Herdenking bij de Parachutist
Herdenking bij de Parachutist Foto: Ingezonden
Foto's

Vijfjarig jubileum Veteranen Son en Breugel

Algemeen

Het is april 2014 als 29 defensieveteranen uit Son en Breugel zich verenigen, nadat oprichter Arie Donck de stoute legerkistjes heeft aangetrokken. Inmiddels vijf jaar later draagt Arie samen met Cees, Fred, Harm, Hub en Leo zijn steentje bij als lid van de activiteitencommissie. Als enthousiaste initiatiefnemer rijgt hij de anekdotes aan elkaar van hetgeen deze militairen de afgelopen jaren gezamenlijk hebben ondernomen. Inmiddels is deze groep zelfs al uitgebreid tot bijna 60 leden.

Redacteur: Ivo van Hoek

Op uitzending geweest
Dit betreffen actieve of oud-militairen die voor defensie op uitzending zijn geweest in oorlogsgebieden vanaf de Tweede Wereldoorlog en woonachtig in deze gemeente. Daarbij kun je denken aan bijvoorbeeld de KNIL-militairen die in het voormalige Nederlands-Indië hebben gevochten of militairen die op uitzending zijn geweest voor de VN bij missies in Libanon, voormalig Joegoslavië (Bosnië), Afghanistan of Mali.

101 (oud-)strijders
"Na enig speurwerk kwam ik er destijds tijdens de oprichting achter dat er totaal 101 (oud-)strijders woonden in onze gemeente. Toeval of niet, maar 101 staat in Son en Breugel voor nog een bijzonder getal: op 17 september 1944 zijn onze inwoners ook door Amerikaanse parachutisten bevrijd door de 101th Airborne Division", aldus Arie.

Vergeten groep
Diezelfde bevrijding was voor hem ook de aanleiding om in september 2013 in gesprek te gaan met de burgemeester, nadat deze een toespraak had gegeven op de Sonse Bevrijdingsdag. Enerzijds was Arie vol lof over de mooie toespraak bij het standbeeld van de parachutist aan de vijver in Son. "De burgervader sprak daar over het koesteren van onze vrijheid en de offers die daarvoor door zovelen zijn gemaakt. Toch miste ik iets in zijn toespraak; in de jaren na de Tweede Wereldoorlog zijn er namelijk nog talloze offers gebracht door vele militairen en burgers die zomaar in de vergetelheid raken. Als VN-veteraan in Bosnië en als ISAF militair in Afghanistan heb ik dit zelf aan den lijve ondervonden", aldus de oprichter. Graag wilde hij deze 'vergeten groep' in Son bij elkaar brengen om samen hun kameraadschap en ervaringen op een positieve manier in te zetten tijdens herdenkingen, of simpelweg op elke eerste maandag van de maand als de groep veteranen elkaar treft in zaal De Bongerd.

Jong en oud
Jong en oud halen daar samen ongedwongen herinneringen op en praten over hetgeen hen ook nu nog bezighoudt, onder het genot van een goed glas. "Letterlijk Jong en Oud want onze groepsoudste is met 100 jaar een nog kwieke KNIL-veteraan die genoeg heeft mee gemaakt en de jongste Mali-veteraan is pas 25 jaar oud", vervolgt Arie.

Activiteiten
Hun gezamenlijke activiteiten die door de activiteitencommissie worden uitgewerkt hebben soms een officieel karakter met een actieve bijdrage bij herdenkingen op 4 mei en 17 september, of gewoon samen gezellig een dagje uit. Jaarlijks bezoeken de kameraden een oorlogsmuseum, lopen ze de Sunset Mars over de Waalbrug in Nijmegen en maken een zogenaamde Battle fietstocht. Hierbij wordt op de eerste zondag van oktober de fiets of scootmobiel ingezet om oorloghistorische plekken in de omgeving te bezoeken. Een aantal leden is ook betrokken bij het project Veteranen in de klas, waarbij er thematisch onderwijs wordt gegeven over oorlogen en vrede voor groep 7 en 8 van de basisscholen of voor het voortgezet onderwijs. Verder begeleiden ze oude strijdmakkers, als de familie dat op prijs stelt, bij hun laatste reis; een eerbetoon waar ze bij de kist een erewacht vormen tijdens de begrafenisceremonie.

Eerste lustrum
Dit eerste vijfjarige lustrum hebben de ijzervreters maandag 1 april gevierd met een inloop plus diner in De Bongerd. Met de bodem van hun clubkas in zicht betekende dat wel een eigen bijdrage voor alle deelnemers.

Operation Market Garden
Op 11 september verzorgen de veteranen wederom een lezing voor belangstellenden waarin Operation Market Garden uitgebreid aan bod komt. Dit huzarenstukje van de geallieerden was in 1944 de aftrap voor onze huidige vrijheid.

Mocht u meer willen weten over de activiteiten, of een vrijwillige donatie overwegen, dan kunt u terecht op de facebookpagina veteranensonenbreugel of via de email h.donck1@chello.nl.

Foto's: eigen materiaal van de Veteranen Son en Breugel

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding