Afbeelding
Foto: Peter Marijnissen

Hangjongeren maken taxibushokjes Vlielandlaan onveilig

Algemeen Algemeen / Son & Breugel

Son en Breugel - Bezorgde ouders zijn de vernieling en het drugsafval bij de taxi-opstapplek voor hun kinderen zat. Hangjongeren op de Vlielandlaan in Son en Breugel veroorzaken overlast en een gevoel van onveiligheid. Kwetsbare kinderen die van leerlingenvervoer gebruikmaken, wachten in de rommel van een dealersplek.

Redacteur: Peter Marijnissen

Een van de taxibushokjes heeft al vanaf april een kapotgeslagen glazen dak en is geen droge schuilplek meer. Volgens een bezorgde ouder ligt er elke ochtend opnieuw rommel, zoals lege pizzadozen, halfvolle flessen drank en het meest kwalijke: de zakjes met wietrestanten, snuifpijpjes en lachgaspatronen. De problemen met de hangjongeren zijn vanaf maart dit jaar erger geworden, vooral met het drugsafval. Na verschillende meldingen bij de gemeente is het dak nog steeds niet gemaakt en is de toenemende overlast van de hangjeugd op de Vlielandlaan nog niet opgelost.

Opstapplek
De taxi-opstapplek op het parkeerterrein van de Vlielandlaan is voor kinderen met een beperking, die gebruikmaken van leerlingenvervoer. Zij worden door hun ouders gebracht of komen zelfstandig naar deze verzamelplek. Vanaf 2014 was het leerlingenvervoer opnieuw aanbesteed aan taxibedrijf Van Helvoort en er was gekozen om een aantal kinderen niet meer thuis op te halen. Via een medische keuring worden nieuwe aanmeldingen beoordeeld en dan wordt bepaald of de kinderen zelfstandig en veilig van deze opstapplek gebruik kunnen maken. De gemeente heeft toen ook twee taxibushokjes geplaatst om beschut te kunnen wachten op de taxibussen.

Zelfredzaamheid
Eén van de ouders die haar kind elke dag naar de opstapplek brengt, maar anoniem wil blijven uit angst voor deze hangjongeren, vertelt: "Wat ik niet snap is dat er gewoon niets gebeurt en dat is de frustratie van de meeste ouders. De gemeente wil dat we naar de opstapplek komen – dat hebben ze veranderd een aantal jaren terug - met als doel om de zelfredzaamheid te bevorderen. Maar dat gaan we niet meer doen als er een onveilige situatie ontstaat voor onze kinderen. Wat er vervolgens direct zou moeten gebeuren om deze situatie te verbeteren is dat de criminaliteit en het drugsafval die we daar iedere dag tegenkomen direct moet verdwijnen. De gemeente is verantwoordelijk voor de veiligheid, maar die is er nu niet meer; er moet gewoon lik-op-stukbelieid gevoerd worden."

Gebruikte naald
"Het maakt me erg verdrietig en ik maak me zorgen over wat ik iedere ochtend aanschouw, als ik mijn dochter afzet op de taxi-opstapplek", vertelt deze bezorgde ouder. Zij benadrukt tot slot: "Moeten we dan wachten tot onze kinderen gebruikte naalden gaan vinden of kan er eindelijk aandacht en actie komen om dit grote probleem van overlast aan te pakken!"

Overlast terugdringen
De reactie van de gemeente Son en Breugel: "De locatie heeft weinig transparantie (is ingesloten door groen) waardoor er geen sociale controle is. Er is eigenlijk geen goede alternatieve locatie voor de jongeren om elkaar te treffen. Een enkele groep laat zich minder sturen, waardoor we de laatste tijd meer meldingen krijgen van overlast, waaronder geluidsoverlast en vooral het achterlaten van afval. Het afval wijst op het gebruik van hard- en softdrugs. We hebben gevraagd om de jongerenwerker meer te faciliteren, zodat hij beter zicht krijgt op de groepen, waardoor hij met de groepen en individuen in de groepen aan de slag kan. Op deze preventieve manier proberen we de overlast terug te dringen. Daarnaast treden de BOA's en de politie op als er sprake is van geconstateerde overlast, en de locatie wordt dan structureel meegenomen in de surveillancerondes. We houden de situatie in de gaten, maar op dit moment gaan we geen aanvullende maatregelen treffen."

De naam van de bezorgde ouder is bij de redactie bekend.

Afbeelding
Lachgaspatronen
Afbeelding
Afbeelding