Logo mooisonenbreugel.nl
Afvaldumping   | Fotonummer: 1c8a78
Afvaldumping (Foto: Erik de Jonge)

Dumpen doe je niet Brabantse campagne tegen dumpen van huisraad in natuur

Son en Breugel - Koelkasten, tuinstoelen, uitpuilende vuilniszakken, afgedankte tv's: de Brabantse natuur ligt er vol mee. Steeds vaker worden huisraad en grof afval in het bos en het water gedumpt. Hartstikke illegaal en slecht voor het milieu. In Brabant start daarom een campagne met het motto: 'Zeg nou zelf?! Dumpen doe je niet.'

Loop je lekker te wandelen in het bos, stuit je opeens op een oude toiletpot, een smerig matras of een stel ingezakte stoelen. En even verderop komt de verrotte lucht uit een berg vuilniszakken je tegemoet. Weg is je 'groene' beleving. Het dumpen van afval in de natuur stijgt in Brabant de laatste jaren fors. In 2018 ging het om ruim 5.000 dumpingen, bijna 100 per week. Terwijl toch iedereen snapt dat een natuurgebied geen afvalstortplaats is.

Wijzen op gedrag
De campagne wil Brabanders duidelijk maken dat dumpen in de natuur gewoon niet kan. Met tips en suggesties worden mensen gestimuleerd om hun huisvuil en huisraad op andere manieren kwijt te raken. En die zijn er genoeg. Spullen die nog goed zijn, kunt u verkopen of (gratis) aanbieden via Marktplaats of inleveren bij de kringloopwinkel. Bij de aanschaf van een nieuw koffiezetapparaat of wasmachine neemt de leverancier uw oude apparaat gratis in. U kunt uw oude huisraad en grofvuil tegen een kiloprijs inleveren bij de milieustraat of laten ophalen. En natuurlijk kunt u spullen die u niet meer nodig hebt ook weggeven.

Gratis BuitenBeter-app
Vindt u tuinstoelen, keukenkastjes, tegels of puin in de natuur, meld dit dan. Dat kan bijvoorbeeld via de gratis BuitenBeter-app. Download de app, maak een foto en stuur die naar de gemeente. Via GPS wordt de locatie bepaald en kan de gemeente tot actie overgaan. Ook kunt u 24 uur per dag telefonisch terecht bij de provinciale milieuklachtencentrale (073-6812821). Hier worden klachten geregistreerd en doorgegeven aan de juiste instantie. Meer weten? Kijk op www.brabant.nl/huisvuil.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037618&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooisonenbreugel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=569" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>