De families Eras en Knitel-Vaarten
De families Eras en Knitel-Vaarten Foto: Adrie Neervoort

HTC-Son loopt als een rode draad door het leven van deze hockeyfamilies

Algemeen

Son en Breugel - HTC-Son vierde 13 april haar 55-jarige bestaan. Een jubileum dat gevierd werd met een groot feest voor de leden. Bovendien kregen clubiconen Frans van Vugt en Wim van Asten een Koninklijke onderscheiding. Ter ere van het jubileum werd een bijzonder plaatjesalbum gepresenteerd in samenwerking met de Plus waarvoor 600 plaatjes gespaard kunnen worden van de huidige spelers, coaches en trainers. Het onderstreept dat hockey een echte familiesport is. DeMooiSonenBreugelKrant ging daarom in gesprek met de familie Eras en de familie Knitel-Vaarten, twee hechte hockeyfamilies die hun hart aan HTC Son verpand hebben.

Redacteur: Arjen Strik
Fotograaf: Wil Feijen

Beruchte 'Goofy's'
"Ik kom uit een echte hockeyfamilie, uit Geleen. Ons hele gezin hockeyde bij H.C. Geleen, nu H.C. Scoop. We stonden bekend als de 'Goofy's, een popie bewerking van onze achternaam Govaert." Met deze woorden onderstreept Annemarie Eras (54) haar grote verbondenheid met de hockeysport. Ondertussen schuiven haar man Caspar (58) en dochters Babs (19), Pien (21), Do (16) en zoon Cas (17) aan tafel. Hockey loopt als een rode draad door het leven van dit sportieve gezin. Babs: "Het leuke van hockey is dat het een teamsport is. Ik speel in een echt vriendinnenteam. Heel gezellig. Hockey is best een moeilijke sport, want de techniek is belangrijk. Verder is de club erg gezellig, het is een echte familiesport voor jong en oud." Pien vult haar aan: "Ik woon nu in Maastricht in verband met mijn studie en heb daar na mijn eerste jaar weer een club gezocht, ik miste het hockey en de gezelligheid." Ze besluit: "Do is trouwens de beste en fanatiekste van onze familie. Een echt talent."

Sportieve doorzetters
Intussen zijn Heleen Vaarten (48) en Mathijs Knitel (50) met hun kinderen Teun (15) en Noortje (13) aangeschoven. Ook alle vier hockeyers. "Omdat ik geen broers en zussen heb, moest ik van mijn ouders gaan hockeyen, om te leren dat het niet altijd om mij gaat. Het beste besluit dat ze ooit voor me hebben genomen", vertelt Heleen. "Hockeyers zijn niet flauw. Het zijn sportieve doorzetters, die van gezelligheid houden." Mathijs valt haar bij: "HTC vervult een verbindende rol in ons dorp. Toen wij in 2005 in Son kwamen wonen, leerden we via de club in korte tijd veel mensen uit het dorp kennen. Hieruit zijn warme vriendschappen ontstaan." Desgevraagd geeft dochter Noortje aan dat ze als klein kind al meegenomen werd naar het hockeyveld. Ze speelt nu in MC1. "We hebben een leuk team, het is gezellig en ik vind het natuurlijk leuk om te winnen", zegt ze serieus.

Vrijwilligers
Het vinden van enthousiaste vrijwilligers, blijft volgens Mathijs één van de grootste uitdagingen voor de toekomst. "Mensen zijn druk en vergeten wel eens dat vrijwilligerswerk ook ontzettend leuk is." Momenteel zit Annemarie in de Technische Commissie en is ze coach van Meisjes B1, het team waarin dochter Do acteert. Ook Mathijs was een aantal jaren de coach van het team van Noortje. Caspar zat destijds in de communicatiecommissie. Annemarie: "Het coachen is best uitdagend, want naast wedstrijdbegeleiding en organisatie heb je vooral ook een vormende taak. Eén van mijn belangrijkste doelen is om het hockeyen voor de kinderen te stimuleren, leerzaam en leuk te maken. Spelenderwijs werken aan de basistechnieken, zonder dat er direct sprake is van prestatiedruk."

Stellingen
Het gesprek gaat verder over clubliefde en hockey in het algemeen. DeMooiSonenBreugelKrant heeft een aantal stellingen voorbereid en geeft als eerste aan dat hockey bekend stond als een kaksport. Uit verschillende kanten wordt gereageerd dat dat al lang niet meer zo is. Caspar: "Het is een volkssport. Er zijn in Nederland ca. 315 clubs, verdeeld over zes districten en deze clubs hebben 255.000 leden. We doen aan veldhockey, spelen 's winters in de zaal en hebben zelfs een G- team voor Gewoon bijzondere kinderen." Teun speelt in dit team. Hij is maar wat trots dat hij op hetzelfde veld als Jongens B1 traint! 'Een echte hockeyer herken je aan zijn blauwe plekken', stelt de krant. "Dat is waar", geeft Heleen lachend aan. Ze schuift haar mouw omhoog en laat trots het bewijs zien.

Vooroordelen
'Hockey is een meisjessport', poneert de krant. Ook deze stelling wordt ontkend. Hoewel het Nederlandse vouwenhockeyteam internationaal zeer succesvol is, zijn er ook veel mannen die de sport beoefenen. Helaas daalt het aantal jongens bij hockey en is de club druk bezig met werven. Er stappen soms nieuwe leden in die eerst gevoetbald hebben. Opvallend is dat zij een heel goed spelinzicht hebben. Mathijs geeft aan dat hij eerst gevoetbald heeft, maar bij hockey meer gezelligheid vond. De laatste stelling is: 'Het hockeyfeest is het hoogtepunt van het jaar'. Ze geven aan dat de hockeyfeesten vroeger befaamd waren. Ze werden bezocht door jong en oud en waren razend populair. Ze benadrukken het familiegevoel. Ook dit lustrumfeest was weer als vanouds!

Gezellig en laat
De families praten samen nog even verder. Er staat een natje en een droogje op tafel. Er zijn verhalen en anekdotes genoeg over HTC Son. Het is vast nog heel gezellig en laat geworden in het weekend dat HTC haar 55-jarig bestaan heeft gevierd.