Afbeelding
Foto: Astrid Timmers

Ik ga een rechtszaak beginnen!

Algemeen

Waar is de Rijdende Rechter als je hem nodig hebt? Ik ga een rechtszaak beginnen. Tegen wie? Dat weet ik nog niet. Doet ook niet ter zake, het gaat immers puur om aandacht. Als er ook nog wat te halen valt, is dat mooi meegenomen.

Het is een ware trend, zo lijkt het, om de meest onzinnige rechtszaak te beginnen. Het lijkt wel een wedstrijd! De een wil dat de rechter voor God speelt en zijn leeftijd 20 jaar terugdraait, de ander klaagt zijn ouders aan. Niet omdat ze hem mishandelt hebben of iets dergelijks. Nee, omdat ze hem op aarde gezet hebben. En daar had meneer niet om gevraagd!

Het is wat, moet je als ouders tegenwoordig ook al een toestemmingsformulier van tevoren in laten vullen en ondertekenen? Misschien kun je het tegelijk regelen als je met je date een toestemmingsformulier invult, nog voordat je aan kussen of het zwaardere werk begint.

Waar moet mijn rechtszaak over gaan? Het moet origineel zijn, dus leeftijdsverlaging valt af. Ik voel me daar ook te jong voor, misschien over 20 jaar. Tegen die tijd is iedereen Emile Ratelband wel vergeten.

Ik kan mijn ouders aanklagen omdat ze me te weinig zakgeld betaald hebben, of achteraf een inflatiecorrectie eisen. Of smartengeld eisen, vanwege mijn kaalheid. Dat is erfelijk, toch?

Of ik klaag de staat aan. Niet vanwege de herrie van Eindhoven Airport, daar zijn er al genoeg mee bezig. Wel vanwege dat gehannes met de rekenrente en de dekkingsgraad van pensioenfondsen. Kan iemand daar een touw aan vastknopen?

Of vanwege het feit dat ik minimaal tot mijn 67e door moet werken. Een tijdje geleden kreeg ik deze mededeling van mijn pensioenfonds, het voelde alsof ik levenslang gekregen had. Eenzame opsluiting in een klein kantoortje, zonder ramen en erger nog, zonder internet.

Ik kan Rutte aanklagen, vanwege het feit dat hij Nederland in de uitverkoop doet, zoals bij de voorgenomen afschaffing van de dividendbelasting. Of vanwege oproepen en aanzetten tot geweld, zoals toen hij stoer zei dat hij relschoppers wel even in elkaar zou meppen. Hij wel, met zijn spaghetti-armpjes.

Er is te veel keuze, ik weet het niet. Die rechtszaak, die gaat er komen. Ik strijd immers voor de goede zaak, voor mijn goed recht. Ik wil mijn '15 minutes of fame'!

Hou dus de kranten, de tv en de social media in de gaten. Hij komt er aan, ik ga een rechtszaak beginnen!