Logo mooisonenbreugel.nl
   | Fotonummer: 7ea130
Foto: ©Heemkundekring Son en Breugel
Heemkunde

Wie, wat, waar en wanneer?

Son en Breugel - Bij de beschrijving van foto's hanteert de Heemkundekring het principe van de 4 W's: Wie en Wat staat er op de foto, en Waar en Wanneer is de foto gemaakt. Soms kunnen we niet alle vragen beantwoorden. Wilt u ons helpen?

Op de foto van de Solex-club (foto 25036) kwamen twee reacties. Harrie Maas noemde de naam van Hein van Eck (derde van links). Karel Vissers noemde eveneens Hein van Eck, maar ook Joop Bockhoven en Derk Schoonbeek, respectievelijk vierde en vijfde van links. Karel zelf staat zesde van links.

Voordat we de foto van deze week behandelen, duiken we even in vogelvlucht door de vroegste geschiedenis van het voetbal in Son en Breugel. Al in 1912-1913 had ons dorp een voetbalclub (genaamd Wilhelmina) die in de competitie uitkwam. Natuurlijk zal er daarvoor onofficieel ook wel eens ergens op een weilandje tegen een bal getrapt zijn. Na 1913 horen we een tijdje niets meer van Wilhelmina (wellicht vanwege WO-I) totdat er in 1919 een bericht in de krant verschijnt dat voetbalclub Wilhelmina is (her)opgericht. De naam Wilhelmina werd al vrij snel (na circa een jaar) gewijzigd in SWS (Sportvereniging Wilhelmina Son). Die naamswijziging was vrij logisch want het krioelde in die tijd van voetbalclubs met de naam Wilhelmina en dat was niet erg handig. In juni 1938 werd SWS geschorst wegens het herhaaldelijk niet komen opdagen en werd daarna opgeheven. De spelers van het voormalige SWS gingen spelen bij het in 1932 opgerichte BVC (Breugelse Voetbal Club) en de club veranderde haar naam in SBC (Son en Breugel Combinatie). Men kan nu dus spreken van meer dan honderd jaar voetbal in Son en Breugel.

Terug naar bijgaande foto waarop een elftal van SBC uit circa 1969 staat. Staande van links naar rechts: Frans Sanders, Mari van de Laar, Henk van der Aa, Henk van Wijk, Theo van Lieshout, Harrie Vogels, Zittend: Nico van de Heuvel , onbekend, Henk Scheepens, Tinus van Uden, Adri Vogels en Leo Verhappen. We hebben enkele vragen: wie is de onbekende speler? Wat is het juiste jaartal? Welk SBC-team staat op de foto? En waarom werd de foto gemaakt? Bijvoorbeeld t.g.v. een kampioenschap? U kunt de foto ook bekijken op de website van de Heemkundekring. Zoek naar foto 74158 en u kunt de foto naar eigen wens uitvergroten.

Weet u misschien meer over deze foto te vertellen? Of heeft u misschien nog correcties of aanvullingen, laat het ons weten.Stuur uw reactie naar Frans Wilbrink, email: secretaris@hkksonenbreugel.nl, of bel naar 0499-473049.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037618&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooisonenbreugel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=569" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>