Logo mooisonenbreugel.nl
Zebrapad met een paar noppentegels in Breugel   | Fotonummer: 14dfa9
Zebrapad met een paar noppentegels in Breugel (Foto: Ineke van Uden)
Algemeen / Son & Breugel

'Iedereen moet kunnen meedoen' is in de praktijk soms lastig

Son en Breugel - Op 15 oktober was het de Internationale dag van de Witte Stok. Het gaat er op die dag om om eens stil te staan bij mensen die slechtziend of blind zijn. Stopt u als iemand met een 'witte stok' oversteekt? Parkeert u wel eens de auto op de noppentegels voor blinden en slechtzienden, zodat zij geconfronteerd worden met een obstakel waar ze geen rekening mee houden? En hoe welwillend is de gemeente Son en Breugel als iemand met een visuele beperking een aanpassing op een kruispunt vraagt?

Redacteur: Ineke van Uden

Sinds 1970 wordt wereldwijd op 15 oktober aandacht besteed aan mensen met een visuele beperking die zelfstandig door het leven proberen te gaan. De witte stok staat symbool voor deze zelfstandigheid. Wist u dat mensen met een taststok (witte stok met rode ringen er omheen) voorrang hebben in het verkeer als zij hun stok recht voor zich houden en willen oversteken?


Tegels met noppen
In Son en Breugel zijn een paar kruisingen aangepast zodat mensen met een visuele beperking makkelijker kunnen oversteken. Een duidelijk voorbeeld is het kruispunt bij Café Het Raadhuis, fietsenwinkel Van den Berg en Primera. Daar wordt door middel van tegels met noppen het kruispunt voor blinden en slechtzienden 'zichtbaar' of beter gezegd 'voelbaar' gemaakt. Daar zijn niet alleen een paar tegels met noppen bij het zebrapad geplaatst, maar ook een paar meter eerder al noppentegels zodat iemand de tegels niet mist met zijn taststok.

Aantasting zelfstandigheid
Een blinde dorpsgenoot vertelt de redactie dat diegene al langere tijd met de gemeente contact zoekt om een kruispunt in Breugel aan te passen. Welwillend heeft de gemeente voor deze inwoner wel een paar tegels met noppen bij het kruispunt gelegd, maar onvoldoende. Daardoor mist diegene de tegels, met alle gevolgen van dien. Omdat dit kruispunt niet goed is aangepast, betekent het dat deze inwoner niet naar de dichtstbijzijnde supermarkt kan. Dit staat toch haaks op 'Iedereen moet mee kunnen doen' wat er vaak in Son en Breugel hardop wordt geroepen. En als het nou om een dure aanpassing zou gaan. Nee, deze inwoner heeft alleen een paar extra tegels met noppen nodig. Uiteraard heeft deze persoon al vaker contact gehad met de gemeente, zelfs voorgesteld dat een verkeersdeskundige meeloopt om ter plekke te zien wat het probleem is. Maar daar heeft de gemeente tot op heden geen gebruik van gemaakt.

Reactie gemeente
De redactie van de MSBK heeft de gemeente om een reactie gevraagd.
'We kennen de problemen die deze persoon ervaart. Er is regelmatig contact. De nodige aanpassingen voor de oversteek nemen we mee in het proces van de te realiseren fietsstraat. Het is erg vervelend voor deze persoon dat dit project nog niet tot uitvoering is gekomen. We gaan kijken of we, in afwachting van de te realiseren fietsstraat, mogelijk iets anders kunnen betekenen om deze inwoner te helpen'.

Dus omdat de fietsstraat keer op keer wordt uitgesteld, beperkt de gemeente deze inwoner in diens zelfstandigheid. Het lijkt heel simpel op te lossen te zijn. Als de verkeersdeskundige ter plekke met deze inwoner kijkt wat er nodig is, zou het sieren om in de huidige situatie al deze paar tegels te leggen. Want dan kunnen we met recht zeggen 'Iedereen kan en mag meedoen in Son en Breugel'.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037618&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooisonenbreugel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=569" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>