de foto ook bekijken op de website van de Heemkundekring. Zoek naar nummer 70635 en u kunt de foto naar eigen wens uitvergroten.
Heeft u nog meer informatie over deze foto, de klompenmakerij of de Philipswijk? Stuur uw reacties naar Frans Wilbrink, email: secretaris@hkksonenbreugel.nl, of bel naar 0499-473049.
 

achterzijde van het huis van klompenmakerij Van Aarle